Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Anime/Manga » Anime » Log Horizon kritika

Log Horizon kritika

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2014. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Reklámok

Sziasztok!
Itt a tavasz s lassan elkezdtek befejeződni ,az előző szezonban kezdett animék. Nos most egy olyan anime kritikáját fogom elétek tárni, amelyet képes voltam végignézni teljes egészében, anélkül hogy a  szemeim kikaparása felmerült volna bennem. Korábban már az “első ránézésre ” cikkem között leírtam a kezdeti benyomásaim az animéről, az első pár rész alapján. Melyet ide kattintva megtekinthettek .
Ha a sorozattal kapcsolatos immáron teljes értékkel bíró kritikámra kíváncsiak vagytok, akkor a folytatásra kattintva kielégíthetitek kíváncsiságotok.

Log Horizon
(1.évad)

alma

Nos a Log Horizon , egy japán novella sorozat volt amelyet Mamare Touno írt . A sorozat Shiroe “a stratéga” és kis csapata kalandjait követi nyomon. 2010-ben jelent meg először, és még jelenleg is fut a legjobb tudomásom szerint. Az anime adaptáció jó pár évvel később érkezett meg 2013 októberében, és az első évad melyről a kritikám is szólni fog 2014 márciusában fejeződött be.

Nos ismét kapunk egy MMORPG sorozatot. Gondolom az elkészülte nem véletlen ,hiszen anno a hasonló témát felölelő ,de megvalósításában mégis más Sword Art Online komoly sikert aratott. Magáról az anime történetéről elmondható ,hogy érdeke kevercse ,a fentebb említett másik anime, és a .Hack sorozatok-nak, megfűszerezve valami mással is . Na de ,hogy ez egy jól sikerült recept e azt majd a későbbiekben kifejtem a cikkem során. Először is ejtsünk szót picit a sorozat történetéről ,s picit talán a világot is bemutatnám amiben az anime játszódik.

Mint minden ilyen, MMORPG történetalapú animénél, itt is egy hatalmas s úttörőnek számító játék szolgáltatja a fantasy világ alapját ahol a cselekmények játszanak. Elder Tale földjéről annyit érdemes tudni, hogy a teljes világ térképét tartalmazza 1:2 arányban ,főhőseink pedig a japán szerveren játszanak, amely tartományokra van tagolva. Ezt a hatalmas teret nem csak a játékosokkal töltötték meg, ahol egyébként az alap kasztok szerepet kapnak, mint pl a WoW-ban (warrior,bárd,mágus,druida stb.. stb..) ,hanem még rengeteg koreai rpg-ből átemelt tucatszörnnyel is megtöltik, hogy legyen mit farmolni. Ezen felül ugye megtalálhatóak az NPC-k melyek a későbbi cselekmény folyásában fontos szerepet kapnak.

A játék új kiegészítőjének telepítése során mindenki arra ébredt, hogy karaktere bőrében ébred . Ezt a napot nevezték el Apokalipszisnek… Ugye milyen szellemes, mééééég sohasem láttunk ehhez hasonlót. Na jó magát a sorozatot azért a sablon történetért nem fogom ostorozni, mivel ez a történt alap hatalmas potenciállal kecsegtetne ,az már más kérdés, hogy eddig nem sikerült kihasználnia egyetlen általam látott animének sem, amely ezen kategórián belül mozog. Nos tehát főhősünk az ébredés napján, vagy ha nagyon drámaiak akarunk maradni, az APOKALIPSZIIIIIS WÚÚÚ GRRRR napján ott találja magát. Mivel egy igazi kis kocka volt, már egy kimaxolt karakterrel rendelkezik. Viszont mivel most karaktere testébe került (nem csak a gép előtt görnyedt) ,érdekesnek véli,hogy a mozgása más mint a valós életben, mivel pár paramétert magáról nem valóságosan állított be. Pl magasság. Ezen felül egyetlen egy igazi barátja sincs, mivel ugyan egy mindent tudó kocka, és mindenkinek segített útja során  sohasem kötött senkivel érdembeli barátságot.
Ugyan volt régen egy Tea Parti nevezetű klánja

,de az a csapat feloszlott, s ebből a lelki sérülésből sohasem volt képes felépülni, ezért jó japán karakterhez híven a magányba és az önsanyargatásba menekült.

(Most őszintén srácok, az animékben mindig a bolhából csinálnak elefántot és drámát ami nevetséges. Ó jaj az oviban kagome azt mondta hogy nem szeret. Elpusztítom a világot. Ó jaj a fiúk rácsaptak a seggemre és ezért nem bírok többé a férfiak szemébe nézni. Ezért elpusztítom a világot. Ó jaj elfogyott a selymes zsepi, így hogy motyizzak a legújabb moe lányra jaj , ezért most elpusztítom a világot. Ó jaj ő ölte meg a családom, azzal hogy legyőzött engem egy futó versenyen és én csak a második lettem aminek következtében elváltak a szüleim de mégis szeretem jaj mi legyen ? Mi legyeeeen ? Az ő hibája az egész elpusztítom a világot!,de előtte még eszek egy kis epres tortát mert animében mindig azt zabálnak narancsos habbal.)

log

A sorozat első felére egyébként nem lehet panasz. Mondhatni remekül sikerült. Kifejezetten tetszett. Hogy miért is mondom ezt? Mert mind az ami a Sword Art Onlineból hiányzott, megtalálható volt itt. A világ aprólékosan kivolt dolgozva, mivel az anime egy mmorpg adaptáció volt, ezért a készítők gondosan ügyeltek a képességekre, az egyedi harctéri taktikákra, a különböző kasztokra. S kaptunk egy részletes magyarázatot. Sőt még izgalmas csatákat is kaptunk. Megoldották a játékosok halálával kapcsolatos problémát is. Miszerint ,mindenki feléled a katedrálisban ugyan, de emlékei egy részét elveszti minden halál után, így egy idő múlva megszűnik létezni ,az adatvesztésnek köszönhetően. Emellett a sorozat később is jól szuperált abból a szempontból ,hogy most tényleg egy MMORPG animét kapunk. Az ilyen apró kis részletekre ügyeltek. Volt benne némi politikai ügyködés is, ami szerintem felemásra sikeredett,de talán ez volt a legkisebb probléma vele. Ha mindez így maradt volna akkor egy kifejezetten élveztem volna a történetet, és azt mondanám, hogy egy jó anime, DE sajnos ennél a készítők sokkalta súlyosabb hibákat is ejtettek. Amelyek számomra élvezhetetlenné tették a sorozatot.

Ugye a Sword Art Online egy történet nélküli nyálas ,látványorgia volt. Ott viszont legalább a csatákkal volt tömve az anime, még ha nevetséges módon is voltak megoldva. Itt csatát ,pvp ,pve harcokat alig látunk benne. Az anime 80% Moe cukiság faktorral van kitöltve. Kérdem éééén minek? Miért kellett ezt tenni ezzel a sorozattal? A történet remekül indít, majd az anime első negyedében van egy komoly hangulat váltás, ahol előtérbe kerülnek az egyik Moe főszereplő lány folytonos beöltöztetése ,a különböző partik ,torták és egyéb japán ételek piedesztára emelése. Komolyan a sorozat 3/4 -ét végig zabálják,illetve végig öltöztetik. Beleraknak egy nevetséges szerelmi szálat is .A fantasy és a játék vonulatát a sorozatnak teljesen háttérbe szorítják. Ugyan érdekes ötlet volt az, hogy a föld népe ,ahogy a játékosok nevezik (NPC-kre gondolok) önálló tudatra ébrednek, saját személyiségük alakul ki. S mozgolódni kezdenek, mind politikai mint pedig egyéb más téren is. Mégis ezt is elintézik 2 bankettel ,egy átöltöztetéssel mert miért ne? Na meg egy a föld népének hercegnőjét beöltöztetik valami kawai faktor cuccal. S ennyi. Ennyi az egész. Ugyan az utolsó két részben ,feltűnik egy főellenség is. Mivel az egész sorozatban nem volt olyan,ezzel próbálva megalapozni a második résznek. Az ember mégis üresnek érzi az egészet. Egy filler évadot kaptunk nagyrészt kedves olvasóim.
Az animálás ,és a látvány 2000 éveket idézi. Ami nem lenne baj, ha az anime 2000-ben készült volna. A GTO-nál is megemlítettem, hogy kifejezetten szép,viszont egy 2014 -es animénél mást várna el az ember. Főleg úgy ,hogy a készítés és a kivitelezés idézi a 2000 éveket. A rajzstílus maradt az utóbbi talán 5-10 évben hódító semmitmondó pálcikaember féle.

Log Horizon - 05 - Large 02

Írtam az első bekezdésemben, hogy ez a sorozat SAO és a .Hack sorozatok furcsa kevercse megfűszerezve valami extrával. Nos a .Hack sorozatok unalmasságát és történetének lassú folyását ,a SAO nevetséges szerelmi szálát keverték össze, majd pikáns fűszerezésként hatalmas adag fanservicét , és cukimoekawai faktort adtak hozzá,hogy a csőotakuk vegyék a cuccot ,és zabálják.

Egyébként jellemfejlődés nuku, képességek használata a vége felé nuku,a politikai manőverek ostobaságok, egy ötéves gyerek szintjét sem ütik meg. Így a komolyság amit próbálnak éreztetni erőltetettnek hat. Hogy valami pozitívat is mondjak, az opening elég pörgős tetszetős.

Végső értékelésem:

Nos, a sorozat számomra hatalmas csalódás volt. Ugyan megvolt a jó alap és a potenciál az animében, a végén mégis a próbálkozás kudarcra fulladt számomra az első évad végére. Újat nyújtani nem tudott. A történet lassú folyású. Amit előnyként csak akkor lehetne felhozni, hogy ha megalapozna valaminek,s az alap egy értelmes sztori lenne. Ehelyett egy trágyát kapunk alapnak. Szarból ,pedig csak szarvárat lehet építeni . Viszont az anime nem az élvezhetetlen kategóriába sorolható. Láttam már ennél rosszabb alkotásokat is ebben a szezonban. Én adok rá a 10 -es skálámon egy 5 pontos értékelést. Az animálása szegényes, a látványvilág úgyszintén. A karakterek személyisége az elviselhetetlen és az ostoba között mozog. A stratéga egy kicsinyes ember, amely emberi kapcsolatokat a valós térben sohasem volt képes kialakítani,s magát sem képes felvállalni, hiszen az eredeti alakját a játék végéig nem veszi fel. A többi karakter pedig sablon személyiség, s fejlődést nem mutat. Egyébként a címet adó Céhben, vagy Guild főbb karakterei sem bontakozhatnak ki az animében. Egyszerűen a bárd lányt, a nyominger tűzmágust ,és a két testvér párt leszarják kb. A harcos karaktert erősítő srác, tipikus hülye gyereket játszik, és szexuális töltetű megjegyzéseket tesz. A bérgyilkos kasztot képviselő leányzó pedig beteges rajongást mutat a Shiroe iránt, ami abban merül ki, hogy uram uram melletted leszek mindig.

 

Persze ez csak az én személyes véleményem volt. A tiétekre is kíváncsi vagyok az animével kapcsolatosan. Írjátok le ,hogy mi tetszett s mi nem tetszett belőle. Illetve ,hogy ti hány pontot adnátok rá. Ennyi voltam mára ,sziasztok.

Reklámok

9 hozzászólás

 1. Okumrin szerint:

  Nos nagyjából egyetértek veled. Én rengeteg mmoval játszottam már és tetszett az elején, hogy megmagyarázzák, hogy mi az a “lehűlési idő” meg ilyesmi. DE amit te is kiemeltél egyszerűen borzalmasan kevés harc volt benne. Oké hogy kell egy kis politika de ne ezzel menjen el az anime fele, a másik fele meg a fesztivál meg bál meg mit tudom én mi. Az a goblinos “event” is elég szegényesre sikeredett, de ez van.

  • palacsintaxx szerint:

   igen rémes volt. Az a “gigászi” csata is elég vérszegényesre sikeredett. Én is sok MMO-val játszottam. Ha érdekel egyébként van az oldalon egy F2P MMO lista. Kár ezért a sorozatért ,unalmasra sikeredett .Ez a sok fesztiválozás ,meg evés teljesen fölösleges volt. Ha már mindenféleképpen kiakarták volna tölteni az időt, én a kétségbeesést mutattam volna be, hiszen mi van a valós testükkel ,senki sem aggódik a családjáért amit kint hagyott? Mi van a gyerekekkel szülőkkel stb.. stb.. ?

   • Konrad szerint:

    Bármennyire is fura én ezért szerettem
    Immáron 12 éve MMORPG-zek és olyan 14 éve vagyok gémer
    Emellett 8 éve otaku
    Szerintem jót tett hogy nem voltak benne hatalmas 10 részes harcok, meg epikus fightok
    Hogy miért is?
    Beleuntam… mindenhol a hős annyi hogy egy csapással szarrá ver mindenkit vagy aktiválja a szuper mega csillag hercegnő képességét a végén
    Ez már unalmas
    Erre jött a log horizon és végre mert újat mutatni
    Végre megláthattuk hogy (mármint mások) mekkora munka lehet egy játékban
    Mennyi minden kell hozzá
    Végre POLITIKA én ezt imádom
    Végre esendőek a hősök
    Van karakter fejlődés
    És bár igazat adok hogy sok szereplőt bakanccsal rúgnék állba
    De engem ez nem zavart
    Mondjuk néha a szájba rágás is túl lőtt egy bizonyos határt de mindegy….
    Nekem abszolút favorit
    Lehet nem csilli villi, nem olyan epikus
    De beleképzeltem magam Paladinként Azeroth rónái közt vágtatva.
    Számomra ennél nagyobb élmény nem kell 🙂

   • palacsintaxx szerint:

    A log Horizonnal kapcsolatosan annyit mondanék, hogy semmi újat nem mutatott, amit már ne láthattunk volna valóban minőségi animékben. A probléma a sorozattal a kidolgozatlan karakterekben ,az unalmas töltelék epizódokban rejlik.
    Nagy MMOrpg fan vagy, így hát tudhatod te is ,hogy egy MMOrpg-s nap, ahol mondjuk ha raid van legalább 6-7 órát játszol nem sütésből főzésből , meg cuki ruhák viseléséből áll.
    Az alapja jó volt a Log Horizonnak szerintem, viszont azt a keretet amit adtak a történetnek, az erős indítás után nem sikerült tartalommal feltölteni.
    Viszont a kritika csak az én véleményem volt ,tisztelem a te véleményed , és örülök ,hogy megtaláltad benne a számításaid.

    Ajánlom figyelmedbe a Bastard!! Ankoku no Hakai Kami, ha mindenféleképpen mmorpgs anime kell akkor a tower of druaga szériák részeit. Ott minden van, harc ,csata érzelem. Jobban kezeli a karaktereket mint a Log Horizon, csaták is vannak benne természetesen ,de itt inkább a karakterépítésre szolgál, és az MMORPG-s érzésre. ,csak ott nem mondják ki ,hogy egy játékban vannak. Viszont tipikus klisét követve egy torony dungeonban vannak a szokásos kasztokkal stb.. , Record of Lodoss War,esetleg az OverLord báár közepes ,de szórakoztató a maga módján, ono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! (humorra épít főleg, közeped ,de megtud nevettetni és megszereted a karaktereket), Hai to Gensou no Grimgar szórakoztató RPG-re építő anime mindenféleképpen ajánlom a figyelmedbe új széria.

    Ha a politikát imádod, ajánlom a The Legend of Heroes anime sorozatot 10 évig futott űropera . Tele politikával, maga lesz a gyönyör számodra. Értelmes, jó karakterek . A rajzolás minősége folyamatosan fejlődik a korral, ahogy évről évre kijöttek az új évadok. Klasszikus kult anime.

  • kossza szerint:

   Teljesen egyetértek veletek.
   Amikor elkezdődött úgy tűnt nem követik el a sao hibáit viszont sikerült más dolgokat elrontani benne, gyenge a rajzolása főleg a harcoknál, a szerelmi történet sem lett érdekes slice-of-life animék kötelező fesztivál, tengerparti kirándulás részei pedig nem illettek a sorozatba. Tulajdonképpen ez a sorozat az azonos alapötlet ellenére a sao ellentéte. A 2. évad talán jobb lesz.

   • palacsintaxx szerint:

    Na igen a 2. évad 🙂 Az igazság az, hogy én már nem hiszek a tündérmesékben . Szerintem javulást nem fog mutatni a történet ,a fanservice áldozatává lett ez a sorozat is . Azt sajnálom egyébként az ilyen MMORPG történetekben, hogy ezek sem különböznek a tucat slife of life , vagy moe vagy egyéb más most divatos animéktől történet szempontjából. Inkább egyfajta gúnyának tudom elképzelni, amit ráhúznak ezekre a tömegsorozatokra, azzal a szándékkal, hogy így olyanokat rávesznek a nézésre, akiket ezen témák nem igazán vonzanak. Belül viszont ugyanaz az unalmas tartalom fogad minket mint más egyéb szériánál.

 2. Okumrin szerint:

  Na ja, egyébként már olvastam a F2P listádat és a “híresebekkel” játszottam is,mint a SWTOR, de én eredetiben (nyári munkával megszerzett pénz, nem anyuci adta) A problémám a játékkal a kövi: 3 “cég fejlesztette:EA, LucasArts meg a Bioware. Először: A Bioware látszik hogy komolyan vette a feladatot..egyszerűen nagyon epic story vonalak lettek(már úgy is elmondtad, amúgy nekem a köztársasági katona és sith harcos vonal jött be:P) DE A TÖBBIEK MIT CSINÁLTAK? LucasArts csak a “star wars” nevet adta hozzá, az EA meg legombolta a pénzt…(ez azért volt idegesítő, mert 20000 kellett fizetnem azért hogy játszani tudjak, ez 3 hónap volt) És kész,a story lineon kívül igazából tök ugyan az mint a WOW.

  • palacsintaxx szerint:

   Igen teljesen egyetértek veled. S jól látod. az EA csak a pénzt gombolja le. Ez az üzletpolitikája . Igazából megtudom érteni, mert a befektetőket nem a játék minősége érdekli,hanem a haszon amit hoz. S az igazság az, hogy majdnem minden mmorpg a wowra hasonlít. Emlékszem még anno a küldetésekhez tartozott szövegrészt sohasem olvastam el, csak átkattintottam és mentem farmolni. Az SWTOR abban különleges ,hogy az animált jelenetekkel, a KOTORból átemelt epikus történettel ,illetve a mellék küldetések szinkron és történet körítésével, egy baromira élvezetes dologgá tette a farmolást.Egyébként az új expanzióval is az a baj ,hogy ugyan egyesek elmondása szerint a történet jó -jó ,de mégsem kasztra szabott ,pedig az lenne az igazán jó, ha az uralkodó haragjával 😀 folytathatnám a történetem aki egy igazi kis g*** karakter lett 😀 na jó azért néhány lightside pontot is bezsebeltem, mert úgy éreztem, hogy megérdemli ez meg az az életet 😀 pl a tanítványom ex mesterének egy másik tanítványa aki a humorával és az állandó szívatásaival megfogott és barátommá fogattam .
   Én gyakran nem azért játszottam azzal a programmal ,hogy jobb cuccom legyen, hanem azért, mert kíváncsi voltam a történetek végére. Hmm az igazság az, hogy manapság minden játék képes újítani. Én egy ideális mmorpg-t úgy tudnék elképzelni, hogy vennék az Old Rep történetvezetését, döntéshelyzetenek behozását (pl partiban ugye más is beleszólhatott a kimenetelbe) szinkronizálását és minőségét, hozzá adnának egy vindictus féle akcióorientált harcrendszert (de tőlem maradthat az old repes is , a jedi/sith es harcmodorhoz a sok képesség miatt az illett igazán) s meg fűszereznék azt, a wowból ismert teljesen bejárható környezettel, ahol élvezet volt felfedezni a tájat, az óriási barlangrendszereket, ahova több óra volt lejutni az aljáig. Max szinten is lementem a level 25 ös helyekre ,csak a látvány miatt ,és az felfedezés öröme miatt. A baj az viszont manapság ,hogy van egy gonosz kiadó, aki a pénz miatt elszúrja a fizetési rendszert és a játékot, vagy vannak a jó ötlettel bíró gárdák, akik egyetlen egy dologban tehetségesek (pl vindictus esetében a harcrendszer ) és minden másban kimerülnek . (megemlíthetném az age of wulint is ahol pay to win a játék ,de ez mellékes, viszont nagyon könnyű elveszni a bonyolult gazdasági rendszerben,illetve a mellékszakmákban ,harcrendszerben egy olyan játékosnak aki nem tud perfectül angolul, sőt néha azért még nekem is problémát okozott egy egy dolog megértése az elején, mert az angol fordítás megviccelte az embert)

  • palacsintaxx szerint:

   ui: én anno warriorral kezdtem, majd hordás blood elf arch mage vagy mi lettem 😛 és egy ork warriort is legyártottam sálálá D: For the Horde . 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: