Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Anime/Manga » Anime » Druaga no To: the Aegis of Uruk (1.évad) majd Alternatív 1. rész ,és the Sword of Uruk (2. évad) kritika

Druaga no To: the Aegis of Uruk (1.évad) majd Alternatív 1. rész ,és the Sword of Uruk (2. évad) kritika

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2013. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Reklámok

Sziasztok!
Először is, minden kedves olvasómnak Boldog Karácsonyt Kívánok!

Ugye megígértem,hogy karácsonyra valami kis különlegességgel szolgálok nektek. Mivel egész évben jó fiúk/lányok voltatok. Ezért kaptok egy igazán tartalmas kis olvasni valót, ami remélem az ünnepek alatt kitart számotokra. Mivel publikálni már csak a két ünnep között fogok egy idei év “top” listát,ahol elmondom a 2013-as év anime felhozataláról a véleményem, s ennyi.

A minap olvastam az animemangapalota oldalán (link az ajánlott oldalak résznél) Roland cikkét, ami egy remek kis fantasy animéről szólt. Pontosabban annak első évadáról,mert a második tényleg katasztrófa. Ennek örömére én is valami hasonló ötlettel álltam elő. Szeretnék nektek bemutatni egy remek fantasy animét. Amely tényleg fantasy ,ezen stílus jegyeit hordozza magában, nem csak rá erőltették ezt a kategóriát, hogy több nézőt vonzanak . Mindenkinek ajánlom,főleg ezen a karácsonyi estén. Hiszen a tv-ben úgyis az 10000000. alkalommal vetítik Bud Spencer és Terence Hill karácsonyi témával foglalkozó filmjeit. Egy kis vérfrissítés pedig sohasem árt.

Druaga no To: the Aegis of Uruk
/The Tower of Druaga: the Aegis of Uruk/

Druaga-no-t-the-aegis-of-uruk

Maga az anime 2008-ban a Gonzo stúdió gondozásában készült el. (Nekik köszönhetjük a Hellsing,Full Metal Panic,Vandread,Gantz ,Basilisk,Afro Samurai,Rosario Vampire,Last Exile c animéket pár egyéb más említésre méltatlan bukás mellett). A Namco‘s Babylonian Castle Saga videojáték fanservice szellemi tovább gondolása ez a sorozat, amely árkád játék 1984-ben debütált. Pc-re csak jóval később jelent meg a nagy sikerre való tekintettel. Maga a játék története nem volt bonyolult.Adva volt egy hatalmas torony melynek legfelső szintjén főhősünket Gilghamest,az ősgonosz Druaga várja,aki elrabolta hősünk szíve hölgyét Ki-t. A torony 60 szintes s feljebb jutva értelemszerűen egyre nehezebb ellenfelek várják a játékost, egyre bonyolultabb labirintusokkal fűszerezve a játékmenetet. A játék összesen 7 folytatást élt meg. A kezdeti 2d- játék tér, a korral fejlődött ,majd később már a játékosok 3D ben is átélhették hősünk kalandjait. Természetesen a dimenzió váltással, a grafika is rettentően sokat fejlődött a The Nightmare of Druaga c játék karakterei már hasonlóságot is mutatnak az anime hőseivel.

the_tower_of_druaga_the_aegis_of_uruk_006

A történet:

Az anime története 60 évvel az eredeti játék történetét lezáróan kezdődik. A játék főhőse Gilgamesh már régen legyőzte Druagát lerombolta annak tornyát, és békét hozott a világra. Király lett majd várost emeltetett a Torony romjai köré.Ezzel biztosítva,hogy a toronyban élő szörnyek ne szabadulhassanak rá újra a világra.  Druaga Tornyát mostanra viszont újjáépítették, maga Druaga is feltámadt valamilyen különös módon, Gilgamesh, egykori legyőzője viszont mostanra megfáradt öregember, aki képtelen újból felvenni a harcot a gonosz démonnal/istennel.

the_tower_of_druaga_the_aegis_of_uruk_001

A toronyban való portyázás immáron külön szakmaként kezelendő a világban, hiszen hétköznapivá vált a kalandozás ebben a hatalmas építményben. Legalábbis az alsó biztonságosabb szinteken. Meskia a torony köré épített város ad otthon a kalandozóknak vándoroknak, akik szerencsét próbálnak s életük kockáztatása fejében,némi vagyonra s hírnévre vágynak.Különösen sok kalandozó tartózkodik Meskiában a történet elején, mivel közeledik Anu nyara, mely minden ötödik évben esedékes, és amikor a szörnyek elvesztik erejüket, így nyújtva könnyű célpontot. Számos csapat indul útnak, hogy átvágva magát a teremtmények seregén,így minél feljebb jutva az egekig nyúló toronyba.

normal_the_tower_of_druaga_the_aegis_of_uruk_036

Történetünk hősei maguk is kalandozók. Gil,vagy Jil (hangzásra megegyezik Gilgamesh nevével, gondolom nem véletlenül) áll a középpontban,aki a közönséges kalandorokkal ellentétben,nem a gazdagság,vagy hírnév reményében szál szembe a szörnyekkel. Egyetlen célja,hogy megszabadítsa a világot az újra ébredező gonosztól. S ezzel ismét biztosítsa a békét minden ember számára. Mivel azonban igen csak kezdő(kasztját tekintve guardian,vagy paladin, mivel pajzsa és kardja van) a többi kalandor kineveti,főleg annak fényében, hogy első kalandja során szinte azonnal kiütik. A munka nap végén ki is rúgják szegénykém. Lelkesedése viszont lankadatlan, új csapatot keres,hogy azzal vegye be a torony legfelső szintjét.

A csapata viszont nem épp a legcsillogóbb páncélzatú harcosokból áll. Mint az ilyen animékben szokás, csupa különc karakterekből áll a megmentő kompánia,mindenkinek megvan a öhm maga defe… akarom mondani öhm “egyedi specialítása”.  Van aki finoman szólva beszédes, van aki magának való,van aki alkoho… azaz kifinomult borszakértő,így Gil is tökéletesen elvegyül köztük a maga ügyetlenkedéseivel. Egyetlen valamire való csapattag egy Kaaya nevű lány, aki gyógyító mágiát gyakorol. Ő viszont annál érdekesebb múlttal rendelkezik.

Némi szerencsétlenkedés után Meskiában, az öt fős csapat nekivág a toronynak, miután beköszönt Anu nyara, és ezzel kezdetét veszi kalandjuk. Melynek során számtalan démoni lénnyel ,s nem kevés nehézséggel kell szembenézniük,ha tényleg szeretnék elérni a torony legfelső szintjét.

Összkép:

A sorozat első része akár megtévesztő is lehet a néző számára. Egy paródia, semmi több annál. Készült magához a sorozathoz emiatt egy alternatív első rész is amely a (The Tower of Druaga: the Aegis of Uruk Special) c viseli.Ha akarjátok kezdjétek ezzel magát a sorozatot, az élményhez hozzá ad elvenni semmiképpen nem vesz el. Tehát mint írtam, a sorozat első része egy paródia, aki a fantasy műfaj nagyjait parodizálja, de volt utalás a Star Warsra is.Azért némi értelme is van ezt is megnézni(rögtön utána viszont ne a 2. részt nézzétek meg, hanem a fentebb említett specielt),hiszen betekintést kaphatunk a megtébolyult,megfáradt Gilghames király múltjába. Ez viszont ne rémisszen el, maga a sorozat igazi kis csemege,le is írom később, hogy miért gondolom így.

A tényleges történet ,az eredeti első epizód záróképsoraival, vagy a speciallal veszi kezdetét. A második részre, már letisztult komoly fantasyt kapunk. Természetesen azért humor még lesz ,hiszen a sorozat vele járója, azonban a történet főleg a végkifejlete igen sötét hangulatot áraszt. S ahogy haladunk előre az események forgatagában ,egyre sötétebb dolgok derülnek ki Gilgamesh és Druaga kapcsolatáról. Egy szerelmi szálat is tartogat a sorozat, amely némi drámát is csepegtet a történetbe.

Maga a sorozat, vissza adja a régi mászkálós retro rpg/fantasy játékok hangulatát. Mindemellett társul a remek látvány, szinkron hangok gazdag világ, és azt kell mondanom remek rendezés. Ami egy tökéletes egyveleget ad. A japán fantasy animékért nem rajongok. Az én kedvenceim M.a.g.u.s világa Wayne Chapman: Garmacor és Tier nan Gorduin  hősök történetei, Forgotten Realms világa:R. A Salvatore: Drizzt a sötét elf kalandjai, Tolkien: Frodó kalandozásai , és azt kell mondanom Sirmarillok hőseinek történetei is tetszettek,A witcher sorozatot is nagyon kedvelem Geralt karaktere miatt. Kb ilyen fantasy világokat részesítek előnyben. Szeretem a sötétebb hangulatú történetet, a felsorolásból kitűnt gondolom számotokra, hogy a megemlített hősök nagyrészének személyisége inkább amolyan szürke karakter, naa de most animéről beszélünk nem erről, ezt majd egy másik cikkben tárgyalom ki. Tehát nagyon szeretem a fantasy-t mint világot,főleg a nyugati feldolgozásban ,de ez a sorozat még engem is megtudott fogni.

A sorozat szereplői kidolgozottak, megtalálhatóak az alap karakterek amikkel már találkozhattunk játékok során a rá jellemző tulajdonságokkal. A zenékre azt kell mondanom, hogy közepesek. Nem rosszak, de nem is jók.
Ugyan a sorozat nem sorolható egy lapra a Record of the Lodoss War-ral,mivel azért ez a sorozat szórakoztatni is akar bennünket a világ bemutatása mellett. Mégis azt kell mondanom, hogy kiemelkedő alkotás, amit mindenki tud élvezni.

A végső értékelésem erre a sorozatra a 10 es listámon egy erős 8,5 pont.

Hogy miért? Mert megérdemli, élvezetes jó történetet kapunk. Ugyan koránt sem tökéletes, de egyszer mindenféleképpen ajánlott megnézni, és kategóriáján belül, kevés ilyen fantasy körítéssel megáldott animét találni. Ha esetleg ajánlanátok valamit. A kommentek között szívesen várom az öleteket. Egyébként az opening nagyon tetszett,mivel egy jelenkori iskolába helyezi át a szereplőket.

The Tower of Druaga: the Aegis of Uruk Special

normal_the_tower_of_druaga_the_sword_of_uruk_014

Nos erről a speciálról nem írnék sokat. Mint a fentebb olvasható kritikában is írtam,egy alternatív első része a sorozatnak. Amelyet erősen ajánlot az alap sorozat első része után közvetlen megnéznil, még a második rész előtt. Ugye maga a sorozat eredeti első része inkább egy paródia, viszont ez az első rész sokkalta jobban illik az eredeti történet hangulatához. Teljes képet kapunk a világról ,és komolyabban veszi magát, ahogy az eredeti történethez is illik.

A történet ugyanonnan indít, mint az alap első rész, a történet Gil ájulása után vesz más irányt. Míg a sorozat első részében Gil álmát követhetjük nyomon, addíg itt a valós világ eseményei kerülnek bemutatásra. Miután Gil, a csapat egyetlen Védelmező kasztú harcosa padlót fog, a többi harcos nem tudja tartani magát, ezért menekülőre fogják. Viszik magukkal a beájult fiút is, de elég sok gondot okoz még önkívületi állapotban is, mert nem elég, hogy dög nehéz a páncélja, de még beszél is álmában, ami bizony problémát okoz rejtőzködés közben. Maga a speciel ,egyszerre több szálon fut. Nem csak Gil és csapata “menekülését” követhetjük nyomon.  Láthatjuk Kaayát is,amint erőt gyűjt bátorságot vesz magán majd kalandozónak áll. Coopa és Melt első toronybéli küldetésének is szemtanúi lehetünk, mely szintén nem sikerül valami fényesen. Ebből következik,hogy egyből ki rúgják őket.( a sorozatban is szóba kerül).

Látványra természetesen szintén gyönyörű, és minden apsektusában illik az első évad történéseihez ajánlott megnézni. Nem szeretném értékelni ezt az egy részt, de ha mégis kellene nálam egy erős 9 pontot ér el.

The Tower of Druaga: the Sword of Uruk

The-Tower-of-Druaga-the-Sword-of-Uruk

Nos a sorozad második évada ként is felfogható a történet ,amely 2009-ben az első évad bemutatása után jelent meg 12 részes.

NOS A TÖRTÉNET FELVÁZOLÁSA SPOILEREKET TARTALMAZ. HA ESETLEG MÉG NEM NÉZTED MEG AZ ELSŐ ÉVADOT,AJÁNLOTT ÁTTEKERNED A KÉT CSILLAGOS SOR KÖZÖTTI RÉSZT, MELYET DÖNTÖTT BETŰSTÍLUSSAL ÍRTA !!!!!!

*********************************************************************
*********************************************************************
Történet/Előzmény:

Aki látta az első évadot, az már tudatában van , hogy Gil és csapata sikeresen vette az akadályt. “Győzedelmeskedtek” Druaga felett.Ezzel megszerezték a kulcsot, amit kezdetben a Kék Kristály Pálcának hittek (mely állítólag teljesít egy kívánságot). Az őrző viszont a Druaga tornyának tetején található átjárót védte, mely a Mitikus Toronyba vezet. Ezen az átjárón át Kaaya és Neba feljutottak a Mitikus Toronyba, a csapat többi tagja pedig visszazuhant Meskiába.

A történet ezen cselekedetek után fél évvel veszi kezdetét. Az egykori kalandozóink szét széledtek a világban,mivel a toronyból minden szörny eltűnt már nem maradt ok a maradásra. A Különleges Védelmi Erőket is szétzilálták, kapitányuk jelenleg fogadót vezet Meskiában.Fatina idegenvezetőként kalauzolja a Toronyba érkező turistákat, a kalandokkal teli élet számára is véget ért. Gil eközben képtelen feldolgozni szerelme elvesztését, ezért a szobájába zárkózva búslakodik. Teljesen elhagyja magát, összetört lelkileg. A baj akkora, hogy barátai is aggódnak már érte. Melankóliájából egy Kai nevű kislány zökkenti ki, akit az időközben nagy befolyásra szert tevő Arany Lovagok üldöznek. Kai (aki valójában Gilgamesh király halott feleségének szelleme és egyben Isthar papnője) arra kéri Gilt, hogy vigye fel őt a Torony legtetejére. Mivel a fiúban még él a remény, hogy viszontláthatja szerelmét, így kap az alkalmon és ismét nekivág, hogy megmássza a Tornyot. Ez alkalommal nem szörnyekkel kell megküzdenie, hanem az őt üldöző lovagok mellett egy titkos szervezettel is.

A történet, tehát most már a Mitikus torony megmászásáról szól, ami valójában a torony második felének is felfogható. Illetve megtudhatjuk,hogy a király Gilgamesh hogyan élhette meg a több mint 100 éves kort ,és az eddig első évadban szereplő titkokra is végre fény derül.

**********************************************************************
**********************************************************************

Összkép:

A második évad openingje is egy jelenkori iskolába helyezi át a szereplőinket, amiért szintén egy pacsi jár a készítőknek. Vagy talán mégsem? Hiszen nem újítottak semmit ezen a részen,de szerintem ezt hibának nem róhatjuk fel. A zene ismét számomra nem volt egy kiemelkedő darab, bár pörgősre sikeredett.  Hmm a grafika picit romlott, egyes jelenetek kidolgozása nem volt olyan színvonalas mint az első évadban . Picit utána néztem, és más fórumokon is találkoztak ezzel a hibával, de azért annyira nem látványos. Így én talán egy picit szőrszálhasogató vagyok, az élményből nem ront sokat. A harcok és a varázslatok terén viszont a készítőknek sikerült javulás elérnie, bár ez sem mérhető mértékben tették. Nekem jobban tetszettek , ezt kedves olvasó majd magadnak kell kitapasztalnod. Kérlek véleményed erről majd írd le a kommentek közé.

normal_the_tower_of_druaga_the_aegis_of_uruk_special_006

Végső értékelés:

A második évad hangulata más mint az első-é. Míg az első inkább egy fantasy paródiaként fogható fel, addig a második már egy jóval komorabb irányba tereli a történet hangulatát. Ahogy előre haladunk egyre sötétebb hangulat lesz úrrá az emberen. A fentebb említett titkok mint pl Gilgamesh király hosszú életének oka is sötét dolgokat takar.

A végső értékelésem erre az animére a 10 es listámon 8 pont.

Hogy miért? A hangulat ugyan sötétebb ,mégis hiányoltam belőle valamit, nem tudom nevén nevezni hogy mit, ami az elsőt egy hajszálnyival, talán egy hangyányival jobbá tette. Remélem számodra majd kiderül ez a sorozat megnézése után.

Ennyi voltam mára, sőt a következő 3-4 napra. Mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánok. S később a két ünnep között valamikor szeretettel várlak ismét a blogomon, hogy megismerhesd az idei év értékelését. Remélem tetszett a kritika. Véleményeket az animével ,és az irományommal kapcsolatosan a kommentek között várok.

Sziasztok!!!!!

Reklámok

1 hozzászólás

  1. […] ← Druaga no To: the Aegis of Uruk (1.évad) majd Alternatív 1. rész ,és the Sword of Uruk (2… […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: