Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Anime/Manga » Anime » Dragon Ball Z:Bardock Father Of Goku Movie kritika

Dragon Ball Z:Bardock Father Of Goku Movie kritika

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Reklámok

Sziasztok!
Ma ismét egy új bejegyzéssel jelentkezek,amely szorosan kapcsolódik a pár nappal ezelőtt megjelent Dragon Ball Z:Battle of the Gods movie kritikájához(katt ide). Eléggé alacsony pontszámmal értékeltem a filmet, felemlegetve annak minden hibáját. Gondoltam,ha már egy ilyen rosszul kivitelezett movie-t sikerült nektek bemutatnom, itt az ideje valami olyannak, amely remek darab lett. Hogy a két filmnek mégis legyen összehasonlítási alapja ,egy fantasy környezetből választottam a storyt. Nincs köztük sok különbség időben 13 év van a két film megjelenése között, mivel ha jól tudom ez egy 1990 es mozi film. Látványban viszont még mindig remek, sok mai anime megirigyelhetné. Történetben pedig egyszerűen fenomenális, de erről későbbiekben beszélnék a bejegyzésemben.

Bardock Father Of Goku Movie

163829-db6_114_f_large

Ki is az a Bardock? Nem sokat tudunk róla, az eredeti Dragon Ball Z sorozatban pár pillanatra felünik Dermesztő visszaemlékezései során. Ő az a Csillagharcos, aki kimerészeli hívni Dermesztőt,majd végül elsőként pusztul el a Vegeta bolygót érő csapásban. Na de ki volt ez a karakteres harcos, aki elég tökös volt ,hogy szembeszálljon egyedül a galaxis legrettegettebb, legerősebb gonoszával?
Természetesen Son Goku apja ,Bardock.

Nagyon remek húzás volt korábban ,ennek a szereplőnek a háttér történetének a kidolgozása. Én is mint sokan mások, nagyon kíváncsiak voltak ennek a karakternek a háttér történetére, ki külsőre teljesen megegyezett Gokuval. Vajon milyen volt a személyisége, na de akkor kezdjünk is bele a történet taglalásába.

600full-dragon-ball-z-special-1 -bardock,-the-father-of-goku-screenshot

Ez a special, vagy movie Bardok történetét meséli el mint említettem. Egy alsó kategóriás harcosét (már csillagharcos szinten). A történet bevezető képsoraiban megszületik Son Goku. Majd gyorsan ugrunk is egy kicsit térben és időben egy Kanassa nevezetű bolygóra,ahol megtaláljuk Bardockot és kis csapatát. A bolygó romokban,minden létező életforma kiirtva, hála a csillagharcosoknak.Akik mint az eredeti sorozatból kiderült,korábban Dermesztőnek dolgoztak, és bolygókkal kufárkodtak. Az eredeti életformákat kiirtották, majd jó pénzért tovább adták,más fajoknak, akiknek a bolygójuk már tönkre ment. A romok között Bardock és kis csapata (Tora, Fasha, Borgos, és Shugesh) éppen a győzelmüket ünneplik (törmelékkel és hullákkal körülvéve) .S éppen jó ízűt csevegnek az előző nap történtekről. Kiderül, hogy a csillagharcosok többsége nem emlékszik arra amit Ozaru formában tesznek. Már itt felfigyelhetünk arra, hogy Bardock karaktere különleges, hiszen nevetgélve megjegyzi főhősünk egyik társa,hogy a parancsnokuk állítólag teljes tudatában van a csaták alkalmával ,és tudja, hogy mit tesz.Majd említést tesznek Kakarottról ,Bardock gyermekéről, éppen gratulálnak az új fia megszületéséhez,amelyre Bardock elég lekicsinylően reagál. Kijelenti, hogy Songokut ,azaz Kakarottot el kellett volna dobnia, hiszen csak egy szemét, még egy alsó kategóriás harcostól is ,gyengébb. Egyetlen 1 harci egységgel született ,amely a Csillagharcosoknál nagy szégyennek számít.Egy túlélő kanassai harcos viszont ezt a kellemes kis beszélgetés megzavarja,megtámadja őket. Természetesen hamar elintézik, de Bardock sérülést szenved, és elájul. Később kiderül, hogy ez a faj birtokában volt a jövőbe látás képességének, melyet főhősünknek átadott az utolsó katona a támadásával. Ez volt az utolsó bosszú,melyet egy pusztulásra ítélt faj, az elpusztítójára mérhetett. Mint ők, Bardocknak is látnia kellett a jövőt. A saját faja pusztulását, s folyamatos látomásoktól szenvedve elindul útjára, hogy megváltoztassa a megváltoztathatatlant.

Dragon.Ball.Z.Bardock.The.Father.Of.Goku.1990.720p.BluRay.x264-CiNEFiLE.mkv_000326.911_1abszolút pusztítás

Amíg viszont ez a látomás bekövetkezne több dolog is történik párhuzamosan egymással. Dermesztő, eldönti, hogy megsemmisíti a Csillagharcosok faját, az egész bolygóval egyetemben melyen élnek. Szerencsére most a legtöbb csillagharcos a bolygón van így könnyű dolga van.Az oka,a csillagharcosok gyógyulási képességeiben keresendő, hiszen minden harc után erősebbé válnak. Ez pedig később problémát jelenthet Dermesztőnek.
Pár kisebb csapat ugyan távol van ,de ők alsóbbrendű harcosok, velük könnyű dolga lesz a katonáinak. Lemészároltat mindenkit. Zarbon tanácsolja egyébként Dermesztőnek, hogy szüntesse meg a problémát, mielőtt az nagyobbá válna.

dragon-ball-z-bardock-the-father-of-goku-cart-dDermesztő és a halálra ítélt bolygó

Dodoria és elit harcosai azt a feladatot kapják, hogy öljék meg Bardocot és csapatát. Eközben Bardock felgyógyul sérüléseiből. Kakarott sírására kezd magához térni főszereplőnk. Még mielőtt teljesen visszanyerné éberségét a jövőből képeket lát. Látja Son Gokut ahogy a Föld felé utazik.Ahogy a Földön megtalálja Goten, ahogy egy kék hajú lány háta mögött utazik egy motoron,majd Goku edzéseit Zseniális teknőssel.Majd látja ahogy a fia harcossá válik, legyőzi Sátánt,persze azért a látomás nem ilyen egyszerű. A bevillanó képek között , pár közeljövőben megjelenő kép is megjelenik,látja a barátai halálát.

461_3 dragon_ball_z_special_1_025

Az orvos elmondja Bardocknak, hogy csapata a „hús bolygóra” Planet Meatre kapott kiküldetést ,Dermesztőtől. Bardock örül, hogy végre egy méltó feladatott kapott a csapata és rögtön utánik ered. Közben még utoljára meglátogatja Son Gokut a fiát.

dragon_ball_z_special_1_004utolsó pillanat apa és fia között

Ekkor látja egymást utoljára apa és fia. Az út közben Bardockot folyamatosan jövőképek kínozzák, a bolygója pusztulásáról. Amikor megérkezik a bolygóra,szörnyű kép tárul a szeme elé. A csapatát lemészárolták,Dodoria és elit csapata. Sajnos Bardock elkésett.Látja legjobb barátait, a csapatát lemészárolva mint említettem. Egy túlélő mégis volt Tora,aki röviden elmondja hogy mi történt. Majd meghal. Bardok ,leveszi Tora fehér kendőjét, és társai vérébe mártva a homlokára köti. Majd elindul a bosszú útjára. Dühtől vezérelve ráveti magát

Dragon.Ball.Z.Bardock.The.Father.Of.Goku.1990.720p.BluRay.x264-CiNEFiLE.mkv_002118.686_1Tora halála

Dodoriára és embereire. A haragja olyan hatalmas erőt kölcsönöz neki, melynek segítségével véghez viszi a lehetetlent. Játszi könnyedséggel legyőzi Dodoria elit csapatát.Egy alsóbb rendű harcos, ezen meg is lepődik Dodoria, majd egy erős sugár támadással megpróbálja elintézni Bardockot.

FashaToracorpses_

Valahogy viszont Tora és a többiek halott teste, ezt a támadást felfogja. Talán a sors akarta így. Bardock túléli, Dodoria pedig vissza tér urához. (Egyébként mivel én később láttam ezt a mozi filmet, így rögtön a Star Wars 3 epizódjának a 66 os parancsa jutott eszembe, ezt látva,amikor lemészárolják a jediket,akkor éreztem valami hasonlót,mind a két jelenet ugyanakkora drámai töltettel rendelkezett). Egyébként eme harc közben is jövőképek kínozzák Bardockot, emiatt majd nem el is veszti a meccset. Látja Gokut amikor Vegita ellen a Kaiokent használja.

Bardock_mit_einigen_Saiyajin

A harcot itt meg is nézhetitek egy pár perces videóban. Az angol verzióban igen igen, ilyen zenéket lehet hallani.

Természetesen eközben ismét több dolog történik párhuzamosan. Vegita apja lázadást szervez Dermesztő ellen, melyet Dermesztő csírájában elfoljt . Bardock sérülten vissza tér a bolygójára, és megpróbál mindenkit figyelmeztetni. Már majdnem a halálán van, közben folyamatosan kínozzák a látomások, s ettől szenved,de amikor még kinevetik a kantinban a többiek, akkor sem adja fel a reményt. Bardock nem az a fajta harcos. Ő egy tökös legény, aki hiányzik a mai anime főhősőkből. Akiknek többsége lelki beteg bőgőmasina,vagy homokozós bishounen. Bardock egy igazi harcos. Ilyenből kellene több. Sérülésektől szenvedve. Bardock felsétál egy épület tetejére(közben végig zúzós metal szám megy angol verziót nézzétek, higgyetek nekem) Ahol ismét beugrik neki egy jövő kép. Pontosabban egy látomás. Megjelenik előtte a már felnőtt Songoku. Ahol Songoku megjegyzi az apjának, hogy még nem késő másnak lenni, megváltozni. Majd ismét egy látomás ugrik be Bardocknak, ahol látja a saját halálát. Itt fel is adhatná a hősünk a harcot, megvárva a végzetet, de mint mondtam ő nem olyan. Neki veti magát Dermesztő egész seregének, és nagyon kegyetlenül elveri őket. Már a határán van valahogy, hogy szupercsillagharcossá váljon ,de ez nem az ő sorsa.Dühtől,haragtól vezérelve, lemészárólja a Dermesztőhöz hű katonákat ,majd magát dermesztőt hívja ki.

bardock

Ismét egy emlékezetes pillanata ennek a csupán 45 perces résznek. Dermesztő  felé lő egy energia támadást. Melyre Dermesztő válaszul elindítja a bolygó pusztító támadását, amelyet Bardock már nem élhet túl. Halála közben miközben a teste Bardocknak semmivé foszlik, mégis megkapja a feloldozást hősünk . A legnagyobb jutalmat, a sok szenvedés után. Látja ahogy a fia, az alsóbb rendű harcos, mindenki fölé emelkedik, az univerzum legerősebb harcosa lesz. A legendás szupercsillagharcos, aki elkeni Dermesztő kifestett pofáját. S aki győzelmet arat. Ez Bardock legnagyobb jutalma, halála és küzdelme mégsem volt hiába való. Az a pár perc amit nyert ,elég volt ahhoz, hogy Songokut a föld felé kilőjék, arra a bolygóra, ahol harcossá válik. Ezt az érdemet nem veheti el senki tőle. Hiszen ha Bardock nem lett volna, a támadás hamarabb indul el, s Kakarott nem éli túl a csapát.
Bardock csak belenevet a halál képébe, és mosolyogva hal meg ,harcoshoz méltóan, tudva azt, hogy győzelmet aratott. Igaz ,erre még pár évet várnunk kell,de a többit már tudjátok a Dragon Ball és Dragon Ball Z epizódaiból, mely Bardock fia történetét meséli el.

 1256580251845_f

Bardock halála pillanatában,látja még Songoku győzelmét Dermesztő felett.maxresdefault

A végső elégtétel pillanata

Később 2010-ben Bardock, kapott egy 3 részes mini sorozatot. Mely elég Zs kategóriás történetre. Látszik már, hogy elfogyott minden kreativitás a készítőkből akkorra. A látvány persze szép, de a történt gagyi. Tovább gondolták Bardock történetét, valahogy a halálos támadást túlélte, és vissza repült egy másik idő síkba. Ahol még a csillagharcosok bolygója életben van. Egy Plant nevű bolygóra kerül,ahol megküzd Dermesztő egyik rokonával, Szuper Csillagharcossá válik, és legyőzi ,megöli Dermesztő szakasztott mását. A kis dermesztő klón túléli még pár pillanatig a csatát, majd szól az embereinek, hogy a van egy faj amely veszélyt jelent, el kell pusztítani őket. Ezek pedig a csillagharcosok. Ebből kiderült, hogy akkor még nem vették fel egymással a kapcsolatot Dermesztőék, tehát valahol a múltban játszódik a történet. S kapunk egy kis utalást arról a Legendás Szuper Csillagharcosról is, amikről az ős történetek szólnak. Lehet hogy Bardock volt az első? Viszont ez szerintem már csak bőrlehúzás volt, egy gyengén sikerült folytatás, amely meg is bukott. Pedig hatalmas várakozás előzte meg, így sajnos Bardock nem kapott saját sorozatot. Pedig megérdemelné.

GokuAndBardocksSpacePodsKakarott a földre. Bardock pedig a halálába

Itt láthattok egy kis részt az Epidodes of Bardocról 2010 nos igen elég zs kategóriás figyelmeztetlek.

Ennek oka az anime piac alkotói válságában keresendő. Annyira elsatnyult elbuzult főhősökkel operálnak manapság, hogy az ilyen karaktereknek mint Bardock ugyan lenne helye, de senki se meri valamiért bevállalni, hogy tökös ,jó dramaturgiával megrendezett történteket alkosson.

A battle of gods c dragon ball movie élő példa rá. 2010 óta, csak színvonal romlás figyelhető meg itt is. Adott egy remek világ ,egy remek kerettörténet,amiből bármit kihozhatnának. Remek szereplőkkel. Akár egy csillagharcosról is készíthetnének sorozatot, de nem helyette kapunk egy filmet, ahol egy nyuszi macska 1 óra 10 precben zabál 5 percben harcol, és 10 percben sűrítve kapunk egy introt és egy outrot. Amik szintén szarul sikerültek. Erre telik ma már csak keleten. Tolják a képünkbe a szart. A fiatalabb anime generációk, akik nem hajlandóak megnézni a 2008 előtti animéket, az ilyen alkotásokhoz szocializálódnak. Ezért olyan magasak a mai értékelések. Ezért látjuk azt, hogy narutardok meg Attack on Titant utánzó kis nyálcsorgató pöcsök rohangálnak a konokon, maskarába öltözve. A mai főhősök , lelkileg sérült, sírós lelkizős kis hmm köcsögök, ennél jobban nem is lehetne megfogalmazni. Miből áll ma egy anime? Gyerekkori Dráma(megbántottak az oviban ezért eret vagdosok stílusban persze és világfájdalmam van, amit persze egy normális ember kar legyintéssel elintézne,3 perc alatt,nem hogy még 10 év múlva is azon izéljen, hogy kiröhögték alsóban),a férfi főszereplők bőgnek egyet, majd ölelkeznek, és homokoznak egyet. A nagy csöcsű lányok hülyén és kawain viselkednek, kapunk egy ki pedo love ot. S kész is az anime. Jaj néha azért pár embert meg is esznek az óriások, sok sok vérrel,hogy azért mégis „érzelmi töltete legyen a dolognak” miközben nagy boci szemekkel bámul a zabálni való mellék karakter. Jellemfejlődés . Karizma nuki. Ennyit a mai animékről.

Jaj igen majdnem elfelejtettem :
Bardock Father Of Goku Movie értékelés:
Pozitívumok:

-Remek történet,mely bővelkedik akcióban, drámában,és esemény dús, egy pillanatra sem ül le

-Remek látvány, még mai szemmel is.

-Tökös főszereplők

-Eszméletlen jó húzások, amit mind ki is használtak

-Az angol verzióban remek szinkronhangok. Főleg Bardocké. A zenékre sem lehet panasz.

Negatívumok:

-Na ilyet nem találtam, talán annyit megjegyeznék, hogy sajnáltam azt hogy ilyen kevés információt kaptunk Bardockról és csapatáról,na de ez a film nem erről szólt

Értékelésem: Ritkán szoktam ilyet adni,de ez a film megérdemli a 10 pontból a 10-et. Nem lehet elvitatni,ez úgy jó ,ahogy van. Az egyik legjobb Dragon Ball film. Nem hiába az egyik kedvencem, az oldalon olvasható top ANIME FILM (mert ugye van sorozat is) listában is benne található. Ide kattintva megtekinthetitek a kedvenc anime film listám.

Reklámok

12 hozzászólás

 1. Mangekyo022 szerint:

  Valóban az egyik legjobb Dragon Ball film, s a mostani Battle Of Gods a nyomába sem ér!

  Amúgy jó az oldalad új dizájnja! 😉

 2. kossza szerint:

  Szerintem ez jobb mint az igazi Z filmek, csak az a hibája, hogy Raditz teljesen kimaradt belőle.
  Már “magyar szinkron” is van hozzá:

  • palacsintaxx szerint:

   szia ne haragudj a kései válaszért. Sajnos alapból spam közé rakta, a beillesztett video tartalom miatt a hozzászólást az oldalt. (Erről nem én tehetek kivételesen) Nekem alapvetően Bardock 2010 es talán, már nem is emlékszem vagy 11-12? folytatása nem tetszett. Lagymatag, nevetséges karakterré degradálták a főhősünk. Semmit sem tudtunk meg róla, maga a bolygón élő idegenek is öhm, életképtelennek tűntek. A főellenfél chiled pedig egy hermafroditára emlékeztető nyávogó kisfiúnak tűnik. A rajzolása is eléggé zs kategóriás cgi. Nekem mindig is a Bardock Father of Goku marad az igazi Bardock mozi 🙂

   Szerintem nem hiba hogy Radiz kimaradt belőle, ő is amolyan jellegtelen karakter. Bár belőle is megnéznék azért egy filmet, ha a “régi” stílusban készül

   • kossza szerint:

    Szia te se haragudj a kései válaszért (1 év után :), nem vettem észre hogy megjelent a kommentem.

    A Bardock film folytatása nekem sem tetszett, ráadásul a GT óta a rajzolása is egyre rosszabb a sorozatnak. A “jobb mint az igazi Z filmek” alatt a Cooler, Broly és hasonló filmekre gondoltam, a Bardock története pedig TV Special mint a The History of Trunks (ami szintén kedvencem).

    Raditz valóban jellegtelen karakter volt a sorozatban, ezért lett volna jó ha szerepet kap a filmben, hogy legyen valami háttértörténete neki is. Annak ellenére hogy a főszereplő testvére 2 részen belül megjelenik és meg is hal. A dragon ball multiverzumban beillesztették az alternatív Bardock történetebe de ott sem kap fontos szerepet. Ha nem ismered a DBM-et ez az a 2 fejezet:
    http://www.dragonball-multiverse.com/hu_HU/page-425.html

    Most újra elolvastam a kritikát és feltűnt benne 2 hiba:
    A két film közt 23 év különbség van (1. bekezdés)
    Goku nagyapja nem Goten hanem Gohan (A Freeza kép alatt)

   • palacsintaxx szerint:

    Köszi 🙂 holnap javítom őket , ma már nincs energiám 🙂

 3. Peti91 szerint:

  Üdv!

  Most találtam az oldalad.
  Mai új Dragona ball z rész megnézését követően(viasat6) kicsit bardock után akartam olvasni, így jutottam erre az oldalra. Huhh nagyon jól leírtad a tartalmát, és egyet értek veled, ez egy fantasztikus mellékszál(film). Bardocknak tényleg van egy kiváló jelleme és története, nekem a episode of bardock is bejött de nem hasonlítható a filmhez.

  • palacsintaxx szerint:

   Hát örülök ,hogy tetszett a kritikám. Van még más Dragon Ball-os animével kapcsolatos kritika az oldalon. Remélem találsz más kedvedre való cikket.

   Na igen, Bardock valóban egy jól megkreált karakter, hatalmas potenciállal. Viszont az episodes of bardock, nem mérhető a korábbi filmhez, a jelleme is változott, nem is beszélve arról, hogy a korábbi filmjéhez képest, ez gyerekmese volt sajnos. Én számomra hatalmas csalódás volt azután a sok várakozás után ami megelőzte.

 4. […] nőtték ki magukat. Ilyen címek például a:Dragon Ball Z: Bardock – The Father of Goku melyről a kritikám ide kattintva olvashatjátok el(igazából special, de egy teljes értékű mozi film. Az egyik legjobb történettel megáldott […]

 5. […] ad a néző számára ez a darab. Számomra egyértelműen az örök kedvenceim közt van a helye.Kritikát ide kattintva olvashattok róla.   15. Chihiro szellemországban   Ez azok közé a filmek közé tartozik, amit még fiatalon […]

 6. Szappanos Dorka szerint:

  Tök jó lett. De kérlek rakd fel Bardock csapatából a lány nevét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: