Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Játék » Assassin’s Creed 4 Black Flag teszt

Assassin’s Creed 4 Black Flag teszt

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2013. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Reklámok

Sziasztok!

Tudom tudom, animét ígértem a következő bejegyzésemnek ,de az utóbbi 3 napban sikerült szert tennem eme új játékra, és öhm lefoglalta ennek a tesztelése a szabadidőm nagy részét. Csupán értetek tettem természetesen 😀 ,hogy minél előbb ,friss aktuális hírekkel szolgálhassak nektek játékok terén. Hiszen hamarosan itt a karácsony, így sokan gondolkodnak azon,hogy milyen programot kérjenek a fa alá maguknak.

Assassin’s Creed 4 Black Flag

index

Nos már a cikk elején leszögezem,hogy nem játszottam mindegyik AC játékkal. Csak az első és a második rész került fel a gépemre anno. Bevallom terveztem, hogy a harmadik részt is letöl… akarom mondani teljesen legálisan megveszem magamnak s végig játszom, de sohasem kötött le annyira a sorozat. Maga a történet vitte el a hátán a játékot. A játékmenet a részek alatt nem változott szinte semmit. Az irányítás néha irritáló volt, s csak a fő szál volt a játékosnak, mellék küldetések nélkül, ami picit monotonná tehette a történetet. (Tudom tudom, lehetett bérgyilkolni, meg gyűjtögetni,de abban nem volt semmi izgalmas, nem tett hozzá a történethez semmit,sőt kifejezetten monoton volt. ) Sajnos maga a játék nem volt egy Hitman, ahol fondorlatos módszerekkel tehettük el az ellenlábasunkat, ügyelni kellett mindenre. Kaptunk egy fapados bérgyilkos szimulátort, középkoros és reneszánsz köntösben. A történet viszont kimagasló volt mindig is az AC játékok történelmében, csak ezért érdemes volt beruházni rá.

185888_orig_08eléggé szegényes választék ugye ?

Na de mi is a helyzet az új játékkal.  2013 van, tehát épp itt volt az ideje (konzolokon pont a generáció váltás előtt), hogy egy új résszel örvendeztessen meg minket a Bioware. Jó magam mindig is nagy rajongója voltam a kalózos játékkal, így bevallom őszintén a videók alapján rettentően vártam a játékot. Gondoltam, hogy most végre levetkőzi láncait az AC s valami új lesz valami naggyá nő. Hiszen az előző részben Desmond történetét lezártuk. Reménykedtem benne, hogy esetleg most a templomosok oldalán harcolhatunk, esetleg végre egy nyitott óriási világ tárul a szemünk elé. S lesznek mellék küldetések. Sőt akár a gyilkolási módszerek s a harc is kifinomultabbak lesznek.

Assassins-Creed-4-17

Az elvárásaim hatalmasak voltak. Bárcsak ne lettek volna akkorák, mert a csalódásom óriási volt, amikor is kipróbáltam a játékot. Ne értsétek félre, nem rossz játék ez, de olvasva más játékokkal foglalkozó oldalak áradozásait értékeléseit, nem ezt vártam amit kaptam. Mint fentebb is írtam hatalmas rajongója vagyok a kalózos rpg-knek. Rengeteg jó játék van ezen a témán belül. Gondolok itt a Port Royale ,Pirates of the Carribien ( ez lett volna a Sea Dogs 2. része, csak átnevezték egy film kedvéért) ,Sid Mieres Pirates, vagy a személyes nagy kedvencem ezen témán belül,az Age of Pirates sorozat 2. része. Ahol is a játékos 3 karakter közül választhat már induláskor, kap 3 különböző történetet. S egy baromira óriási világtérképet ahol az egész karibtérség behajózható. Megteheted ezt gyorstérképen, illetve ha van türelmed és kedved órák alatt át hajózhatod magad az egyik szigetről a másikra.

Na de mit kaptunk mi? Maguk a játék készítői sem tudták eldönteni, hogy most egy újabb AC részt akarnak készíteni, vagy esetleg egy kalózos játékot. Így megmaradtak egy arcade szimulátor keretein belül. Mivel a Black Flag véletlenül sem kalózos játék. Minden hiányzik belőle, ami teljessé tehetné a játék élményt. Persze a kornak megfelelően gyönyörű a játék. Rengeteg hajótípus képviselteti magát (na jó ez túlzás kapunk kb 5 fajtát de ennél nem sokkal többet),s a mi hajónk mely a Csóka nevet viseli fantasztikusan néz ki. Bevallom élmény vele hajózni, s fosztogatni. A hajós csaták kifejezetten jóra sikerültek. A térkép óriási, az időjárási körülmények változnak. Hatalmas viharok vannak. Rengeteg szigeten partra szállhatunk töltőképernyő nélkül, s van benne pár nagyobb város is ,amit bejárhatunk . Ezt olvasva, egy 10/10 es játékról lenne szó. De, és itt most egy hatalmas De kedves hölgyeim s uraim, mégis fapados íze van a játéknak. Miért van ez így? Miért írom ezt?

A válaszom a következő. Rengeteg dolog hiányzik, ami teljessé tehetné az élményt, s már a 9 évvel ezelőtti játékokban is szerepelt. Először is, kevés a hajó típus, ugyan a saját hajónkat alakíthatjuk, de le nem cserélhetjük másra.. Ezzel még meg is békélnék, hiszen egy történelmi személyiséget alakítunk, akinek biztos fix hajója volt. Viszont, az irányítás teljesen arcade. Semmi realisztikusság nincs benne. Bárhogy is fúj a szél, bármilyen irányból fúj a szél. Mi mindig ugyanakkora sebességgel haladunk (persze vitorla fokozattól függ, de nincs hatása a hajóra, max oldalra dól az oldal szélben), viharban a hajónk nem rongálódik, csak a hullámoktól,azoktól is csak akkor ha cunami szintűek. A vitorlát nem tépi a szél. A legénységünknek fölösleges élelem a hajóra (mint minden más rendes hajós játékban, mert etetni kell őket) zsoldot sem kell nekik fizetni. Az ágyúk sebzését ugyan lehet növelni, de csak 1 típus van. Nem lehet játszani a méretekkel, mint más hasonló játékban ezzel növelve vagy csökkentve a lőtávolságot . Ha pedig zsákmányolsz egy hajót, nem találsz mást rajta, csak fát, rumot ,cukrot,fémet meg vitorlát.

Kérem tisztelettel, hová lett a dohány ,a luxus cikkek,bor,ruha,élelem,arany,ezüst stb stb stb… mely bármely más játékban található volt. A másik ami szemet szúrt az,hogy  árud eladhatod a hajón ami baromira kényelmes, de ebből következik, hogy a játéknak nincs kereskedelmi rendszere. Minden nyersanyagod mindig ugyanannyiba kerül majd, ugyanannyiért tudod eladni s venni őket. Pl a fát,vásznat,fémet mindig fix 5 reálért tudod eladni. A rumnak és a cukornak is meglesz ez a fix ára végig a játékban. Mondjuk úgy, hogy nem fogod magad agyon keresni, ha fejlesztesz mindent.

images

Sok újság azt írta, hogy tömve van tartalommal a játék, és hogy lehetetlen ráunni. Ami füllentés. Aki még nem játszott hasonló kalózos témát feldolgozó játékkal valóban annak újként hathat a hadszíntér,de hamar monotonná válik a játékmenet. Maga a tengeri csata baromira könnyűre sikeredett. A csáklyázás utáni harc sem valami nagy was is das.  A feladatok a következőek lehetnek: Természetesen a hajó méretétől függően a legénység lemészárlása. Az embereid is harcolnak de semmit sem érnek vele neked kell leölnöd mindenkit szinte, ezen kívül még kapsz nagyobb hajóknál bónusz feladatokat. Öld meg a kapitányt,öld meg a 2 őrszemet,robbantsd fel a puskaporos hordókat, vágd le a zászlót. Ennyi az egész s nem több. Nincs az a fedélzeteken átfolyó harc, mint pl a pirates of carribianban,vagy az age of piratesben, ha igazán nagy hajóval találkozol. Sőt igazából itt csak fregattok,briggek,szkúnerek,hadihajók vannak. Meg néha egy man of war mint legendás hajó megjelenik s kb ennyi. Ki is fogyott a hajók repertoárja a játékban.

A játékon belül, ismét vadászhatunk, most már lehet craftolni dolgokat a prémekből, ami pozitívum. Illetve kaptunk minijátéknak szigonyhalászatot 4 féle halfajra. (bálna,gyilkosbálna,2-3 féle cápa s kb ennyi) A szárazföldi vegetáció azért ennélbőségesebb, egy szigeten maximum 3 fajta állat él,néhányon csak 1 vagy kettő,ezért mindig ide oda utazgatni kell nyersanyagért, ha nem akarsz horribilis összegekért vásárolni.

A főszálon kívül a játékban nincs mellék küldetés,legalábbis olyan ami történettel bírna. Egyetlen egy volt, de az csak egy páncél megszerzéséhez volt szükséges, s 5 ilyen küldit kellett hozzá megoldani. A többi küldetés csak bérgyilkos feladatokból áll. Ahol nem kell mást csinálnod, mint berontani az őrzött területre, és megölni gyorsan a kiszemelt célpontot, az se baj ha lebuksz. Nem kell trükközni. A játékban egyébként 2 nemzet vesz részt, az angol és a spanyol. A hollandok és a franciák kimaradtak, mivel igen kis térségen kalandozhatsz,így ők nem kaptak szerepet.

Természetesen amit még “tartalomnak” lehet nevezni, nem áll másból mint baromira unalmas gyűjtögetésből. Lehet kincsestérképet,emlék töredéket,palackos levelet ,meg hangjegyeket gyűjteni. Az utóbbi húzásért hatalmas pacsi jár a fejlesztőknek, mert ezekkel a hangjegyekkel tengerész dalokat unlockolhatsz, s a legénységed énekel hajózás közben.

Na már most érdemes e megvenni a játékot, magáért a főszál küldetésért,meg egy kis arcade hajózásért. Ha olyan kalózos játékot akarsz,ami igazi tartalommal bír, tele mellék küldetéssel, hajókkal amiket megcsáklyázhatsz ,s használhatsz is, akkor ne ezt a játékot vásárold meg, ahhoz túl drága. Ha még nem csömörlöttél meg az Assassin’s Creedek monoton csontig lerágott játékmenetében ,akkor viszont ez lesz a te játékod. A történet egyébként kifejezetten jó. A szinkronhangokat nagyon jól megválasztották. A szereplők legendás kalózok s bérgyilkosok, illetve személyek, akiknek a szerepét rendkívül jól átélve adják elő. A játék történetét áthatja a kalózos életérzés. Csak a főszál egy igen jól összerakott kis story. Gyengébb valamivel mint a második rész ,de jobb mint az első rész története. Valahol a kettő között helyezném el az egészet.

A nagy igazság a következő amit levontam a játék játszása során. Ha végig vitted a főszál küldetést , semmi extra nincs ami maradásra bírna téged ebben a világban. Csak a történet viszi el a játékot, ezért nem is értettem sok helyen a 90% os értékelést. A video teszteknél is érezhető volt ,hogy a 4. videónál már unják a srácok. Picit olyan hypeolása történik az újságok nagy részénél ezzel a játékkal kapcsolatban, mint anno a Dragon Age 2-nél. Elég magasra pontozták a játékot minden hibája ellenére.(Pedig mind emlékszünk,hogy a játék tér csak egy város volt ,a dungeonok kidolgozatlanok repetitívek voltak, tulajdonképpen csak 1 volt, és mindig máshonnan indultál el benne,a harcrendszer látványos volt ,de szar minden taktikát nélkülöző,a története is zs kategóriás volt az első részhez képest.Hemzsegett a bugoktól az a játék 60% ot ért volna csak, erre jóval magasabb ponttal értékelték) Sokan gondolom ezért vették meg a játékot. Fél évvel később ,meg (pc guru,gamestar) egy egy videótesztjükben visszaemlékeznek rá, s alázzák a játékot. Hihetetlen egy társaság….

Végső értékelésem a játékkal kapcsolatosan:

Pozitívumok:

-“Hatalmas világ”(az AC-k történetében ez az eddigi legnagyobb), gyönyörű grafikával

-kalózkodás,jól megkreált tengeri ütközetek(bár hamar unalmassá válhat)

-remek zenék

-izgalmas történet

-fejleszthető hajó, és búvóhely, plusz ha legális a játék lehet saját flottád (mert ehhez ugye net kell )

Negatívumok:

-hamar monotonná vélik a játék,ha a főszálat végig vitted.

-a harcrendszer, ugyanaz a sz*r mint eddig, na jó most már 3 felé kell figyelned. E vel védekezel,spacéval az ellen védelmét bontod meg, F el meg lőhetsz pisztollyal,dobhatsz füst gránátot stb stb…..

-nincs mellékszál ,unalmas bérgyilkos küldetések

-ez a búvárharangos ,halászos minijáték unalmas. Bereklámozták ,de a máz alatt monoton. Ugyanazt kell mindig csinálni, semmi izgalom nincs benne…..

– bugos, néha idegesítően az

-idegőrlő egy egy lopakodós küldetés :),vagy a fogjunk el valakit élve változat,amikor is a karakterünk a pocsék irányítás miatt beakad valahol s az istennek se arra megy amerre szeretném, helyette felmászik egy falra … 🙂

-FAPADOS KALÓZKODÁS(kevés hajó fajta, nem válthatsz hajót,nincs kereskedelmi rendszere a játéknak, monoton zsákmány,gyűjtögetés ezerrel, könyörgöm ez nem mario vagy valami platform játék vegyék már ki belőle)

-A hajó irányítása ARCADE, semmi realisztikusság nincs benne, egyszer még ki is faroltam vele a tengeren.

Pontozás:

Grafika: 10/9 (ha van hozzá elég erős géped)

Zene: 10/10 (rendkívül hangulatos)

Játékélmény: 10/6,5 (A fő száll jó,bár annyira nem izgalmas, ez a gyűjtögetés idegesítő tud lenni,a minijátékok unalmasak,a bérgyilkos küldetések baromira sz*rok,a tengeri csaták hamar unalmassá válnak s a hajód hamar felfejleszthető, ugyanúgy ahogy rögtön az elején megveheted a legjobb kardot s pisztolyt)

Kihívás: 10/3 Na igen, mennyire nehéz is a játék. Ha az irányítás nem lenne néha idegesítő akkor egy kisbaba is végig tudná játszani( na jó nem ,de egy 7 éves kis kezdő srác gond nélkül megbirkózna a küldetésekkel)  Egyáltalán nincs. Hmm EASY  . Csak pár szabályt kell betartanotok. A játék elején Brigget támadjatok csak. Amint az ágyútok 3-4 es a hajó testetek pedig 3-4 es szinten lesz már csak a legendás hajók képesek legyőzni. Ezt az első nap elérhetitek 🙂

Ha az egész játékot értékelnem kellene egy számmal, hmmm hmm adnék rá 7 pontot. S hogy miért? Manapság a jó grafika s a jó zene alap elvárás. Azt bármely Zs kategóriás játék megtudja oldani. Jó történettel,jó játékmenettel,bugmentességgel ,s DLC miatt történt kivágásokkal nem rendelkező játékok manapság viszont alig vannak.  Ezért nem érdemel 10 pontot ez a játék sem. Sajnos 7 pontnál többet nem tudok rá adni, s ez számomra egy olyan pont érték, ami nem éri meg a teljes értékű játékért elkért pénzt. Majd ha a boltok polcain 3 ezer lesz, akkor vásároljátok meg. Előtte ha kétkedtek töltsétek le, kérjétek el valakitől s próbáljátok ki magatok,de ne csak 15 percig. Hanem legalább 1-2 napon keresztül. Kb eddig képes lekötni az embert,utána viszont pff ..  😀

Mint láttátok a cikkem nem tartalmazot spoilert a történettel kapcsolatosan. Direkt nem írtam le, hogy miről szól a játék. Nem akarom senkinek sem elrontani az élményt. Mivel a történet nélkül értékelhetetlen a játék. Hiába hogy szép s valamilyen szinten jó. Rendkívül egysíkú a játék rendszere.

ui: Ezt a cikket úgy írtam, hogy a játék 80% ával kész vagyok. Ki oldottam a templomos páncélt, a jaguárhoz már csak 1 kulcs kő kell. Megszereztem majdnem az összes dalt, töredéket, feltörtem a számítógépeket stb.. stb.. stb.. 😀

UPDATE: JELENTEM A JÁTÉKOT VÉGIG VITTEM,MEGSZEREZTEM AZ ÖSSZES PÁNCÉLT,S MEGVETTEM MINDEN FEJLESZTÉST, BEGYŰJTÖTTEM MINDEN LEVELET JEGYZETET STB STB.. FELTÖRTEM A SZÁMÍTÓGÉPEKET IS. Az igazság az, hogy valóban van benne tartalom. Igazából hangfelvételek,videó fájlok, s ugye napló bejegyzések,levelek formájában,de ezek nem tesznek hozzá semmit a játék élményhez sajnos. Több küldetést rakhattak volna bele, amik rendelkeznek némi történettel is. Még mindig tartom a 7 pontos értékelést 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: