Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Wapanese/Otaku » Óh Japán mit adtál nekünk?

Óh Japán mit adtál nekünk?

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2014. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Reklámok

Sziasztok!

Ebben a cikkben ismét a Japán “kultúra” olyan területe felé vesszük az irányt, amelyet általában a Wapanese/Otaku  fanboyok és fangirlök elbagatelizálnak . Próbálják elrejteni, esetleg letagadni. Hiszen az ő “szent” országukat, senki sem sértheti meg. Mind tudjuk, hogy japánban minden szép és tökéletes. Még a japánok végterméke is rózsa illatú. (Vagy mégsem?) Viszont, mégis mi az igazság ezzel kapcsolatosan? A cikkben ,egy olyan ember véleményét fogjátok olvasni, aki elétek tárja Japán negatív oldalát is. Olyan dolgokat ,amelyek keletről származnak. Egyes dolgok már hozzánk is beszivárogtak . S a társadalomra alapvetően káros és bomlasztó hatással vannak. Egyes ilyen dolgok, anime formájában próbálják beépíteni a fiatalok tudatalattijába, amely a legkönnyebben támadható, míg más dolgok kifejezetten a felnőtteket célozzák meg, akik ilyen kultúrában nőttek fel az évek alatt. Tehát kedves olvasó, ha érdekel a cikk tartalma kattints a tovább gombra. Előre leszögezem nem vagyok Japán szakértő , a cikkemben saját tapasztalataimra ,illetve más kiutazott emberek történeteire alapozok,akiket személyesen is ismerek. Köztük vannak japán szakos hallgatók is s a tanulmányaik alatt tapasztalt dolgokat írom le. Tényleg csak egy teljesebb képet próbálok alkotni Japánról számotokra. Mivel a pozitív dolgait ismeritek az országnak ,de azért azt is fontos tudni, hogy miért nem érdemes oda kiutazni, vagy ott élni. Ha valaki Magyarországra jön mint az egyik orosz barátom ,elmondom neki a pozitív dolgokat ,de arra is figyelmeztetem, hogy mire érdemes vigyáznia itthon.

Óh Japán mit adtál nekünk?

epxoxbm1fxjtf9yk144o

Bevallom őszintén nehéz elkezdenem ezt a cikket, olyan sok dolog van amiről írhatnék. Kezdve a szexuális féthisektől egészen a betegebbnél betegebb ,és mocskosabb gyilkosságokon át, melyek nagy átlagban japán férfiak követnek el (s ezeket a japán kormány eltusolja, mint az egyik kannibál férfi esetében, aki európai nőket ölt meg , és fogyasztott el, majd szabadon engedték miután lebukott, és még riportot is készítettek vele),még egyéb más témákig bezárólag. Persze ezen dolgok kivesézésére nem lenne elég időnk s türelmünk sem, így csak érintőlegesen a felszínt fogja karcolni a cikkem. Remélem azért így is tetszeni fog.

Kezdjük talán először a japán automatákkal. Hiszen mind tudjuk, hogy a szigetországban nagy népszerűségnek örvendenek ezen kis gépek. Lehet belőlük italt/ételt vásárolni, s még egyéb más érdekes dolgokat is. Emlékszem egyszer volt egy komoly vitám egy magyar nővel, aki egy japán férfihez ment hozzá. Talán egy cikkemben is megemlítettem. A nő már 4 éve él kint boldog házasságban elmondása szerint, s letámadott engem azért ,mert én azt mertem írni egy kommentben egy közös ismerősünk képe alá, hogy megtalálta e a bugyi automatát ,valóban létezik-e? Letámadott a fentebb említett hölgyemény, elég vulgáris és őrült módon szidalmazott. Majd kiemelte, hogy a japán férfiak mennyire mások mint a magyarok, blablablabla s, hogy ő évek óta élet ott kint. Nem találkozott ilyen jellegű automatával !!!!!!  Persze amikor átlinkeltem neki a youtube videót, azonnal eltűnt az éterből pár szitkozódással kísérve, és nemzetünket negatív jelzővel illetve.

Nos igen itt a bizonyíték srácok. Japánban valóban van bugyi automata, de nem is akármilyen? A perverz beteg japán férfiak, melyek hentai és más animéken/mangákon nevelkedtek, esetleg boldog családapák pedofil vágyaikat használt bugyi automatákkal elégítik ki. Az automatába bedobva a pénzérmét, kaphattok egy bugyit ,amit korábban ,egy középiskolás tini lány használt, illetve a lányról is van egy fotó, aki még kiskorú, ebben a fehérneműben. No comment, nem hiába japán a pedofilizmus paradicsoma, ahogy anno korábban hívták a szigetországot. A videót lentebb megtekinthetitek, ahol az állításom bizonyítást nyer. Már mint az automata, a pedofilizmushoz elég végig néznetek pár animét.

Igen létezik, a felsőbb rendű japán civilizáció ajándéka az emberiségnek.

A második dolog amelyet illik tudni japánról, hogy a legperverzebb országnak is nevezik a világon.  Főleg a férfiak tekintetében az, bár nem csodálom, hiszen sok olyan tudományos felmérés készült már japánnal kapcsolatosan, ahol kimutatták, hogy a lakosság egy jelentős része nem élt nemi életet még 30 éves korában sem. (Gondolom ennek következtében a lenem vezetett feszültség manifesztálódott perverzióban)Ennek több oka lehet, bár én szerintem az anime/manga kultúra illetve, a különböző szexuális segédeszköz dömping az ahol a valós okokat kell keresnünk.  A születési ráta jelentősen lecsökkent Japánban. Most erre azt írhatod, hogy Magyarországon is ez az oka, de míg Magyarországon az emberek többsége aktív szexuálisan, csak gyermeket nem vállal japánban, éppen ellenkező a helyzet. Ha független szemmel megnéztek egy animét , vagy mangát, már ott is láthatjátok, hogy a gyermekeknek szánt művek rengeteg un. ecchi elemet tartalmaznak. Melyek azért egy fiatal formálódó tudatba beleégnek. A legutoljára írt kritikában amely a Kill la Kill animéről (katt a linkre)szól ki is fejtettem,hogy több ilyen jelenetet is tartalmaz a sorozat. A fiatalabb középiskolás lányok meztelenkednek benne, olyan öltözetet hordanak, amely túl sokat enged láttatni magukból . A legdurvább jelenet pedig , nem a vér és a gyilkosságban rejlik,hanem az ahol a főszereplők anyja szexuálisan molesztálja a lányát finoman szólva szadomazo eszközökkel. S számomra az volt a legmeglepőbb, hogy egyesek ezeket a dolgokat elfogadható könnyed kis fanservicének nevezik. Ebben mi a fanoknak való szolgáltatás? Ez beteg dolog, ha valaki ezt élvezi az már nem normális dolog. Ha egy nem anime fan először ezt az animét látná biztos hogy elszörnyedne. Talán azokat az embereket akik már évek óta néznek ilyen jellegű műveket szép lassan érzéketlenné tett az idő eme dolgok iránt,de ez nem helyes.
Tőletek kérdezem kedves olvasók, nem megsérteni akarlak titeket, de ez a helyes irány? Ilyen egy fiataloknak szánt animációs film? Szerintetek nem káros egy fiatal gyerek elméjére az ilyen jellegű műsor főleg úgy, hogy szalagon készülnek sorozatban manapság az ilyen animék? Azért különbséget kell tenni jó és rossz dolog között. Persze erre nem én vagyok a megfelelő személy ,de ha megnézünk egy 1990 es években készült animét, amely tartalmaz hárem elemeket ,esetleg fanservicét pl az AA Megami Sama!/Oh my Goddes (mozifilm kritikája ide kattintva megtekinthető) , majd ezután megnézitek a jelenleg futó animék közül bármelyiket ,de maradjunk mondjuk a Kill la Killnél rögtön tapasztalhatjátok ,hogy hová durvult a helyzet. (mind a kettő shounen kategória, egy seinen természetesen 18+ os) Bár az animék többségében kijelenthetem ,hogy a nők csak szexuális tárgyak, s nem csak az animékre tevődik át ez a dolog, hanem a japán társadalmi életben is így van. Eszközök, a vágyak kielégítésére.

Na de ebből következik, hogy milyen fétisek is jöttek japánból az animékkel, illetve nem csak azokkal, hanem a japán emberektől mit kapott a nyugati társadalom.

Shibari: Szintén egy made in japan fétis. Nos miről is van szó benne? A nőt összekötözik speciális módon, és úgy teszik magukévá. BDSM ként is leírható, az igazság az, hogy ebben nem vagyok jártas. A szexuális fétiseket nem is taglalnám a cikkemben, legyen annyi elég fiúk lányok, hogy elég sok beteg dolog jött onnan mint pl a bukakke parti és társai. A lovehoteljeikbe pedig ha bemennétek és egy UV lámpával megvilágítanátok akár az űrből is lehetne látni a ragyogást. A legrosszabb dolog ebben az, hogy a japán férfiaknak már csak erre áll fel 😀 no comment…..

Szemgolyó nyalogatás: Nos igen a japán fiatalok között terjedt el először anno ez a szokás,amely nem csak beteg, hanem káros is a szemre. No comment.

fop-46-ExZippoMade in Japan………

Olló fétis: Ha rákerestek googlin biztos kidob ezzel kapcsolatos cikkeket. Az animékben unalmassá vált gondolom a kard ,a pisztoly,a kasza valami újat kellett behozni, ez lett az olló, több anime is felöleli ezt az eszközt, egyes esetekben mint szexuális segédeszközt. Bár ennek tovább fejlesztése a napló fétis , amit legutoljára a Gatchaman Crowds c animében tapasztalhatunk meg, no comment,ez olyan mint anno a loli ,félszemű nő béna magáról gondoskodni képtelen női szereplő, kis mellű , nagy lufi mellű japán karakter fétis.

 Otaku/Yaoi/Yuri stb.. : Na igen no comment… Ezzel kapcsolatosan egy két részes cikket olvashattok el az oldalamon (katt a linkre). Az otakuság és annak subkategóriái. A lényege az ennek a dolognak, hogy egy olyan fiatalságot nevel ki amely életképtelen, s másokat hibáztat azért mert ők maguk nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. Ezt is a csodálatos szigetországnak köszönhetjük. Elég elmennetek egy conra, vagy más animés összejövetelre, láthatunk rá éppen elég példát. Félre ne értsd ,attól nem leszel otaku, hogy szereted a mangákat és animéket, otaku az életmódtól leszel, amit ezek az alkotások kiválthatnak belőled. A legbrutálisabb az,hogy a fiatal gyerekekre milyen hatással van. Az általános iskolásokra középiskolásokra. Yuri ,meg yaoi animéket/mangákat néznek/olvasnak s ennek következtében a fejlődésük főleg a későbbi szexuális téren negatív irányt vesz. Általában az ilyen emberekből, már persze az én megfigyeléseim szerint (bár ezzel szakemberek is foglalkoznak) egy sérült személyiséggel rendelkező ember jön létre. Akik többségében (nem mindenki,de mondjuk 10/8 ember)  nem tud normális kapcsolatot kialakítani. A legrosszabb egyébként maga a Japán társadalom, ahol megfigyelhetjük ennek társadalom romboló hatását. Nézzétek csak meg a születési rátát, a férfiakat akik dugi párnával élnek, rajzolt karakterekre öhm …. értitek na. Stb… Stb…

anime_rooms6Otaku a japán animékben

otaku-anime-740451Otaku in the real life. Na igen srácok, ilyen egy vérbeli otaku, a dugirandi párnájával.

Agresszió japán módra: Igen mert a Japán társadalom nem olyan befogadó ám, amit az animék hirdetnek . Bár ez helytelen kifejezés, mivel az animék is az agresszív japán társadalmat mutatják be nekünk. Most gondolj bele csak anime néző, hogy hány olyan iskolai élettel foglalkozó animét láttál, ahol a diákok bántalmazzák a gyengébbeket , de nem ám úgy, ahogy megszokhattad az általános iskolában, hogy két gyerek beteg? Lelkileg terrorizálják a mesékben a gyermekeket, fizikailag kínozzák, s nem csak őket, hanem az állatokat is. Az idegenekre, vagy a kicsit másokat pedig teljes mértékben kirekesztik. Itt jön egy másik valós történet. Az egyik barátnőm japán szakos hallgató, az egyetemen. Nagy vágya volt éveken keresztül ,hogy kiutazzon. Meg is történt . Az első napokban örült is a dolognak, amíg aztán rájött arra, hogy japánban is ugyanolyan bödis a sz*r mint itthon, vagy még talán még rosszabb a szaga. Kezdjük azzal, hogy alányúltak a metrón többször is. Este a fiatal fiúk amikor hazafelé tartott, szinte megerőszakolták. Teljesen rányomultak, és elkezdték fogdosni. Mivel nem született japán sokszor csak úgy beszóltak neki, az ő öhm szavukkal az idegenekre, sőt néha még ennél is messzebbre mentek. Amíg a pénzed költöd ott turistaként addig ez a “pozitív” bánásmódban részesülsz. Viszont ha le is akarsz ott települni? Ha nem vagy mérnök, vagy valami más általuk hasznosnak ítélt tudás birtokában lévő ember, nem fogadnak tárt karokkal, addig csak egy nyugati szemét leszel nekik. A lányok könnyen találnak munkát bárokban ahol a férfiakat kell öhm kielégíteni. Plusz a japán fiatalok valóban agresszívak egymással, a legbrutálisabb gyilkosságokat követik el. Annyi különbség van japánban és mondjuk egy afrikai ország között, hogy míg az utóbbiban kegyetlen háború dúl,addig az előbbiben béke honol. A talán legbetegebb gyilkosságok ennek ellenére a szigetországban történnek, melyek főleg ember kínzással társulnak. Az öngyilkosságok száma is igen magas, bár nem a legmagasabb, ez egy tévhit,de bőven előttünk járnak. Pár videót belinkelnék amit kint élő ,vagy kint élt külföldiek tapasztalatait mesélik el. Angol nyelvtudás szükséges hozzá. Az első videó sokkalta rövidebb és viccesebb, a leányzó érdekes szemszögből meséli el a történetet. Hogy milyen negatív megaláztatások érték japánban. Aki nem értené, annak a lényeget összefoglalom a későbbiekben, a kommentek között. A második videó is igazán érdekes módon tárgyalja a japán társadalomról alkotott és kreált képet. Kicsit tömörebb hosszabb. Bár érdemes erre a csatornára feliratkozni.S a csinos lány helyett, egy csúnya férfi van aki kint él már évek óta. Ő azt taglalja a videójában ,hogy a japán média elhallgatja eltusolja azokat a dolgokat amik negatív fényben tüntetnék fel saját magukat. Azt látod, hogy minden király és szép, de arról nem beszélnek hogy mennyire diszkriminálják a nyugati munkásokat,milyen mentális és szexuális degenerációkkal rendelkezik a társadalmuk, a pedofilizmus és az öngyilkosság milyen méreteket öltött. A nőkre szexuális eszközként tekintenek,sőt a munkahelyükön sem bánnak velük egyenjogúként . Nagyon jók a srác videói . S ő valóban kint él már hosszú ideje. Nem csak pár hétre hónapra jött ki látogatóba.

Hikkikimori: Na mármost a Hikkikimori nem feltétlenül egyenlő az otakuval, báár szerintem egy hajszál választja el őket csak egymástól. Az otaku kegytárgyakat gyűjt s azok megsértéséért összetöréséért, képes akár a családtagjaival is végezni (japánban volt már ilyen gyilkosság) ,a legrosszabb esetben a családjától az ételre szánt pénzt vonja meg ,hogy a legújabb műanyag szart megvegye. Egyébként ezzel kapcsolatosan az AA oldalán volt egy cikk, ahol a kommentek között az otakut vették védelmébe az olvasók, hiszen mekkora szentségtörés ,hogy a feleség végső elkeseredésében a műanyag szarokat kidobta. Megjegyzem a férfi a gyermekének szánt ételpénzt költötte el ilyen vackokra. Tehát általában az otakunak van saját pénze saját keresetből, hogy megvegye a szarjait. A hikkikimori , már más életfelfogást feltételez. Leegyszerűsítve. Egy agresszív antiszociális ember, amely élősködik a saját családtagjain. A szobáját nem hagyja el, a társadalmat hibáztatja mindenért, barátai max interneten vannak. Mocsokban él ,és egyáltalán nem gondoskodik magáról. Lentebb látható kép, nagyon jól kifejezi az ezzel kapcsolatos álláspontom érdemes rákattintva kinagyítani ,hogy a szöveget is eltudjátok olvasni.

ijime4_www.kepfeltoltes.hu_

Segédeszközök: Na igen japánban igen népszerűek a különböző szexuális , és egyéb segédeszközök. Van minden, a googlebe beírtam és rengeteg csak japánra jellemző dolgot dobott ki,amely idővel elterjedt persze nyugaton is hála nekik. Van itt öhm lyuk melegítő (szó szerint értem) ,öl párna, szex baba a legélethűbb kidolgozásig , van szex párna, fentebb egy képet láthattok róla. Van tini lány kidolgozásban ,de akár kisgyermek kidolgozásban is lehet rendelni tőlük. Rémesek egyébként mert ez már pedofilizmus, és nyíltan büntetlenül megy az országban. Már maguk az animéik is ,évtizedekkel ezelőtt pedzegették ezt a határt, de jelenleg már át is lépik rendre…. S nem csodálom ,hogy milyen embereket nevel ki a társadalmuk.

Japán család: A keleti országokban így japánokban a munkamorál igen magas. A családapák, inkább elmennek sörözni a főnökkel ,vagy golfozni mint a gyerekneveléssel foglalkoznának. Látástól vakulásig túlóráznak, s általában a család mellett szeretőt is tartanak. A gyermekek fiatal korukban ,az apjukat szinte nem is látják . Nem feltétlenül értek egyet ezzel a módszerrel, hiszen egy gyermek nevelésnél mindkét félnek ki kell vennie a részét. Vannak olyan dolgok, amit általában egy apa tanít meg a fiának, s olyanok amit egy anya a lányának, így van ez rendjén. A család és a fiatalokkal kapcsolatos problémákat pedig elnyomják a szőnyeg alá söprik,s ha mégis kibukik a dolog ,elfordulnak ezen családtagoktól, és elvágnak velük minden fonalat. Halottnak tekintik ilyenkor a másik felet.

Igazából a cikkemet végig olvasva ,egyszerű japánt utáló embernek tűnhetek, pedig ez nem igaz. A japán nők kifejezetten szépek, kedvesek és aranyosak. Pár diákkal találkozhattam akik nálunk tanulnak . (A történetek egy részét tőlük hallottam, főleg az agresszió, különböző zaklatásokkal és család képpel kapcsolatos kis szösszeneteket). Japán egyébként egy gyönyörű ország, annak ellenére ,hogy egy halálcsapdán csücsül (ugye igen vékony japán alatt a földkéreg, csak pár km, s igen hatalmas nyomás alatt van az egész szigetország, a vulkánjuk bármikor kitörhet,a földrengések sem csak a kőzetmozgásokból adódnak. Nem az a kérdés ,hogy japán egy komoly már már az egész országot elpusztító katasztrófa fog e történni, hanem az a kérdés ,hogy ez mikor következik be, mert biztos hogy bekövetkezik ugyanis a Fudzsi hegy már a kitörés határán van.) Én magát az országot szeretem, tetszik . Viszont a külcsín és a máz alatt, komoly társadalmi problémákat találunk. Amelyek rettentően negatív színben tüntetik fel az országot a lakosságával együtt. Ne azért szeresd japán, mert anime fan vagy. Nagy valószínűséggel csalódni fogsz. Elsőre egy hétre , kiutazva mindig minden szuper (jó esetben),de hosszabb időre kint maradva a habosbabos rózsaszín felhők eltűnnek, és csak a száraz hétköznapok és a szürke rögvalóság marad. Tehát kedves anime fan, ne az animékből ítélj, amikor wapanese módra japánt magasztalod a csillagos égig. Ne  habzó szájjal vegyél védelmedbe valamit amit csak rajzolt idealizált (bááár azért annyira nem ,mert elég brutális egy két gyereknek szánt alkotás,de ettől valahogy mindig eltekintenek az animefanokpl a diákönkormányzatot gyakran a diákságot sanyargató erőként ábrázolják)képeken látsz.

Ennyi voltam mára sziasztok!

A cikkel kapcsolatos véleményt a kommentek között várok. Remélem ezzel az írással nem vesztettem sok olvasót 😀

Jaj még a végére két emberiség ellenes bűűűűn amit japánnak köszönhetünk 😀

Pontosabban az egyik csak, a másik inkább szomorú tény:

Italy Japan Dolphins

Az emberiség ellenes bűn pedig, a seggriszáló inkább nőre emlékeztető biszexuális fiú imázs elterjesztése nyugaton.

016Ugye ugye ez is made in japan, ma meg már az általános iskolás fiúkon azt látni, hogy több fényképet készítenek magukról pózolva mint a kislányok az osztályban. Ez is onnan jött.

Na még utoljára egy kis gajin zenés videó :

Jaj igen és ugye megemlítettem azt is ,hogy japánban utálják a külföldi embereket, főleg azokat akik japánban akarnak dolgozni.

Szerk:

ui: Mivel a kommentek alapján kiderült, hogy sokan elfelejtik az első bekezdésben leírtakat ,azért a végén is megismételném azt amit az első pár sorban leszögeztem. A cikk témáját tekintve, azokról a negatív hatású dolgokról szól, amelyek kifejezetten japánból származnak. Nem lehúzó cikk az országról , egyszerűen most csak kifejezetten pár olyan dolgot szerettem volna kiemelni, amelyeknek gyökere onnan ered .  Ha esetleg bármely ott felsorolt téma eredete tévesen lenne bátran írjatok 🙂 megpróbálom kijavítani. Az utolsó két videó, meg csak érdekességként lett beszúrva, más évek óta kint élő külföldiek véleménye. Angol nyelvtudás szükségeltetik a megértésükhöz.

Reklámok

49 hozzászólás

 1. Okumrin szerint:

  LOL nem is tudtam, hogy van “bugyi” automata, eskü mikor az automatákról kezdtél írni, azt hittem ilyen snackkes dolgokról lesz szó. Legvadabb álmomban sem gondoltam volna. Egyébként így utólag is grat a 2. helyezésért a kritika versenyen. Arra visszatérve, hogy az apjuk nem vesz részt a gyereknevelésben, ez az animékben is látszik. Gondolok itt a slice of life animékre, ahol érdekes módon a főhős, mindig egyedül él…néha az anyjával, de elég kevés animét tudok mondani, ahol az apa is jelen van.

  • palacsintaxx szerint:

   Szerintem a gyerekek japánban nem élnek egyedül. Ugye animékben mindig egy idealizált helyzetet tárnak a nézők elé, (kell a hely a csajozáshoz :D) .Köszönöm a gratulációt 🙂

   Pedig van bugyi automata és ez csak a jéghegy csúcsa 😀 mindent lehet venni onnan,a legbetegebb perverzebb dolgokat is amit eltudsz képzelni. Egyébként ha megnézted az automatás videót amit belinkeltem ,egy használt bugyi automata volt ahonnan kivették a bugyit, és nos öhm a bugyi vonalkódos volt (szaros magyarul) .

  • viki szerint:

   Igen, minden országnak meg van a rossz oldala is. De azért azt ha csak zàrójelben is de megemlítheted volna h animék és mangàk nem csak ebben a témában készülnek. Mert azért nem 1-2db van amiből rengeteget lehet tanulni 🙂

 2. Mangekyo022 szerint:

  Nem rossz, bár a perverziós részt kihagyhattad volna. 😉

  Mondjuk a főleg iskolai bántalmazások és zaklatások sajnos semmivel sem rosszabbak vagy jobbak, mivel ma már globális méretűvé vállt az egész.Pl amerika erkölcsileg kezd igen “szabad” lenni, lásd Knock Out, Gang-ek, Bully-k, iskolai lövöldözések stb.

  Ezzel csak azt mondom, hogy talán európa az egyetlen, ahol még normálisnak mondható a helyzet.

  • palacsintaxx szerint:

   Ebben igazad van ,sajnos kezd a világ ilyen lenni. Egyébként pár éve olvastam ezzel kapcsolatosan egy cikket, ahol leírták, hogy pár japán középiskolás diák, elkapta az egyik diáktársukat (lányt). Hetekig kínozták és erőszakolták ,aztán végül az egyre betegebb kínzási módszerekbe egyszer csak belehalt. Vagy ugye az a gyilkos, aki európai nőket ölt meg, majd megette a testrészeiket,és megúszta mert az egyik miniszter fia. S sajnos ezek nem legendák. Minden országban vannak hasonló történések 1-1 kivételes helyzetet mindig lehet találni akár nálunk is ,de valamiért a kelet ezen részén, és az előbb általad említett USA-ban valahogy sokkalta kiemelkedőbbek az ezzel kapcsolatos számok.

   Ez a szabad erkölcsösség meg a liberális politika oka 😛 Bár szerintem a libelarizmust sokan rossz értelemben alkalmazzák, a szabadság fogalma nem azt jelenti, hogy mindent szabad mert mindig kell szabni egy határt ,amit nem szabad átlépni,mert akkor ilyen ehhez hasonló dolgok történnek.

   Kihagyhattam volna a perverziós részt ez igaz 😀 de naaa 😀 azért ha ma szemfülesebb az ember, elég sok irányzat jön keletről a “szabadosság” miatt gondolom,amik azért tényleg megjelennek mondjuk az animékben is. S nem állítottam valótlanságot ,direkt utánanéztem , és utána érdeklődtem. Magyarországon elég sok japán diák tanul zenét, a kodály módszer miatt jönnek ide. Meg nálunk mérnöki karon is volt olyan diák aki japánból érkezett ide a családjával,ő elég sokmindent mesélt anno. Még akkor volt amikor nagyon japán lázban égtem én is és mindent megakartam tudni magáról az országról, aztán a nyakamba kaptam a hideg zuhanyt.

   A lövöldözések egyébként amerikában tényleg hatalmas méreteket ölt, bár ott szerintem a szabadosabb fegyverhasználat az ok, hiszen boldog boldogtalannak lehet fegyvere, európában valahogy nagyobb szigor van a fegyverek tekintetében,illetve a mentalitás is másabb. Az emberek valahogy jobban elvannak egymással,bár mi is kezdünk egyre brutálisabbak lenni. Pl tanárverések anno ,vagy ugye egyes nagy bukott szamarak, lezsebelik a kis általános/középiskolás diákokat néha.

 3. Wagner szerint:

  ” a társadalomra alapvetően káros és bomlasztó hatással vannak”

  Eddig olvastam a cikket, ne haragudj. Szerintem maga a társadalom alapból káros az emberekre hiszen az akarja meghatározni, hogy ki vagy. Úgyh innentől nem is érdekelt a folytatás. Ez az anti-animu, japánlehúzós dolog meg már marha unalmas számomra. Bocs, csak véletlen a blogodra tévedtem és nem bírtam elmenni szó nélkül. További szép napot.

  • palacsintaxx szerint:

   Bocsánatot nem kell kérned ,hogy a blogomra tévedtél , nem csak pozitív vélemények miatt van a hozzászólás rész . Ha nem tetszik hát nem tetszik.. Remélem azért más bejegyzéseket is megnézel hátha találsz valami olyat ami esetleg szimpatikusabb számodra.

   Neked is további szép napot 🙂

   • Wagner szerint:

    Majd még azért körülnézek, én is remélem, hogy találok érdekesebb dolgokat mint a trollkodjuk meg az otakukat, ezer éve lerágott témát. 😦

   • palacsintaxx szerint:

    ez nem trollkodás, egyszerű vélemény közlés. Miért ne lehetne a negatív véleményt is leírni valamiről, amit esetleg nem gondolsz helyesnek. Olvasd el a cikket végig és emeld ki azokat a dolgokat amik esetleg nem felelnek meg a valóságnak. Írtam az elején is, hogy japánt szeretem ,de ha már egy országot bemutatunk, a negatív dolgokat is ki kell emelni. Az otaku yaoi yuri hikkikimori ,vagy bugyi automata, amiről videót is láthatsz működésközben ezen dolgok közzé tartoznak, vagy éppen a vendégmunkások diszkriminálása, amiről szintén egy videót illesztettem be, vagy azok a történetek amiket szintén elmeséltek ,illetve a videoblog részleteket amiket beillesztettem.

    Ez nem trollkodás ,nem direkt sértegetés. Ugye írtad ,hogy már unod ezeket a dolgokat, ami alapján én arra következtetek, hogy nem először találkoztál hasonló témával . Lehet, hogy ez csupán annyit jelent, hogy az általam leírt dolgok valóban jelen vannak . Igyekeztem olyan beszámolókból meríteni amik valósak leírtam hogy olyan emberek történeteit mesélem el, akiket személyesen ismerek, van hazánkban élő japán származású diák is , olyan ember aki 3 éve kint él ,illetve pár olyan ember aki japán szakos hallgatóként lehetőséget kapott, hogy japánban tanuljon. Az igazság az hogy magyarországon pl az otaku jelzőt tévesen használják. Sokan már azért otakunak gondolják magukat mert szeretik az animéket, pedig ez nem teljesen igaz. Teljesen más jelentéssel bír a szigetországban ,egy életmódot egy viselkedési formát jelöl, amelyet az ott élő emberek is elutasítanak nem hiába sértő megjegyzésnek számít kint ha valakire ezt a szót használják. stb.. stb.. Meg persze ezer éve lerágott a téma,de az én blogom még új 🙂 és gondoltam én is leírom a véleményem 😛

 4. andrew szerint:

  Simán lehúztad az országot . Hol nincs gyilkosság , vagy mészárlás, vagy lopás vagy egyéb bűn (megsúgom ez japán megnyílása előtt is volt)? Pedofil egy ország, mert sztorikat írnak egy – egy emberek, hát ez így hülyeség. Akkor te meg én meg minden magyar férfi meg nő pornó mániás és meleg , mert egy-két magyar csinált magyar meleg pornót, sőt filmet.
  Itt bántalmazzák fizikailag a diákokat egymást. Ez olyan, mint hogy télen esik ott is meg itt is a hó.
  Fétis meg nem japánból jön : csak nálunk kevesebben ilyen van mert ha észrevetted 10 millióan vagyunk nem 1,2 milliárdan XD Szóval te egy beszűkült cső látású … vagy szép szavakkal élve. Sok sikert a lejárató politikához XD

  • palacsintaxx szerint:

   Nem egy egy embernek írnak sztorikat, és nem azért pedofil az ország. Gyermek pornográfia igen kimagasló volt 1995 körül, akkor kezdték el törvényileg rendszabályozni a dolgokat. A 90 es években és előtte , tényleg pedofil paradicsomnak hívták magát az országot . Ezek kész tények.

   Kettő, a társadalom nagyrésze olvassa a mangákat, el kell ismerned rengeteg pedofil/ szexuális töltetet tartalmazó része van egy egy mangának vagy animének, főleg mostanság . Ugye valahogy a törvény úgy van náluk, hogy a rajzolt , vagy mű dolog nem számít törvénysértésnek .

   A fétis nem a népesség létszáma miatt jön , nézd meg kínát , vagy oroszországot, vagy más nagyobb államot . Japánból a fétis a társadalmi berendezkedés miatt jön. Egyszerű sok feszültség van bennük amit elnyomnak ,és ilyen formában manifesztálódik.

   A cikk nem lehúzás volt, egyszerűen ha elolvastad volna az első bekezdést láthattad volna hogy a cikk a negatív dolgokról fog szólni, figyelmeztettem minden olvasót.

   Mivel a cikk témáját tekintve ez volt, habos babos dolgokról nem írhattam. Egyébként tartalmi tévedés nem volt benne 🙂 Az arányokon lehet vitatkozni , de elég elolvasnotok egy tanulmányt.

 5. Hanna szerint:

  Ez egy szar… Tökéletesen tisztában vagyok Japán hátrányaival, egyet értek, hogy még mindig hajlamosak elzárkózni és az ott élni/dolgozni kívánó külföldieket nem befogadni… DE a legtöbb “hátrány” amit ez a cikk felsorolt ugyanúgy megtalálható bármelyik országban… Mindenhol vannak a többi kultúra számára furcsa, érthetetlen, betegnek vagy perverznek gondolt dolgok. Az amerikai képregényekben, rajzfilmekben legalább annyi mocsok és perverzió található mint a mangák/animék egyes típusaiban (pl: Firka villa, Szürke ötven árnyalata és társaik). És ugyanúgy megtalálható az őrült GTA fan, aki kimegy az utcára és szitává lövi akit meglát. Vagy aki 250kg-osan a bárgyú reality-ket bámulja a tévét olajgőzben ülve sültkrumplit zabálva. Tehát ezek a dolgok nem Japánból “jöttek”, hanem ott is megtalálhatóak (sajnos). Nem Japánt kell kiemelni mint bűnbakot, hanem körbenézni magunk körül és itt változtatni azon, ami itt nem működik…

  • palacsintaxx szerint:

   Neked is csak azt tudom ajánlani amit a többi kommentelőnek, olvassátok el a címet, próbáljátok értelmezni. Kifejezetten olyan hátrányokról szól, amelyek ott keletkeztek . Angolna pornót is bárhol meglehet gondolom már találni, meg szemnyalást, de a kiindulása kifejezetten japán volt.
   A szürke ötven árnyalata rémes könyvben és filmben 🙂 a volt párom olvasta , nekem nem jött be. Nem is értem miért lett sikeres. Valóban ez már egy újkori társadalomnak szól ahol az ingerküszöbök kitolódtak. Azért majd nézz utána hogy a szadomazo , BDSM és társai honnan indultak ki 🙂 meg fogsz lepődni 🙂

 6. Nitta szerint:

  Először is azzal kezdeném, hogy ez egy jó cikk. Másodszor szeretném megkérdezni hogy voltál e kint és ha igen meddig? (lehet, hogy leírtad valahol de én is csak idetévedtem)
  Harmadszor: annyi hozzáfűzni valóm van, hogy tényleg antiszociális társadalom a japánoké, de ezzel szemben ténylegesen minden országban egyre rosszabb irányba megy a dolog a stressz miatt. Akár Amerikáról vagy Európáról van szó. Sok olyan ember van aki küzd az egyedüllét ellen, nem csak Japánban és más-más ehez a példához hasonló dolgok. Sok ilyen végletet lehetne felsorolni. Ez az ország ebben a legrosszabb meg abban… Magyarországnak is van ilyen, nem is egy remélem tudsz róla.

  • palacsintaxx szerint:

   Kint még nem éltem 🙂 viszont szerintem már leírtam valahol, hogy a párommal majd ha lesz lehetőség tervezem meglátogatni az országot, mivel valóban gyönyörű . S ahhoz képest, hogy természeti erőforrásokban hiányt szenved a gazdasága is igen erős.

   Viszont neked is azt tudom tanácsolni amit a többi kommentelőnek .A cikk kifejezetten japánból kiindult dolgokkal foglalkozik . Tehát nyilván magyarországon is van olyan akit otakunak hívhatnánk , vagy él olyan féthisekkel amelyek japánban is megtalálhatóak, de ezeknek a dolgoknak a kiinduló gyökere nem hazánk. A cikk címe pedig Oh japán mit adtál nekünk. Az első bekezdésben pedig leírtam ,hogy kifejezetten az onnan származó negatív dolgokkal fogok foglalkozni.

   Szerintem ez is van olyan érdekes téma mint bármely más . Nem szabad elutasítanunk egy általunk rajongásig szeretett dologgal kapcsolatosan a rossz dolgokat, és nem létezőnek tekinteni 🙂

   Amúgy ez nem az ország lehúzása volt, egyszerűen csak pár onnan származó érdekesebb dolgot vesézett ki 🙂

 7. Lexa szerint:

  “Yuri ,meg yaoi animéket/mangákat néznek/olvasnak s ennek következtében a fejlődésük főleg a későbbi szexuális téren negatív irányt vesz. Általában az ilyen emberekből, már persze az én megfigyeléseim szerint (bár ezzel szakemberek is foglalkoznak) egy sérült személyiséggel rendelkező ember jön létre. Akik többségében (nem mindenki,de mondjuk 10/8 ember) nem tud normális kapcsolatot kialakítani. ”

  Ez nem igaz. Legalábbis a 10/8 arány nagyon sok szerintem. Inkább mondanám 10/2-nek, max. Okos, értelmes emberek meg tudják különböztetni a valóságot, és az animét/mangát. Azt, hogy szexuálisan milyen beállítottságúak nem ez fogja eldönteni. A yaoi/yuri segít abban, hogy ha esetleg meglátunk egy meleg párt az utcán, ne kezdjünk el fújolni, és alpári módon beszólogatni, mint ahogy néhány ember, hanem el tudjuk őket fogadni.
  Csak intelligencia kérdése az egész.

  Akik még tényleg fiatalok, azokra a szülőnek kell odafigyelni, és szépen, érthetően megbeszélni vele.

  • Lucy szerint:

   Ezzel a hozzászólással egyetértek! 🙂

  • palacsintaxx szerint:

   Szerintem az arányt jól belőttem 🙂 Azért ne felejtsd el, hogy nem minden ember propagálja a szexuális szokásait, tehát van ami megmarad hálószoba titoknak. Illetve mindenhez partner kell . Sajnos az ilyen animékból mangákból egészséges szexuális szokásokat nem lehet ellesni eltanulni ,csak a betegebb perverzebb módit rajzolják meg , mert ezzel szolgálják kis a közönséget. Én csak azokról a lány ismerőseimről tudok nyilatkozni akik ilyen mangákat olvastak , nos ha ott valós arányt kellene közölnöm 7/7 lenne 🙂 az eltorzulás ezen a téren. A csinosabbak kitudják élni a vágyaikat, a kevésbé csinosak csak álmodoznak róla ezen a téren.

   Szerintem pedig éppen nem segít az ilyen témájú manga ebben, mert kifordítja a homoszexuális kapcsolatokat. Ugyanúgy ahogy a melegfelvonulások is, a saját nemükhöz vonzódók nagy része elítéli az ilyet.

   A fiataloknak pedig valóban a szülőnek kell oda figyelni , de a mai társadalomban nem akadályozhat meg mindent a szülő . Bármit belehet szerezni interneten , haveroktól stb.. stb..
   Régen nekünk még az alámondásos videó kazetták is titokban kézről kézre jártak 🙂 .

 8. viki szerint:

  1.igen, minden országban vannak ilyenek de az a rész h japánban több az öngyilkosok száma, csak gondolj bele lehet h elég furán hangzik de japánhoz képest magyarországon nincs ember aki öngyilkos lehetne,
  2.és h az ismerősöddel úgy bántak gondolom azért mert úgy volt öltözve, ha vaki rendesen fel van öltözve hidd el h nem bánnak vele úgy
  3.a 10/8 arány meg bőven sok
  4.és azt is beleírhattad volna ha csak zárójelbe is h nem csak ebben a témában készülnek animék/mangák
  5. de egyébként nem rossz a cikk 🙂

  • palacsintaxx szerint:

   Viki, az első pontodhoz, az arányokat nézd meg. Elég csak egy ezzel kapcsolatos tudományos cikket elolvasnod, ami lehetőleg friss .

   3. pont szerintem nem sok , tudod nagyon jól hogy sokan nem merik kiélni, vagy ha kiélik nem propagálják a dolgot . Egyszerűen hálószoba titok marad ,ezzel kapcsolatosan is érdemes felméréseket olvasnod, lehetőleg tudományosan megalapozott tényekkel.
   4. bele írhattam volna zárójelbe, de olvasd el a címet ,majd ismételten az első bekezdést, a cikk most kifejezetten azokkal a negatív dolgokkal foglalkozott amelyek onnan jöttek hozzánk.
   Tehát negatív dolgokkal , nem pozitívval. Nem lehúzó cikk, csak gondoltam valakit érdekel ez is , nem csak pozitív dolgokat szeretne olvasni 🙂

   • viki szerint:

    egyébként amelyik fiúban/lányban nincs olyan hajlam az nem is kezd el nézni olyan animéket, legalább is szerintem nem
    és láttam h oda írtad, de ha valaki ezt úgy olvassa el h azt se tudja h mi azaz anime annak kicsit furán jön ki a dolog 🙂

 9. Lucy szerint:

  Borzasztó volt, azt mondanám, még mindig Tokió az egyik legbiztonságosabb város. Ez a cikk általánosító,lehúzó és undorító.
  Igen, perverzek, igen, furcsák. Pusztán másképp élnek, mint mi. Van japán ismerősöm. Perverz? Igen. De szűz, 19 évesen. Nem erőszakos, csak levetkőzi a visszafogottságát, mivel a japánok általában ilyenekben szégyellősek. De lehet vele beszélni bármiről, sokat lehet tőle tanulni.
  Verekednek…igen, ő is verekedett, mert az osztálytársa szidta a magyarokat, ő pedig kedvel.
  Más a család, más az oktatás, más a munka…más világ…
  De ugyanezt bármelyik országról el lehet mondani, pl. a sokat majmolt USA-ról is.
  A feminim külső pedig onnan jön. Ez a swag-yolo-nagymenő…stílus….divat…. 😉
  Ennyi.
  Várom az ilyen cikket USA-ról, Németországról, Angliáról…és a többi majmolt országról. 😉

  • palacsintaxx szerint:

   Nyugodj meg idővel azokat is megkapod .

   Viszont csak azért mert szereted a japán kultúrát , a hibákat is észre kell venned.

   Ha végig olvastad a cikket észrevehetted, hogy az elején kifejtettem , hogy maga a tartalma nem a pozitív dolgokról fog szólni ,hanem azon negatív dolgokról amik japánból érkeztek hozzánk. Így a haragot és a felháborodottságot nem értem .

   Nem is a tényekkel kötekedtek ,hanem más országokhoz hasonlítjátok japánt. Én viszont olyan sajátosságokat emeltem ki, amelyek kifejezetten onnan érkeztek. Lehet , hogy már megtalálhatóak máshol is , de a kiinduló pontja ott volt .

   Ismételten leírom 🙂 a cikk témáját tekintve is, nem japán lehúzása, csak pár negatív dolog kiemelése. Gondolj csak bele rengeteg olyan cikket olvashatsz neten, amely csak a pozitív dolgokat emeli ki, ez most egy olyan volt, amely ezekre rá kontráz. Kifejezetten olyan tényekkel , amelyek valóságos alappal rendelkeznek.

   A 10/2 meg 10/8 arányokkal azért annyira ne dobálózzunk . Az igazság az ,hogy nem mindenki vállal fel mindent . Valljuk be, aki a cikkben említett témákban olvas , mondjuk yuri, yaoi , vagy pedomaci mangát az már eleve problémás eset, mivel az érdeklődési köre erre tevődik, csak azért nem éli ki mert a törvényi keretek nem adottak rá és fél.

   • Lucy szerint:

    Yaoista vagyok és képzeld, semmi bajom, ahogy a barátnőimnek sem.
    Elfogadom a melegeket. Ennyi. Aranyosak a yaoi animék és mangák. Ezenfelül, ha az arányokat nézed: nekem van 10 yaoista/yurista barátnőm…és mindenkinek van pasija, barátai, rendes családi élete.
    Úgyhogy ezesetben az arányod megnőhetne 100/8-ra.
    Az, hogy valaki animék miatt lesz meleg/biszex/elzárkózó, az ugyanolyan legenda, mint Batman.
    Személye válogatja, ki milyen ember.
    Elmondanám, teljesen egészséges elméjű emberekre nincs ilyesfajta kihatással az anime.
    Sérült, aki nézi? Sérült lenne, aki a mai társadalomban elfogad másokat?! A pedofilok pedig inkább éljék ki így, mint a valóságban. De ők mindenhol vannak, talán épp a szomszédságodban is.
    Mellesleg, tudom, hogy Japánnak vannak árnyoldalai is, de utána néznék pár dolognak, mielőtt tényeket akarok közölni.
    Nem utolsó sorban, csak azért látod úgy, hogy minden onnan jött, mert az animékben ezekkel találkoztál. (Mellesleg fogalmam sincs miket nézel, ami ennyire káros a lelkedre)
    Ezzelszemben elmész az amerikai filmek/mesék és képregények tömbkelege mellett, amelyek zöme arról szól: csak az az erős, aki péppé veri a másikat, illetve csak az boldog, akinek mindennél jobb pasija van, illetve hogy valaki mindig megszívja…vagy a Szürkéről már ne is szóljak. Más téma.

    Szóval, amire ki akarok lyukadni:
    Az animékben harcolnak, bántalmaznak….de egek, hisz csak egy mese! Ülj le híradót nézni és lásd, mit tesznek emberek, akik animéről sem hallottak még.

    A többi, fent leírt dologtól inkább elzárkózom, mert nincs annyi karakterem.

    A lényeg: japánban 130 millióan élnek, Tokió másfélszer akkora, mint Magyarország….mégis alacsonyabb a bűnözési-ráta.
    Mindemellett ez egy eléggé általánosító cikk: nem minen anime erőszakos és erverz, nem minden családapa olyan, mint te leírtad.
    Szeretnek dolgozni és tanulni. Okosak, sokmindent feltaláltak már a világnak, sok a pénzük, de nem egoisták, elfogadnak másokat, nem érdekli őket, hogy nézel ki. Nem bámulnak meg, ha egyedi a stílusod, nem cikiznek ki, ha nem vagy világszépe.

    Amúgy nen értem, minek ez a cikk. Aki mélyebben elmerült a japán kultúrában (pl. én) az tudja ezeket,s ezekkel egyutt/ezek ellenére is szeretne ott élni….

   • palacsintaxx szerint:

    Komoly problémáid vannak a cikk szövegértelmezésével. Neked az a legnagyobb problémád szerintem ,ahogy kiveszem a szavaidból, hogy negatív dolgot mertem megírni ,egy általad kedvelt dologgal kapcsolatosan. Te vagy az ,aki animékből táplálkozó véleménnyel van jelen. Mond melyik dolog nem kifejezetten japánból származik ? Pl a bugyi automata amiről videót is láthatsz ? S egy tini lány használt bugyiját dobja ki fotóval együtt ? stb.. stb.. stb.. Erre tényleg nem tudok mit mondani ,csak ismételni magam.

    A cikk címe oh mit adtál nekünk japán ,leírtam a elején ,hogy kifejezetten olyan negatív dolgok lesznek benne amik onnan származnak . Azért nem tudom ,hogy eleve egészséges e ilyen mangákért rajongani amiket olvasol éppen 🙂

  • Lucy szerint:

   Nem állok le veled vitázni, biztosan jobban ismersz engem, az életemet, a kapcsolatomat Japánnal…
   És félreértesz, nem az a bajom, hogy negatív dolgot írsz, hanem az, ahogyan leírod. Összefüggéstelen,csapongó szöveg, semmi érv, csak rizsázol. Ez bosszant.
   Aki jártas Japánban, az tudja mindezt. Énmagam is tisztában vagyok ezekkel, DE semmi értelme a cikkednek, kedvesem. Felesleges ócsárolás az amúgyis kritikus világban.

   • palacsintaxx szerint:

    Nagyon aranyos vagy, és még kedvesemnek is hívsz 🙂 ez már fel hívás egy randevúra. Tehát “Aki jártas Japánban, az tudja mindezt.” na de vannak olyanok akik sajnos nem járatosak ezen a téren, és ez is érdekli őket 🙂 , a cikkem marad olyan amilyen. Olvasd el a többi cikket is, más témákon belül, biztos találsz olyan kritikát , vagy más tartalmat ami esetleg tetszik 🙂 Oh a kill la kill kritikával vigyázz , lehet az is hasonló reakciót vált majd ki belőled 🙂

 10. Tomo szerint:

  Érdekes írás…
  Azonban negatív dolgokat minden egyes országról, városról, emberről, stb el lehet mondani és le lehet írni.
  Lehet, hogy az otakuk elborultak (Japánban egyébként strébert jelent, más vonulatú, mintpl Európaban), de ez pontosan elmondhato a Nyugatot éltetőkre, akiknek minden álma az USA. A legfiatalabb orszagok közé tartozik, még ha csak Kolombusz Kristóftól számolunk is… (bár akkor ugyebár gyarmat volt). Ott épp akkora káosz van, ráadasul egy magyar fiatal előbb válaszol arra a kérdésre, hogy mikor van a függetlenség napja, mint arra, hogy mikor volt a honfoglalás. (A kettős honfoglalás elméletéről már nem is beszélve).
  Lehet, hogy Japánban eltussoljnak dolgokat, de ha írás lett belőle, akkor annyira nem őrzik a “titkokat”.
  Ráadasul ha az alap műveltséghez hozzá tartozna egy kis keleti történelem és nem csak az Európai történelmet nyomatnák, már az őskortól kezdve, talán kialakulna egy értékrend a fiatalok fejében és sem.az otakuk nem lennének elborult fanok, sem az egyszeri ember nem mondaná az animére, hogy mese (így az otaku se esne neki a torkának). Ami a conokat illeti, az a létforma, ami ott van, épp olyan, mint egy képregény találkozó, egy Forma1-es verseny vagy nagymama süteménye. Hozzá tartozik az emberhez. A sütitől cukorbeteg lehetsz, az autóval balesetet szenvedhetsz, conra menet hülyének nézhetnek. De te mégis szereted, amit csinálsz. Ennél fogva jobbnak találtam volna a cikket pro és kontrával, valamint sokkal több idézett történettel, amin látszik, hogy valaki mástól származó információ (dőlt betű, idézőjel vagy valami más átható forma).
  Az érmének két oldala van és néhol ez fel is bukkan a fenti munkában, ennek ellenére nem tartom jónak. Épp elég negatív dolgot hall az ember nap mint nap…
  Ami az anime/manga kultuszt illeti, az erőszak inlább jellent eg 1945. Augusztus a után… Bár ezt mindenki.áshogy ítéli meg.Sajnos mindenhol jelen van, hisz emberek vagyunk… –

  • palacsintaxx szerint:

   Az eltussolás jelentheti azt is ,hogy valamit büntetlenül megúsznak . Lásd Magyarországon az egyéb büntető ügyeket, amikről ugyan beszámolnak ,de semmi restancia nincsen a végén a vádlottaknál. Szabadon távozhatnak, vagy nevetséges büntetésekkel megússzák a bűn mértékéhez képest. A cikkben említett kannibál gyilkos egy dokumentum filmben is látható volt még korábban az egyik doku csatornán, illetve a japánról szóló doku filmben jó pár kevésbé propagált dologról volt szó. Sok helyen , csak titokban forgathattak az újságírók . Ami érthető, hiszen a turisztika igen fontos japának .

   Ha pro kontra dolgokat szeretnél olvasni, nézd végig a teljes weboldalt, ne csak egy belinkelt cikkre koncentrálj. Található más is. Ha pedig a Wapanese topikban keresel a negatív cikkektől ne lepődj meg. Ajánlom figyelmedbe az anime/manga kritikákat. Bár lehet, hogy lesz olyan anime amit lehúzok 🙂 , de inkább azokról szeretek írni amiket szeretek 🙂 Ott találhatsz elég sok pozitív jelzőt 🙂

   “Az érmének két oldala van és néhol ez fel is bukkan a fenti munkában, ennek ellenére nem tartom jónak. Épp elég negatív dolgot hall az ember nap mint nap” sajnálom ,de a cikk kifejezetten a féthisekről és egyéb beteges dolgokról szólt. Ha majd a turisztikai látnivalókról írok ,csak pozitív jelzőkkel illetem az országot :

 11. Surányi Márk szerint:

  Nagyon jó cikket írtál:) szerintem van amiben igazad van de valószínű olyan is van amiben nem….de a lényeg hogy mindenki, akkor tapasztalja meg a dolgokat amikor kint van! Mert hát aki kimegy egy két hétre az nem tud meg annyit egy országról, mint amikor ott él. A nagy igazság,hogy olyan ország amiben nincsenek rossz dolgok nem létezik.. Az embereknek itt Magyarországon is meg vannak a saját bünei (Bántalmazás,Zaklatás…stb itt is meg vannak.
  De hát aki elolvasa a cikkedet az meg fogja érteni hogy nem csak a mézes madzag van.. Mert hát nálunk is más kultúra van és ott is más,mint ahogy nem mindenki egyforma itt is meg ott is. De Én minden esetre meg tudtam pár fontos dolgot, és én ha egyszer kint élnék,akkor nagyon vigyázznák a családomra. Bár nekem is van japán ismerösőm és ő is mond öt egy két dolgot, mondjuk ezek is attól függnek hogy ki melyik Városban él. Mert vannak azért ott is szegényebb részek és ez tény.

  • palacsintaxx szerint:

   Nézd én alapvetően nem értem hogy mit kell ezen megtapasztalni ? Végig olvassa valaki a cikkem ? Nem akarom megtapasztalni a bugyi automatát amiről videó van, nem akarom megtapasztalni a shibarit, és a szemnyalást 🙂 ezek létező dolgok amik valóban onnan erednek. A cikk témáját tárgyát tekintve is. Ezekkel kapcsolatosan nem tévednék . Két komoly problémán ugrálnak a kommentelők, egy lehúztam a yaoi yuri animéket, kettő pár olyan dolgot mertem megemlíteni ami japánból származik, és az animéken nevelkedett fanságuk miatt nem képesek a negatív kritikát elfogadni . Viszont eddig még senki sem cáfolta meg egyik megemlített dolog valóság alapját. A pedo maci automata kifejezetten gazdag részen van. 🙂 a többi féthisnek pedig a vagyoni helyzethez semmi köze 🙂

 12. Lexa2000 szerint:

  Na jó..xd ebben vannak kiakasztó dolgok is. Én nem vagyok otaku és csak néha napján nézek animét, de ez már túl ment minden határon.. Az anime nem feltétlen gyerekeknek való és ha mélyen szántóan utánajártál volna akkor nem tettél volna ilyen baromira helytelen kijelentést… Az animének van felnőtt változata és az nem Japán hibája, hogy a magyar gyerekeknek hagyják ezeket is nézni.. Egyáltalán láttál valaha is animét? vagy csak okoskodsz? A többiről pedig igazat is adok valamennyire bár azért eléggé rosszul fogalmaztad meg..

  • palacsintaxx szerint:

   Ismételten megfogalmazom 😀 először is elnézve a látogatókat forráshelyét azt mondanám ,hogy te is olyan vagy aki egy facebookos link alapján talált ide, amit valamelyik rajongó bemásolt 🙂 Másodszor ha elolvastad volna a blogot részletesebben is, és nem csak a vérgőzös buksid vezetett volna az írásban találhattál volna, játék, anime, manga és film kritikákat az oldalon bőséggel .
   Nem feltétlenül fogalmaztam meg , szerintem kifejezetten minden témának utána néztem ,mondj egy dolgot a cikkből ami nem kifejezetten japánól ered 🙂 Vagy csak az a problémád ,hogy két anime altípussal kapcsolatosan negatívan fogalmaztam meg a véleményem benne ?
   Ne haragudj hogy a shibarival, a japán bugyi automatákkal vagy éppen a betegebb perverzebb dolgokkal kapcsolatosan negatív véleményt fejtek ki és nem lejtek pandamaci hastáncot ezekkel a dolgokkal kapcsolatosan 🙂

 13. Dajka László szerint:

  hmmm Nehéz írni egy országról, mert az ember az első pillanattól beleesik abba a hibába, hogy a japánok így, a japánok úgy. Hol ott a perverzió és az erőszak mindenhol jelen van, nemzetiségtől függetlenül.

 14. Phantom szerint:

  Szerintem te csak simán le akartad húzni Japánt, személyes gyűlölet miatt. Úgyhogy menj a francba.

  • palacsintaxx szerint:

   🙂 cukker bogyó vagy mondták már ? 😀 ha olvasnád a blogom többi részét 🙂 láthatnád a többi kritikát és véleményt az országról, amely nem lehúzó 🙂 de tudom hogy ez egyeseknek nehezére esik 🙂

 15. Kukumukku szerint:

  Én már 10 éve vagyok függő animes, és ebből adódóan Japán fan. Elsőnek én is csak a mázat láttam, de ahogy felnőttem magamtól is rájöttem ezekre amiket írtál. Bár még ma is szeretem az animeket/mangákat és a japán zenét, és szépnek tartom az országot és a kultúrát, de még ha fizetnének érte, akkor se laknék kint. Pont azokért amiket te is megírtál. Nagyon szép munka jól összefoglaltad. 🙂
  Tény hogy sokban formálta az anime a személyiségem, de végeredményében úgy érzem több pozitívat nyertem ki belőle mint negatívat és egészséges párkapcsolatban élek…..Bár az is igaz hogy sok olyan internetes barátom (is) van akikről nagyon nyilvánvaló hogy a negatívat szenvedték el…bár ez már ok-okozat kérdése.
  Köszönöm a kemény munkád!

  • palacsintaxx szerint:

   szerintem egyébként animéknek elég nagy káros hatása van az emberre. Viszont az ,hogy milyen irányba fejlődik tovább az ember, nagyban függ a környezetétől is, tehát barátoktól , családtól stb 🙂 én is szeretem az animéket, ha megnézed a blogomat láthatod . Egyszerűen itt csak a negatív dolgokat emeltem ki ennyi.Örülök ,hogy tetszett a cikk. Remélem találsz más számodra tetsző bejegyzést az oldalon . Azért figyelmeztetlek előre, van olyan anime amivel kapcsolatosan kifejezetten negatív véleményt fogalmaztam meg mivel nekem kifejezetten nem tetszett 🙂

 16. veske szerint:

  Most nem irigyellek… xD Engem még így nem találtak meg sosem. 😀

  • palacsintaxx szerint:

   hajaj valaki kiposztolta facebookra ,aztán valami fórumra is 🙂 egy nap 3 ezren néztek meg , csak ezt az egy cikkem ,és feliratkozó is akadt bőven, úgyhogy hálás vagyok annak a személynek . Sokan ezen a z egy cikken nem léptek túl 🙂 de rengeteg ember szerencsére maradt, úgyhogy ennek örülök, ma már csak 2 ezren olvasták a cikket 😀

   • veske szerint:

    na ez jó. 😀 xD
    így kell hasznot csinálni a rossz helyzetekből. 😀 akkor inkább grat és tök jól kezelted őket.

   • palacsintaxx szerint:

    tényleg nem tudok mit írni a kommentjeikre 🙂 csak azt ami a cikken belül is van, de ha végig olvasod a nagy része vagy azért háborodik fel mert a yaoi , yuri mangákról animékről negatívan fogalmaztam meg a véleményem,vagy mert japánnak egy olyan oldalát mertem bemutatni ami az animékben lefestettől eltér 🙂 . Amúgy a többsége aranyos , hogy ír. S igyekszik kulturáltan megfogalmazni a véleményét, ezekkel nincs is bajom 🙂 Köszi 🙂

 17. Magyari David szerint:

  Nekem anyi eset le ebol h teged megbantott egy csaj aki inkabb egy japan muksot valasztot es most japant gyalazod:)).Nha kezdjuk ott nez meg egy magyar filmet uvegtigris vagy valami amerika nekem oly mindegy nha az igen az tenyleg ‘epito jelegu’XD…Vagy megjobb tegyuk oda gyereket nezni az ejelnapal budapestet vagy eden hotelt nemis tudom mien szarok fojnak mostanaba a tevebe, hid el sokal tobb erkolcsot tanulnak a fiatalok egy mangabol vagy animebeol mint a mai sorozatokbol.

  • palacsintaxx szerint:

   Kedves Dávid, nem rétem ,hogy ez miből esett le 🙂 nem gyaláztam japánt, ezek kész tények. Ha nem hiszel nekem keress rá neten.
   Ha viszont már hirtelen következtetéseket kellene levonnom , a kommentedből azt szűröm le , hogy japán rajongó vagy, viszont csak a mangákból és animékből szűrted le a tapasztalataid, amelyek néminemű torzítást és végrehajtottak a világképeden .

   A mangák és animék többsége a fiatalabb korosztálynak szól (kivéve persze a 18+ os kategóriát) ,mesék amelyeket megtöltenek perverzebb pajzánabb tartalommal, már annak a korosztálynak is. Egy elferdített képet alakítanak ki a világról az emberben, ahol a nőket szexuális tárgyaknak tekintik. Lásd vígjátékok “poénjait” , nem hinném hogy bármely lány örülne ha a mellei közé esnél, és ettől spontán orgazmusa lenne, mindezt egy school life animében, aminek a besorolása még nem 18+ os.
   Sok magyar filmet láttam már. A valami amerika nem tetszett, az üvegtigris első részén még jókat nevettem, a második picit erőltetett volt. Nekem az egyik kedvencem például az indul a bakterház, de 20-astól egészen a 90 es évek elejéig rengeteg remek magyar filmet főleg vígjátékot lehet találni , az új generációs magyar filmek minősége a béka feneke alatt van.

   Az éjjel nappal budapest és az éden hotel nem magyar találmány sorozatok ha fogalmazhatok így, csak lekopizták a külföldi változatot, a cikk témája pedig kifejezetten pl a japánból származó dolgokról beszéltünk , tehát a gondolatmeneted nem állja meg a helyét. Megjegyzem aki ilyen műsorokon szocializálódik arra a későbbiekben egy elég szegényes szellemi környezet jut sorsául. Sokkalta jobb lenne ,ha az emberek többet olvasnának, és tartalmasabb műsorokat néznének . Rengeteg jó film készül még most is, illetve a régieket is elő lehet venni bármikor, igaz abban nincs 3D meg CGI ,csak remek kaszkadőri munka és jó rendezés,de ez már más téma 🙂

   Azt se mondanám ,hogy a sorozatos témában igazad lenne, mivel rengeteg sorozat készül a fiatal korosztály nevelésére, de arra a kutya sem kíváncsi sajnos 🙂 ,helyette való világ, meg big brother meg éden motel és társai a divatosak most 🙂 ,amelyek szintén keletről és nyugatról törtek be hozzánk 🙂

 18. Kiyohara szerint:

  Teljesen véletlenül akadtam a blogodra, s teljesen véletlenül épp erre az írásra. Végigolvastam az egészet, majd az összes hozzászólást a válaszaiddal együtt, végül még egyszer az egész irományt. A kezdeti mérhetetlen döbbenetet a harag kezdte felváltani, ami nem a te hibád, hiszen senki sem kötelezett az elolvasására. Viszont elolvastam, mert egy számomra rendkívül kedves téma negatív megközelítésével hozakodtál elő. Nos, Japán nagyon a szívemhez nőtt már jó régen, ezért nem mehetek el csak úgy a soraid mellett. Leszögezem, hogy sosem írtam még bloghoz kommentet, de ezt még fórumon is értelmetlennek tartom, főleg ha késhegyig menő vitát generál valami maximálisan jelentéktelen dologról. Ezúttal azonban szükségét éreztem. Amit írok, nem ellened irányul és nem áll szándékomban megbántani senkit semmivel. Csupán észrevételek, melyeket megpróbálok pontokba szedni az átláthatóság és érthetőség kedvéért.
  1. Alapjáraton meglehetősen bátor témaválasztás. Biztos gondoltál rá, hogy lesznek rá keményebb reakciók is, úgyhogy ez értékelendő. A félreértések, ok-okozati tényezők teljes mellőzése, a felszín kapargatása, a csúsztatások annyira nem. Véleményem szerint ez az egész egy-egy elszigetelt tényező kihangsúlyozása, felnagyítása, társadalmilag egyetemesnek gondolása, illetve brutális általánosítás a sztereotípiák megragadásával.
  2. Azzal semmi baj nincs, hogy Japán sötétebb oldaláról írtál. Engem is érdekel, én is beleástam magam a pozitívumok garmadája mellett. Mindennek van rossz oldala, de ez teszi egésszé. Ugyanúgy, mint az embereket. Egy idő után pedig, ha vesszük a fáradságot és megértjük a miérteket, már nem is tűnik annyira rossznak és idegennek. Úgy veszem észre, azért kellően elmélyültél a dologban. Azt vettem észre az utóbbi időben, hogy a legtöbb animésnek (főleg talán a legfiatalabbaknak) fogalma nincs, mi az a Japán és nem is érdekli őket. Te legalább próbáltál utána járni néhány dolognak. Ez is rendben van.
  3. Itt végül is arról írsz, hogy a japánok, illetve a japán kultúra mit adott nekünk. Na, ez már alapból sántít. Japán kultúra? Ezek? Aha… Nem. Ez nem a japán kultúrából ered, hanem a nyugati behatások lecsapódása. Ennek a hozadéka a bugyi-automata és a rengeteg ecchi. Japánban az erőszakkal kiharcolt nyitás óta Nyugatot idealizáló és Nyugatot gyűlölő időszakok váltakoznak. Jelenleg az előbbi periódust éljük, de ez is kezd változni. 1945-től kényszerültek átvenni a nyugati kultúra elemeit erőteljesebben, aminek iszonyú negatív hatásai is voltak, vannak. Persze ez nem is igazi kultúra, mert egységes nyugati kultúra sosem volt, sőt amerikai sem, max. az egyes indián civilizációké. Inkább most ilyen eltorzult katyvasz van, amit ráerőltetnek az egész világra, az ettől idegen civilizációkban meg óriási felfordulást és társadalmi problémák özönét váltja ki. Emiatt szenved a japán kultúra, a japán társadalom is. Gondolj bele, te mit tennél, ha kiragadnának a megszokott környezetedből és mondjuk egy afgán falucskában találnád magad, ahol alkalmazkodni kéne. A japánok a XIX. század második fele óta a Nyugathoz próbáltak alkalmazkodni, a Nyugatra akartak hasonlítani, ezért átvették a nyugati módszereket, de cserébe porig alázták őket, aztán erre reagálva elkövették ugyanazokat a bűnöket, amiket a Nyugat velük szemben. Jött a II. világháború, két atombomba, stb., majd a társadalom beteges átalakítása amerikai mintára. És még írja valaki, hogy ennek a társadalomnak problémái vannak? Ami mindent elkövetett, hogy befogadják Nyugaton, de csak az ellenkezőjét érte el?
  4. Rávilágítottál pár nagy horderejű problémára. Pedofília, szexuális aberrációk és társai. Nem, nem. A pedofília Japánban is bűncselekmény. Jelen van? Jelen. Hol nincs? Aberrációk. Vannak bőven. Hol nincs? Szerintem sokan azt hiszik, hogy ez a szintű perverzség csak a modern világ szüleménye, de nem. Ennél sokkal brutálisabb dolgok voltak korábban, akár a XVIII. századi Európában (az aberráció csúcspontja de Sade márki könyve volt), a középkorban, az ókori Rómában, Hellasban és sorolhatnám. Óh, és nem azért nem élnek nemi életet, mert animét néznek, mangát olvasnak és betegesen perverzek, hanem mert sokan a kiábrándultság miatt aszexuálisak, tehát képtelenek rá. Mivel sokan aszexuálisak, nem lehetnek aberrációik. Logika! Másrészt a társadalomból ered, a túlhajszoltságból és rengeteg más oka van. De ez sem mindenkire igaz. Sokan vállalnak gyereket, még ha nem is ez a végső életcél, hanem a karrier, ami szintén nyugati behatás.
  5. Nők helyzete. Csak úgy mellékesen közölném – ha úgy általában véve a japán kultúrából indulunk ki -, a japán társadalom matriarchális berendezkedésű volt, ahogy általában a Távol-Keleten. A patriarchális modell később, a konfuciusi világszemlélettel jött be, de ugyanúgy megmaradtak az előző jellemzői. Aztán bejött a nyugati struktúra, amely ugyebár férfiközpontú volt. Az a helyzet, hogy Japánban jobb volt nőnek lenni, mint bármely európai országban. Sokkal nagyobb mozgásterük volt a nőknek, de még a gyerekeket is másképp kezelték. A nyugati elvek beivódásával ez is megváltozott. Egyébként, ha szélesebb körben tájékozódnál, tudnád, hogy épp mostanság kap nagy hangsúlyt a nők helyzetének javítása. Példának okáért a magyar kormányban egy nő sincs, a japánban 5. A magyar parlamentben többször szóban inzultálták a női képviselőket, míg Japánban egy hasonló esetért felelősségre vonták egy fél frakciót és a miniszterelnök nyilvánosan kért bocsánatot a beosztottai viselkedése miatt.
  6. Elcsépelt mondás, de az éremnek két oldala van. Ha mondjuk olvasnál japán regényeket és fogékony volnál a társadalomkritikára, találkoztál volna a női oldallal is. Vagy akár interjúk, riportok formájában. Azt is mondják, “Japán a férfiaknak pokol, a nőknek mennyország”. Ezt egy kint élő nő mondta. Sőt! Egy japán írónő művében érzékeltette, a fiatalabb nők, lányok mennyire tárgyiasítják a férfiakat kb. élő pénztárcaként tekintve rájuk. Ha pedig a cikkeknél, tanulmányoknál tartunk, nem árt elővenni azokat sem, melyek szerint Japánban a családon belüli erőszak meglepően magas hányadát nők követik el.
  7. El is érkeztünk a Kill la Kill című animéig. Meg kell mondjam, csodás alkotás. Én imádtam és ezzel nem vagyok egyedül. A róla szóló kritikádat még nem olvastam, de remélem azért feltűnt, mostanában egyre több a feminista allűrökkel kacérkodó anime. Talán a kormány programjával összhangban. Ki tudja? Talán társadalmi változás. A Kill la Killben az erős női karakterek kerülnek a középpontba, akik halomra csapják agyon a kőkemény férfi karaktereket, akik ráadásul alantas szolgaként csúsznak-másznak előttük. Igen, a nyálukat is csorgatják, mint egy rakás idióta, ami jó paródia. Emellett rengeteg utalás és japán sajátosság van elrejtve benne, akárcsak az anmék többségében, de azokra kétlem, hogy a többség felfigyelne. A hűség, a kitartás, az önfeláldozás, a végsőkig való küzdelem, tartás, erkölcs. Mind-mind olyan tulajdonságok, amelyek lassan már csak a japán társadalomban maradnak fenn. Az animék, mangák többsége igyekszik is propagálni ezeket. Igen, rengeteg az ecchi és én fiú létemre nem szeretem, mert a történet, a karakterek kidolgozottsága, egyedisége és a hangulat a legfontosabb. Az ecchi belerondít az összképbe. Mellesleg a környezetemben pont hogy a lányok néznek töménytelen mennyiségű, olykor már a hentait súroló ecchiket. Nem értem, miért, de így van. Persze a fiúkat sem kell félteni, de rengeteg lány nézi őket előszeretettel. Az ecchinek pedig megint csak nincs semmi köze a japán kultúrához. Mi is ez? Marketing. Mi más? Népszerű a sok nyugati mocsok miatt, ami bejött, ez kell a népnek, ezért fizetnek, tehát ez hoz sok pénzt. Ennyi!
  8. Szerinted az animék az agresszív japán társadalmat tükrözik. Óh! Ha megnézed, nem minden animében van ecchi. Ha megnézed, nem minden animében van agresszió. Sőt!!! Válassz olyanokat, amik teljesen mellőzik ezeket a műfajokat. Egyébként úgysem gyerekeknek készülnek az ilyen művek. Még a Naruto Shippuuden is 16 karikás volt, ha jól emlékszem, pedig az emlékezetem szerint nem durva (még nem láttam végig). Egyébként az agresszió bemutatása, illetve az agresszió hatásának szemléltetése is kiváló elrettentő. Japánban a II. világháború után ezért is érthető a kihangsúlyozásuk. Nem az erőszakra való felhívás a céljuk, épp ellenkezőleg. Az erőszaktól való elrettentésre épülnek. Azt az országot meg nem értem, miért kell agresszivitással vádolni, ami évszázadokig nem vívott háborút (Edo- (Tokugawa) jidai), miközben például Európában az emberek halomra gyilkolták egymást nevetséges okok miatt.
  9. Agresszív, kirekesztő a japán társadalom. Nem igazán. A világ minden táján nagy probléma az iskolai zaklatás. Magyarországon különösen brutálissá vált az utóbbi időben lelki terror és fizikai bántalmazás terén egyaránt. Semmi különbség nincs. Az USA-ban annyiból durvább a helyzet, hogy a sok megaláztatásnak iskolai lövöldözés a vége. Japánban az öngyilkosság. Csakhogy az USA-val vagy Magyarországgal ellentétben Japánban tesznek is ellene és néhol jelentős mértékben visszaesett a zaklatás mértéke. (Tanulmányok, statisztikák) Az pedig, hogy ilyet olvasol egy mangában vagy animében látod, elgondolkodhatnál azon, hogy ezek talán nem éltetik ezt a viselkedésformát, hanem erre a problémára hívják fel a figyelmet. A Life manga és a belőle készült live actiont lehetne felhozni legjobb példának.
  10. Öngyilkossági ráta. Az a gond, hogy Magyarország pont hogy megelőzi Japánt a ranglétrán. Óh, mily meglepő! Nem az öngyilkosok számát kell figyelni, hanem a népességhez viszonyított arányát. Ráadásul az öngyilkosság ellen is rengeteget tesznek. Akár a helybéli kis csoportok, egyszerű emberek segítenek vagy állami szinten intézkednek. A stressz-szint csökkentése érdekében is sokat tettek. Hadd ne kelljen leírni a módszereket, mert hosszú lenne. Ráadásul arrafelé (Ázsia) a mentalitáshoz tartozik.
  11. Ha megnézel bármilyen új felmérést, Japán a világ egyik legbiztonságosabb országa, ha nem a legbiztonságosabb. A bűnözési ráta rendkívül alacsony. 5-10 évenként előfordul egy-két brutális eset. Igen. Akár mily meglepő, ez Ázsia. Ritka, de vannak ilyen esetek. És ez bevett szokás lenne? Ez tömegével fordul elő? Ez nem tudom, honnan jött. Ritka, elszigetelt esetek. Az általad említett kínzós-erőszaktevő eset, melynek az áldozata egy bizonyos Furuta Junko volt, nem csak Japán, hanem az egész emberiség szégyene. Az hogy ilyen megtörténhet, egy iszonyat, de nem a japánok lesznek emiatt eszement vadállatok, nem csak ott élnek ilyen emberek, hanem mindenütt, ráadásul hihetetlen kegyetlenek és érzéketlenek. A soraidból néhol a témát nem ismerőknek az jöhet le, hogy a japán társadalom nagy része dühöngő, kéjsóvár vadállatokból áll. Ez nagyon veszélyes megállapítás. Főleg, ha az igazságtartalma a 0-hoz közelít. A japánok is tisztában vannak vele, mik a problémák, miken kell változtatni. Ha hallgatsz japán együtteseket (J-rock, visual kei mondjuk), rengeteg társadalmi problémát dolgoznak fel és ítélnek el, mint például a fent említett esetet is, mert igen, készült róla szám, PV és film is. A pedofíliával kapcsolatban is rengeteg társadalomkritika szintű mű jelenik meg. Igen, manga és anime is szép számmal, s ezekkel összhangban akár a népszerűségi hullámukat meglovagolva, akár önállóan kampányok is folynak a megelőzésre vagy a probléma kezelésére.
  12. Animék és pedofília. Azt írtad, hogy kiskorúak néznek olyan animéket, amik összekapcsolhatók a pedofíliával. Hmm… Nem tudom. Ilyen hentaiban lehet, de nincs hozzá ingerenciám. Nem tudom, miben láttál ilyet, ami a tizenéves korosztályt szólítja meg. Ha meg perverz jelenetekkel tűzdelnek egy-egy animét, nos abban a lány és fiú karakterek általában egyaránt tizenévesek. Az meg nem pedofília. Aki nézi? Ki tudja. Lehet, hogy nézik 50-esek is, de kétlem, hogy minden felnőtt férfi azért nézne meg egy-egy animét, hogy kiélje beteges vágyait.
  13. Conok, conos közösség. Már jártam conon elégszer, hogy tudjam, mik a pozitívumai és negatívumai. A te leírásod sajnos nagyon nem állja meg a helyét. Beteges, életképtelen emberek járnak conra? Egy-egy con látogatottsága csak Magyarországon 6-12 000 fő lehet. Na most ha a többség nem komplett, komoly problémák merülnének fel, de nem így van. Többnyire középiskolás, egyetemista srácokról van szó. Sokan már befejezték a tanulmányaikat és munkából jönnek conra. Nem értem, ki az életképtelen.
  14. Hikikomori-jelenség. Sok embert érint Japánban, de nem csak ott és ha az arányokat nézzük, nem nagy szám. Sajnos a magyar média és sajtó által keltett hangulat hullámainak meglovaglását veszem ki a fentiekből. Na most, ha valakinek pszichés vagy más problémái vannak, mellesleg animés, valószínűleg azért gyilkol, mert animés. Mi másért? Ha Pistikét naponta ötször veri félholtra a részeg apja és öten rugdossák meg a suliban nap mint nap, valószínű, hogy azért lesz öngyilkos, mert animézett vagy videójátékozott vagy Batmant nézett. Ilyen cikkekkel találkoztunk nem is eggyel. Persze, mindenért a szubkultúra a felelős, nem pedig az, amiért a gyerek a szubkultúrába menekül. Pszichológiai alapismereteket tudnám ajánlani.
  15. Yuri és yaoi. Láttam, van más bejegyzésed is a témában. Először is hangsúlyoznám, hogy Japán nem keresztény ország, más a felfogásuk az embereknek ilyen téren. Ez természetesen nem jelent semmit, mert a keresztény világban ugyanúgy elterjedtek voltak az azonos neműek közti afférok. Nem is kicsit. Az ókorban bevett szokás volt, amit túlzásba is vittek, de brutális módon, ha épp nem volt elég kecske (hogy gonosz legyek, de igaz). A középkori és kora újkori nagy bigottság idején szintúgy. Nem kevésbé a későbbiekben. Nyugaton, keleten, mindenhol. Na most. Ha utána olvasol, e téren az adott személynek nincs döntési lehetősége, hacsak nem követi a nagy yolo-irányzatot. Ez genetikailag kódolva van. Mivel a gének megbuherálása még gyerekcipőben jár, nem befolyásolható. Ennélfogva egy olvasott szöveg vagy egy vizuális kreálmány erre nincs kihatással. Ha valaki yurit, yaoit olvas vagy néz, nem inog meg a nemi identitása, irányultsága.
  16. A japán család és munkamorál kérdése is sokkal árnyaltabb. Egyre erőteljesebben változik. Ha a legújabb felméréseket vesszük alapul, sok esetben egy amerikai is többet dolgozik egy japánnál. Vegyük például az OECD-felméréseket, statisztikákat. Sok munkahelyen rugalmasan kezelik a női dolgozók és a család összeegyeztethetőségét. Vagy a munkahelyen működik bölcsőde, óvoda, vagy a női dolgozók a gyerekneveléshez igazíthatják a munkaidejük beosztását. Vannak persze árnyoldalak is bőven, az nem kétséges.
  17. Ahogy észrevettem, főleg az anime/manga szubkultra koncentráltál, illetve az aberrációkra. Nos, ezeknél vannak milliószor égetőbb problémák, amik hozzájárulnak a születések alacsony számához is. Még sokkal fontosabb társadalmi gondokat is ki lehetett volna emelni. Mert nem, nem minden ember egy perverz, agresszív futóbolond. Vannak ilyenek bőven, ahogy vannak itt is, de általánosítani nem lehet. Ennyi erővel minden orosz alkoholista, minden iszlám hitű veri a feleségét, minden amerikai sík hülye. Ezek persze nem igazak, ahogy az sem, amit te ismertettél. Ráhúztál egy bélyeget egy komplett társadalomra, amit rettenetes hiba és nagyon európai. Mint amikor a felfedezők eljutottak Ázsiába, Afrikába és Amerikába, majd a szenzációért kiemelték a saját kultúrájuktól legeltérőbb elemeket, kicsit elferdítették, aztán mint eszelős vadembereket ábrázolták és irtották ki egy részüket. Igen, az európai kultúránál agresszívabb még nem volt, ha már a japánok agresszivitása így előtérbe helyeződött. Később, amikor a leigázott civilizációk átvették az európai sajátosságokat (csalás, lopás, vesztegetés, stb.), az adott nép bűneinek rótták fel, pedig az európaiak világában csak így boldogulhatott a többi civilizáció is.
  18. Tényeket próbálsz közölni. Igen, ezek tények. Az egyes esetek tények, de ez nem azt jelenti, hogy 127 millió ember teljesen eszelős lenne. Ez így nem tényközlő stílus. Az nem ilyen. Sokkal semlegesebb. Ott a tényeken van a hangsúly, nálad nem. A tényeket alárendeled a saját meglátásaidnak. Így elvesznek a tények. Csupán eszközökké degradálódnak. Több kis részletnél inkább a saját kútfőből induló rágalmazás, befeketítés fedezhető fel. Néhol a tudományos megközelítéssel érvelsz, de ez nem érv. Sajnos az írásban nincs semmi tudományos. Innen-onnan összeszedett elemek saját véleménnyel ellátva és kiterjesztve egy nagyobb közösségre. A bevezetésben a saját tapasztalataidat említed, míg az egyik hozzászólónak azt válaszolod, hogy nem érted, mit kell itt megtapasztalni. Összeszedetlen a véleményed, sőt a kiindulópont is. A tapasztalat általi tanulás, tudás évszázadok óta bevett szokás. Ha nem megy, akkor középkori színvonallal állunk szemben. Az információs társadalomban mindenki másod-harmadkézből tud meg mindent, de nem tapasztaljuk meg. Aztán kereshetjük a “tények” igazságtartalmát. Tudományos igazolást meg ne keressünk. Youtube-videók alapján semmiképp. Amit ajánlani tudok. Sok-sok olvasás. Japán szépirodalom, animék és mangák emberi módon való értelmezése, hiteles cikkek (nem Blikk, nem Cosmo, bulvármagazinok meg egyebek), tanulmányok, statisztikák, hírek.
  19. Média. Szerintem ne akard tudni, hogy a média felénk miket és hogyan tussol el. Félreértelmezed a média szerepét. Az meg a másik, hogy szintén jobb nem tudni, milyen embereket mentenek fel errefelé vagy milyen emberek ellen nem indul semmiféle eljárás. Japánban egy rossz népszerűségi statisztika miatt lemond egy miniszterelnök. A sportminiszter lemondott, mert többe került volna a stadion a tervezettnél, ráadásul elvetették a projektet és másikat választottak helyette. Öngyilkos lesz a közlekedési miniszter, ha késik a shinkansen. Ha baj van pár Toyotával, a cég elnöke nyilvánosan sírva könyörög bocsánatért. Ha korrupción vagy sikkasztáson kapnak egy politikust, nyilvánosan kell bocsánatért esedeznie órákon át. Na majd ha mi eljutunk idáig… Igen, vannak brutális problémák. Ahogy mindenhol. De ennyire felnagyítani… Ez káros. Aki meg nem tud semmit az egészről, ránéz a blogra és valaki véleménye alapján azt fogja gondolni, hogy minden egy az egyben így néz ki. Emellett nem mehettem el.
  20. Párhuzamot vontál Japán és Afrika között. Ez borzasztó korlátoltságot és szűklátókörűséget feltételez. Már-már ostobaság. Nem értem, mi köze van Afrikának a japán kultúrához vagy társadalomhoz. Picikét olvass utána, mi történik manapság Afrikában. Mellékesen csak úgy szólok, Afrika sem ilyen volt régen, ahogy mondjuk az iszlám világ vagy India (és még sorolhatnám) sem. Ennek megvan a maga oka. Bővítened kéne a nagymértékben korlátozott történelmi tudásod.
  21. Végezetül néhány apróság. Összefoglalva annyit, hogy amikkel példálóztál, igazak. Tények, tehát nem lehet beléjük kötni. Azonban botorság emiatt elítélni egy társadalmat. Amiket leírtál, akár a kannibállal, akár a kínzós esettel kapcsolatban, én is ismerem, ahogy az automatát és az elborult műsorokat. Ezzel nincs is baj. Jól kiemelted a legundorítóbb, legfelháborítóbb anomáliákat. Viszont ezt úgy lett volna jó megcsinálni, hogy szimplán sorra veszed az említett dolgokat és ennyi. Te azonban elmentél egy felettébb szélsőséges irányba, és egyes kifejezésekből csak úgy árad a gyűlölet. Lehet, hogy nem az volt a célod és félreértem, de a szavaknak erőteljes hatásuk lehet. Óvatosan kell bánni velük. Ennyi általánosítás nélkül sokkal jobb és reálisabb lett volna. Azt írtad, hogy Magyarországra sodródott japánoktól és a szigetország iránt érdeklődő ismerőseidtől hallottál egyet s mást Természetesen ezt nincs szándékomban kétségbe vonni. Nem is tudnám. Csak hogy árnyaljam a képet, leírom, hogy az évek folyamán én is sok kint élő magyar blogját olvastam, dokumentum filmek tömkelegét láttam. Kint élő magyar könyvét is olvastam. Számtalan cikket és tanulmányt is olvastam a témában, sőt mivel ezzel is foglalkoztam, a szakirodalom terén is egész tájékozott vagyok, bár nem a magam fényezéséért írom ezeket. A szépirodalom fontosságára már fentebb is felhívtam a figyelmet. Akár korábbi regényekre is, hogy Japán hogy élte meg a civilizációk ütközését, egymásra hatását. Óriási kultursokk érte az országot a háború után az amerikaiak szabados viselkedése, agresszivitása és perverzió következtében. Ehhez kellett alkalmazkodniuk. Ha utána jársz, láthatod, hogy manapság is rengeteg gondot okoz az ott állomásozó amerikai kontinges. Durva nemi erőszak, rablások, kínzások, gyilkosságok, betörések és sorolhatnám. Igen, tizenéves lányok megerőszakolása a legelterjedtebb, és ezek nyugati emberek. Gyakori probléma, hogy a nyugati turisták bontják a rendet, nem képesek ember módjára viselkedni Japánban. Előfordult már, hogy alkoholos mámorukban japánokat bántalmaztak a saját hazájukban. És még meglepődik valaki azon, hogy tartanak a nyugati vadbarmoktól? Ha úgy ítélném meg a helyzetet, írhatnám azt, hogy az összes nyugati turista egy barbár vadállat, de nem írok ilyet, mert nem így van. Vannak ilyen esetek és kész. Gondolj csak a pesti metróban randalírozó beszívott, részeg brit turistákra, a vonaton ordítva éneklő részeg németekre vagy osztrákokra. Van ilyen, de nem mindenki viselkedik így közülük sem. Japánban is ez a helyzet. Ha tovább mész, képet kaphatsz a zűrzavaros ’60-as évek társadalmáról és arról, ami abból mostanáig kifejlődött. Talán megváltoztatja a véleményedet. Ami a blogokat illeti, Japánban japán férfi feleségeként boldogulnak magyar nők meglehetősen jól és a mindennapok átlagos problémáin túl szinte csak pozitívumokkal szolgálnak. A kritikusabb, 10 éve kint élő bloggernél , aki leírja az elborultabb dolgokat is kertelés nélkül, semmi híre az ilyen szintű sárdobálásnak. Emellett ismerek olyat személyesen, akinek a nővére élt kint egy évet és sikerült beilleszkedni, sőt el is fogadták a japánok. Ha a pedofíliát vagy nemi erőszakot szemléljük, egyértelmű, hogy Japánban nagyon kevés az ilyen eset. Szinte elhanyagolható. A piroslámpás negyedekben a yakuza által kihasznált lányok, nők többsége pedig nem japán, hanem valamely nehezebb sorsú ázsiai ország szülötte. Mellesleg a pedofília és a kiskorúakkal szembeni erőszak nagyságrendekkel súlyosabb például Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken. Japán ehhez képest semmi. Kínában az emberkereskedelem. És még fel sem hoztam a közel-keleti dúsgazdag, de betegesen perverz hercegeket, sejkeket. Sem pedig Afrikát vagy Latin-Amerikát. Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is rengeteg ilyen eset van. Sokkal több, mint Japánban. Az USA-ban több kannibalizmussal kapcsolatos esetet ismerünk. A japán férfiak többsége pedig képtelen agresszívan közeledni egy nőhöz. Épphogy félénk. Ezt több kint élő lány vagy nő is leírta már. Félénkek, ezért nehéz számukra kapcsolatot teremteni. Félénkek a sokszor irreális elvárások és a csalódás miatt. Összehasonlításképp egy nagyon jó barátomnak sikerült összebarátkoznia egy Budapesten élő japán sráccal. Épp az ellenkezője az általad leírtaknak. Viszont a magyarországi kínai közösség fiatalabb generációja már más tészta. Nem egy ázsiai rendezvényen fordult elő, hogy összeverekedtek mondjuk a vietnamiakkal vagy a koreaiakkal és nagyon rámenősek a lányok irányába. Nem csak otthon. Nálunk is. Volt olyan, hogy a már említett barátomnak kellett vigyáznia egy szintén magyar lányra Magyarországon, nehogy a bulin megerőszakolja egy csapat kínai. Fogalmam nincs honnan vetted, hogy kizárólag a japánok aberráltak és ebből kiindulva minden japán az. A kínaiakra sem mondanám, mert tisztelem a nagyszerű, ősi civilizációjukat. Oltári nagy hülyeség! Mielőtt valaki leír valamit, nem árt átgondolni a dolgokat. Tényleg annyit csináltál csupán, hogy vettél néhány tényt és gondosabb vizsgálódás nélkül egyetemesnek kiáltottad ki. Sajnos a hozzászólókkal ellentétben az érvelés vagy a vita sem ment. Csak a megalapozatlan elméleteiddel hozakodtál elő újra és újra. Azokkal, melyeket már többször leírtál. Ez nem vita. Az, hogy 10-ből 8 animésnek torzul a személyisége az animék miatt teljes mértékben tudománytalan megközelítés. Mellesleg felháborító. Mintha 10 Family Guyt néző személyből 8 teljesen beteg lenne. Ha állítasz valami lehetetlent, legalább tudd alátámasztani. Ami lehetetlen, azt meg úgysem fogod tudni alátámasztani. Erről ennyit. Ha tudományos szempontból nézzük az írásod, nagyjából egy Győzike show szintjét súrolja, úgyhogy szerintem a tudományos frázisokat mellőzzük. Nagyon bulvársajtóra hajazó az egész írás minősége. Sajnálom. Ahogy néztem, nem ez az egyetlen bejegyzés elhízott otakukról, akik a párnájukat szorongatják. Nagyon rákattantál az aberrációkra. Biztos sok olvasód lesz. Óh, és persze ha 10-20 ezer japán férfi ilyen, akkor az összes többi is. Egyértelmű. Persze! Ez olyan, hogy minden magyar vedeli a sört és minden magyarnak sörhasa van. Gratulálok! Én például rühellem a sört. A hikikomorik között pedig vannak rendkívül intelligens, tehetséges és kifejezetten szép emberek. Csak te bizonyára nem fogsz megnézni erről egy-két videót, amikor az életükről és az okokról beszélnek, mert szerinted, ha van egy hülye, akkor mind az lesz. A rengeteg pozitívummal persze nem mernék előhozakodni. Így is roppant hosszú lett. Bocsánat! Óh, és vannak ott a Fujinál jóval veszedelmesebb objektumok is. 🙂 Óh, és ha úgy jönne le, nem, nem áll szándékomban szidalmazni a modern nyugati irányultságot vagy a nyugati alkotásokat, mert rengeteg zseniális mű megszületését köszönhetjük ennek könyvek, filmek, zene vagy egyéb alkotómunka folytán. Csak próbáltam reálisabb képet festeni az egészről. 🙂
  Ennyit fűznék hozzá, de megjegyzem, rövid voltam. Így is elnézésedet kell kérnem a kirohanásom miatt és a szörnyen nagy terjedelemért. Szóval elnézést és komolyan bocsánat, ha túlzásba vittem, csak próbálok védeni valamit, ami számomra fontos. Nem ostoba kritizálásnak vagy kötözködésnek szántam. Amiatt lett ilyen hosszú, mert igyekeztem tényekkel és bizonyítással előrukkolni. Talán nem fogod azt gondolni, hogy valami féleszű vadbarom kötött beléd, mivel tényleg a kulturált vita híve vagyok. Az talán fel fog tűnni. Mindenesetre nem annyira rossz a cikk, csak kicsit elhibázott és felszínes. Nem tudom, hogy elolvasod-e a hozzászólásomat a terjedelme miatt, de ha igen, remélem egy kicsit sikerült árnyalnom a beszűkült képet, melyet felvázoltál. Ha végigolvasod, nagyon megköszönöm. 🙂 Még egyszer elnézést, hogy ezzel az írással rontom itt az összképet. Az blogolással kapcsolatban pedig hajrá a továbbiakban is! 🙂

  • palacsintaxx szerint:

   Szia! Végig olvastam a hozzászólásod. Bár én egy rövidebb választ szeretnék rá adni, mint a te kommented terjedelme. Egyébként köszönöm szépen ,hogy figyelmesen elolvastad a kis irományt. Én arra reflektálnék, hogy a mai társadalom nem felelne meg a japán kultúrának. A kultúra már ha egy országéról beszélünk, olyan mint egy patak. Folyamatosan formálódik. Attól még ,hogy egyéb külső dolgok lecsapódnak benne ,vagy befolyásolják kultúrának tekintendő a dolog. Ha jól olvastam kifejezetten a mai viszonyokra utaltam. (régen írtam már ezt a bejegyzést, így nekem is át kellett böngésznem) . Példának felhoztál engem is ,és egy afgán falut. Azért ne haragudj ha más ha valakit hirtelen helyeznek át egyik helyről a másikra, és az is más ha egy társadalomnak évtizedei századai vannak felvenni a körülötte lévő civilizáció ritmusát és szokásait. Ennyi idő alatt ezek a dolgok teljesen beépülnek a társadalom hétköznapi életébe, és egy már abban született embernek a kultúrájának felel majd meg a dolog. A japán társadalom beteges. Nem hinném hogy minden férfi és nő azok közül akik nem élnek szexuális életet, azért tennék mert aszexuálisak ahogy fogalmaztál. Persze a stressz is kihatással van erre a dologra, de én inkább az egészségtelen műsoroknak, nevelésnek tulajdonítanám a dolgot, amely ismételten csak a nemzet saját egyéni társadalmából ered. Hiszen olyan műsort állítanak elő, amelyre igény van. Azt is mondtad, hogy japánban maga a pedofília büntetendő. Igazad van, de nézd meg hogy mikor léptek fel először ellene hatásosan. A 80 -as évek végén 90 es évek közepén. Erre sem volt jó példa az ókori társadalmak többsége, hiszen akkor az átlag életkor 25 -30 év között volt, fiatalabban házasodtak az emberek, mivel kevés idejük volt családot alapítani. A mai társadalmi normák szerint, és a kitolt életkor miatt ez pedofiliának számít. S a törvény ha jól emlékszem japánban csak az élőszereplős tételekre vonatkozik. A rajzold dolgokat nem tekintik pedofil tartalomnak. Tehát egy pedofil tartalmú animét , amit más országban tiltanának, ott vígan lehet vetíteni és nézni . Mivel ugye ott nem szenved kárt egy kis korú sem . Az már más kérdés, hogy szellemileg milyen torzulásokat szenved el. Nézz meg egy magyar anime/manga fórumot . Nézd meg, hogy milyen beteg fiatalok vannak, és milyen nevetséges dolgokról képesek vitatkozni, illetve mire “gerjednek” a felnőttebb korosztályban egyesek. Milyen figurákra, milyen karakterekre stb.. stb..

   Én sohasem hivatkoztam arra ,hogy 127 millió ember teljesen eszelős lenne. Én csak arra utaltam ,hogy a társadalom egy jelentős rétege komoly problémáktól szenved. Tegyünk fel, ha 1% ról lenne csak szó, ami ennél azért nagyobb az is 1,27 millió embert tenne ki.

   “A piroslámpás negyedekben a yakuza által kihasznált lányok, nők többsége pedig nem japán, hanem valamely nehezebb sorsú ázsiai ország szülötte. Mellesleg a pedofília és a kiskorúakkal szembeni erőszak nagyságrendekkel súlyosabb például Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken. Japán ehhez képest semmi. Kínában az emberkereskedelem. ” Ehhez és a hasonló kommentrészekre is csak annyit tudok reagálni mint fentebb már megtettem korábban. Ez a cikk kifejezetten japánról szólt. Ha esetleg a Thaiföldről, Fülöp-szögetekről, Kínáról vagy a föld bármely más országáról közlök cikket, akkor szót ejtek ezekről a dolgokról is , amiket leírtál. Viszont most csak japánról volt szó.

   “. Mintha 10 Family Guyt néző személyből 8 teljesen beteg lenne. Ha állítasz valami lehetetlent, legalább tudd alátámasztani. Ami lehetetlen, azt meg úgysem fogod tudni alátámasztani. Erről ennyit. Ha tudományos szempontból nézzük az írásod, nagyjából egy Győzike show szintjét súrolja, ” Én erre megint csak azt tudom reagálni, hogy nézz fel egy anime vagy manga fórumra. Nézd meg, hogy egyesek miket írnak, mikért rajonganak. Milyen eltorzulást okozott egy átlag ember lelkivilágában. Nem tudom, hogy hány Family Guy néző vesz Peteres alvó párnét és folytat vele szexuális viszonyt, vagy 40 évesen Meg babákkal játszik. Illetve azt is megnézném, hogy hány néző szigeteli el magát teljesen a körülötte lévő világtól, és zárkózik be. Győzike show-s hasonlatról nem tudok nyilatkozni, egyetlen egy részt sem néztem végig. Alpári műsornak tartottam, és a nemzet tudatos butítására készítettnek . Ezt sem tudom alátámasztani tudományos tényekkel mint fentebb írtad ,de azért valljuk be . Akinek ilyen műsorra van igénye, az nem feltétlenül fog olvasni és művelődni.

   “A hikikomorik között pedig vannak rendkívül intelligens, tehetséges és kifejezetten szép emberek. Csak te bizonyára nem fogsz megnézni erről egy-két videót, amikor az életükről és az okokról beszélnek, mert szerinted, ha van egy hülye, akkor mind az lesz. ” Valóban biztos sok szép és tehetséges ember van, de alapvetően ezen tulajdonságaikat az életvitellel amit folytatnak nem tudják kamatoztatni, és csak élősködnek a családjukon. Haszontalanok és beteg sérült emberek sajnos akik segítségre szorulnak.

   “. Nagyon rákattantál az aberrációkra. Biztos sok olvasód lesz.” az igazság az ,hogy megugrott az olvasó számom valamiért a cikk publikálása után. Persze sok volt a fenyegető komment, levél ,de szerencsére több olvasóm maradt , mint elvándorolt. Aminek alapvetően örültem. Mint írtam, és te is olvashattad a cikkemet, láthattad, hogy nem általánosítottam. Sohasem mondtam hogy minden japán ember , legyen az férfi nő vagy gyermek egyenértékű a társadalom egy csoportjával. Annyit mondtam, hogy rengeteg emberről van szó. S sajnos egyre nő a számuk.

   ” Ez genetikailag kódolva van. Mivel a gének megbuherálása még gyerekcipőben jár, nem befolyásolható.” Ez részigazság. Valóban van erre egy gén, amely minden fajban megtalálható. Minél nagyobb egy faj populációja, annál nagyobb ezzel az aktív génnel rendelkező emberek száma. A természet gondolom így próbál valamilyen módon gátat szabni a populáció növekedésének. Viszont vannak olyan emberek akik külső hatásra válnak azzá. Vagy gyermekkorban elkövetett erőszak következtében, vagy már eleve olyan jelzéseket kapnak, amelyek szerint teljesen normális a dolog, és végül ők maguk is azzá vállnak részben. Két végéről égetik a gyertyát.

   “Szerinted az animék az agresszív japán társadalmat tükrözik. Óh! Ha megnézed, nem minden animében van ecchi. Ha megnézed, nem minden animében van agresszió. Sőt!!! Válassz olyanokat, amik teljesen mellőzik ezeket a műfajokat” plusz még azt is írtad ,hogy nem gyerekeknek készülnek az ilyen művek. Részben van igazad itt is. A shounen fight animék gyermekeknek készülnek. Sőt a fiatalok nézik meg inkább. Persze a felnőtt közönséget is próbálják bevonzani az erotikus tartalmakkal. Igazad van nem minden animében van ez jelen. Nem is állítottam hogy minden animében, mangában jelen lennének ezek a dolgok. Viszont a jelentős részük tartalmazza ezeket az elemeket. Nem olvastam el minden japán mangát, és nem láttam minden japán animét. Se te se én. Viszont az általam látott animék többsége tartalmazott ilyen elemeket. Van kifejezetten olyan anime stílus amely valóban a nagyon apró gyermekeknek készül ,azok mentesek ezektől az elemektől. Viszont ha 90 es évek végén készült és a mostanában kijött mangák/animéket vesszük alapul (ugye jó párat kidobtak idén amik 80 as évek beli feldolgozások stb) azoknak a többsége tele van ezekkel a szennyekkel. Egyszerűen azért, mert nincs ma már az íróknak egyedi ötletük, és így próbálják bevonzani a közönséget. Ha romantikus szál van benne, akkor tuti hogy kapsz legalább egy olyan jelenetet ,amikor a srác rá esik a lány ra, megfogja a melleit ,a csaj meg elélvez től kb …

   “A soraidból néhol a témát nem ismerőknek az jöhet le, hogy a japán társadalom nagy része dühöngő, kéjsóvár vadállatokból áll.” Ezen jót somolyogtam. A volt párom pont egy olyan karra járt, amely a keleti nyelvvel és japán kultúrával foglalkozik. Majdnem ezekkel a szavakkal élt mint te . Meg is haragudott rám, de szerencsére kiengeszteltem egy hatalmas sütivel, és boci tekintettel. Komolyra fordítva a szót, lehetősége volt japánba kijutni . Ott tanulni. Folyamatos szexuális zaklatásoknak volt kitéve. A tömegközlekedési eszközökön. Az utcán … Egyszer le is akarták köpni mert külföldi. Mivel ő beszél japánul ezért hallotta ,hogy mit mondtak róla a körülötte lévők, és nem volt elragadtatva. Sajnos sok negatív élménnyel tért haza. Bááár nagyon élvezte a kint létet, mivel gyönyörű ország . Az már más kérdés, hogy hogyan viszonyulnak kint a nőkhöz, illetve a külföldiekhez.

   A bugyi automatát én még nyugaton nem láttam. Nem hinném ,hogy ez kifejezetten a nyugat hibája lenne.

   Az én kis irományom is hosszúra sikerült.

   Végszónak annyit tennék hozzá, hogy megértem hogy szereted Japán, és rajongsz érte. Viszont az írásodban pár csúsztatást lehetett észrevenni. Nem haragszom érte, magáért a támadó jellegért sem . Megértem ,hogy védeni próbáltad az általad szeretett dolgot,de nem láttam volna hogy alapvetően bármit is megcáfoltál , vagy valótlannak állítottál volna a cikkemen belül. Mindig ha nagyon negatív dolgot találtál benne vagy csúsztattál, vagy arra utaltál hogy nem minden japán ilyen. Amit fentebb is leírtam, hogy természetesen nem a lakosság 100% -ra céloztam a cikkemben 🙂

   például itt van ez:
   “párhuzamot vontál Japán és Afrika között. Ez borzasztó korlátoltságot és szűklátókörűséget feltételez. Már-már ostobaság. Nem értem, mi köze van Afrikának a japán kultúrához vagy társadalomhoz. Picikét olvass utána, mi történik manapság Afrikában. Mellékesen csak úgy szólok, Afrika sem ilyen volt régen, ahogy mondjuk az iszlám világ vagy India (és még sorolhatnám) sem. Ennek megvan a maga oka. Bővítened kéne a nagymértékben korlátozott történelmi tudásod.” Nem tudom, hogy honnan vontad le azt a következtetést, hogy korlátolt lenne a történelmi tudásom. Imádok olvasni, és ha éppen “ponyvaregényeket olvasok, pl fantasy ,sci-fi műfajon belül” akkor általában a történelmi tudásom próbálom bővíteni. Példának okáért Josephus Flavius, vagy Livius írásait kifejezetten szeretem. Mind a kettő saját korában, alkotott. Az egyik jelen volt Jeruzsálem ostromakor, sőt védőként részt is vett. Míg a másik Róma történelmét vetette papírra. Olvasd el mind a kettőnek a műveit. Érdekes látni , hogy az akkor élt emberek miként tekintettek a világra.

   Na de visszatérve az idézetedre:
   “. A lányok könnyen találnak munkát bárokban ahol a férfiakat kell öhm kielégíteni. Plusz a japán fiatalok valóban agresszívak egymással, a legbrutálisabb gyilkosságokat követik el. Annyi különbség van japánban és mondjuk egy afrikai ország között, hogy míg az utóbbiban kegyetlen háború dúl,addig az előbbiben béke honol. ” Ha jól látom én ezt írtam pontosan. Példának hoztam fel egy szélsőséges szinte valahol állandóan háborúban lévő forrongó kontinenst, ahol napi szinten történnek kegyetlenségek egyes országaiban és ahol ilyen dolgok természetesek. Japánnal ahol béke van, mégis könnyedén megtörténnek ezek a bűncselekmények. Ez csak a szemléltetést szolgálta. Nem látom azt, hogy utaltam volna arra ,hogy bármi köze is lenne a két társadalomnak egymáshoz. Te javasoltad ,hogy próbáljam bővíteni a korlátozott történelmi tudásomat, én pedig azt javaslom, hogy a szövegértelmezési képességeden próbálj fejleszteni egy picit. Ez megkímélne sok kellemetlenségtől a jövőben. 🙂
   Én igyekszem történelmi tudásom hiányosságait napi szinten pótolni. Hmm egy véget nem érő harc, hiszen az emberiség teljes történelmét senki sem képes elsajátítani az élete során. Viszont neked még van esélyed.

   Az a megállapításod ,helyes volt, hogy Afrika vagy az Arab országok, esetleg India nem volt ilyen “régen”. Azért teszem idézőjelbe a dolgot, mert Magyarország sem volt ilyen 10 évvel ezelőtt mint most . Ilyen az élet, folyamatosan változik a globális politikai helyzet. Gondolom te a gyarmati időkre, vagy az az előttiekre gondoltál a régen időhatározóval. Most épp te vontál egyébként párhuzamot Japán ,Afrika és India között 🙂 Írhatnám azt amit te ,ha a te nézőpontod venném alapul ,de nem teszem meg. A maga oka egyébként az idő és az egyre erősödő globalizáció, illetve a politika. Viszont ez is egy másik cikk témája lenne.

   Remélem tetszett a válaszom 🙂
   Nézz szét más bejegyzések között is, hátha találsz kedvedre valót.

   S nyugodj meg, nem mindenki rajonghat valamiért amiért te. Hagyd, hogy más is elmondja a véleményét. Ne harapd le rögtön a fejét 🙂

 19. Kiyohara szerint:

  Először is azzal kezdeném, hogy rendkívül örülök már annak is, hogy végigolvastad az egészet. Szerintem ezt nem sokan tették volna meg a terjedelem miatt és igen… Visszagondolva már magával a hosszával túlzásba estem, de sebaj. Úgy vélem, a hangvétel is némileg túlzó volt. Nem így terveztem, de sajnos a végére elszaladt velem a ló. Emiatt elnézést kérek. A válasznak is kifejezetten örülök. Teljesen korrekt, kulturált reakció. Az ellenkezőjétől tartottam egyébként, mert ahogy te is, én is tisztában vagyok vele, milyen túlhevült virtuális torokelharapásokra kerül sor egy-egy fórumbeli vita alkalmával, habár az is csak egy oldala az anime/manga-fórumoknak. Az őrült viták mellett nagyszámú, magasröptű beszélgetésekre is gyakran kerül sor.

  Ami a kultúrák helyzetét illeti, való igaz, folyamatos formálódásuk természetes. Az erőszakos, hirtelen átalakulás nem az. Az afgán falut a könnyebb érthetőség kedvéért hoztam fel. Ezzel próbáltam utalni egyrészt a változás gyorsaságára, erőteljesen negatív, katartikus jellegére, másrészt a két civilizáció közti mély szakadékra. Az egészséges társadalmi átalakuláshoz sok idő kell. Jóval több idő, mint egyetlen személy közösségbe való integrálódásához. Egy apró társadalmi változás is ezernyi kusza problémát eredményezhet a későbbiekben. És igen, ha így nézzük, ez legalább olyan hirtelen, robbanásszerű jelleget öltött. Abban is van valami, hogy évtizedek alatt alkalmazkodni lehet az új helyzethez. Emberként, személyként valóban. Társadalomként nem. Ennyi idő túl kevés hozzá. Ha van is látszólagos alkalmazkodás, a mélyben nem így van. Teljes átalakuláshoz és alkalmazkodáshoz rettenetesen sok időre van szükség. Mivel történelemmel foglalkozom és ez a témám, akár hivatkozhatok Maóra is. Több évtizednyi kőkemény kommunizmus is épphogy csak a kínai társadalom felszínét kezdte el kapargatni. Átformálásról szó sem volt, mert ennyi idő alatt képtelenség. Japánban is rengeteg minden fellelhető a régebbi korokból, ha az ember jól megfigyeli. Sok kulturális elem megmaradt, és ha már matriarchális berendezkedés, igen, abból is. Foglalkoztam az egyes civilizációk közti kapcsolatokkal, illetve a civilizációk egymásra hatásával. Ha egy izolált kultúrába agresszívan belerobban egy másik, attól teljesen eltérő civilizáció, komoly torzulásokat okoz. Ráadásul ezek a torzulások nagyon hosszú időre betagozódhatnak az adott társadalomba és rendkívül károsak. Azonban – és ezt hangsúlyoznám – az adott rendellenesség semmiképpen sem egyenlő a társadalom saját kultúrájával azon egyszerű oknál fogva, hogy nem belőle ered. Japánban sajnos megtalálhatók ezek a negatív társadalomfejlődési anomáliák. Sajnos a globalizáció kevésbé imponáló elemei miatt mindenhol vagy majdnem mindenhol. Az ókori példákkal amiatt hozakodtam elő, mert a jelenlegi Japán kontinuitást mutat az ősi Japánnal, ami mondjuk a jelenlegi Egyiptomról vagy Olaszországról nem mondható el. Ennek következtében a korabeli társadalmi jellegzetességek jelen vannak a mai társadalomban is. Ez nem elhanyagolható tényező. A mostani japán társadalom nem más annyiban, mint a több száz évvel ezelőtti. A régi normák és sajátosságok tovább élnek, hiszen megvan az alap, amire építhetnek. Az sem igaz, hogy Magyarország annyira más lenne, mint 10 évvel ezelőtt. Társadalmi méretekben gondolkodva 10 év alatt nem sok történik. Itt hosszú folyamatokban kell gondolkodni, bár ez is gyorsuló tendenciát mutat. Itt még azt lehetne megemlíteni, hogy Japánban erőteljesen érzékelhető a különbség az ország saját kultúrája és a külső hatások által bejött elemek között, tehát a kettő elkülöníthető, nem alkotnak egységes masszát. Ezt támasztja alá, hogy rengeteg japán ember (fiatalok is) kiábrándultak a nyugati hatásokból és a „modern japán kultúrából”, s egyre inkább a saját tradícióik megőrzését propagálják. Csak meg kell hallgatni őket, hogy látják maguk ezeket a drámai változásokat. A társadalom egy szegmense mélységesen elítéli azokat a sajnos valós problémákat is, melyeket a cikk is tartalmazott. Ők is elég kritikusan élik meg mindezt. Mellesleg az említett esetek többségében Tokyóhoz köthetők, melytől a vidéki japánok jelentős hányada ódzkodik világváros jellege miatt. Az amerikaiak sem rajonganak annyira New Yorkért. A világváros nem az adott ország kultúrájának fellegvára, hanem egy globalizált katyvasz, habár Tokyo még így is jobb helyzetben van a legtöbb hasonló településnél. Ami azt illeti, ez a patak-hasonlat elnyerte a tetszésemet. Nem rossz. Akkor már én is előhozakodnék eggyel. Egy személy olyan, mint egy kavics, míg egy társadalom olyan, mint egy hegy. Az apró kavicsot könnyűszerrel átformálhatjuk pillanatok alatt. A hegyet nem. Ahhoz rengeteg erőfeszítésre és időre van szükség, s ha rosszul csináljuk, katasztrófa lesz a vége.

  A pedofíliára rátérve, a rajzolt tartalmat valóban nem minősítik annak Japánban. Nemrégiben botrány is kerekedett belőle, aztán ha jól emlékszem Tokyo kormányzója akarta cenzúrázni az efféle műveket. Ilyenkor persze felszínre tör az alkotói szabadság jelszava. (Röviden csak annyit, hogy Nyugaton ennél durvább dolgokat is engednek megjelentetni, aminek komolyabb társadalmi hatásai vannak.) Egyébként az ilyen jellegű mangákban nem feltétlenül kiskorúakat ábrázolnak, csak a “kawaiiság” elérése érdekében lolikat, akik simán lehetnek nagykorúak. Azt viszont nem tudom, hogy ténylegesen megjelennek-e bennük kiskorúak. Ebben nem vagyok valami tájékozott. (Szerencsére!) Azzal szoktak érvelni, hogy mivel rajzolt karakterekről van szó, nem emberek, nem bántja őket senki. A komoly probléma az lenne, ha gyerekek kezébe kerülnének, de elvileg nem kerülhetnek, ahogy alkohol, cigi, és egyéb korhatáros dolgok sem. Szóval ez azért nem olyan egyszerű. Nem hiszem, hogy az egész napot az iskolában töltő, túlterhelt gyerekek egész nap ilyen jellegű mangákat bújnának vagy hasonló animéket néznének.

  Hmm… igazán elégedett lehetek. Csak erre vágytam amúgy. Az a baj, hogy a bejegyzés egyes kifejezései arra engedtek következtetni, hogy szélesebb rétegre vonatkoztatsz vagy össztársadalmi keretek közt gondolkodsz. Vannak, amik kihatnak az egész társadalomra, vannak amik nem, természetesen, de akiket érint… az annyira nem sok. Nos, én lennék a legboldogabb, ha csupán 1%-ról lenne szó (az emberi gonoszságot ismervén). Az 1% azonban annyira nem jelentős. Számra igen, aránylag viszont nem. A 2% és a 3% sem. Ezek jó mutatók ilyen szempontból.

  A győzikés részért külön elnézést kérek. Elragadott a hév, de legalább erről megegyezik a véleményünk. 🙂

  A hikikomorikról már csak annyit írnék (végre egyszer rövid próbál maradni), hogy több esetben nem ők tehetnek az állapotukról. Jól írtad, hogy segítségre szorulnak. Azért hikikomori nem kizárólag jókedvéből válik az emberből. Itt súlyos lelki, pszichés tényezők is szerepet játszhatnak vagy valamilyen trauma. Az ember nem zárkózik el a külvilágtól csak úgy. Vannak azért betegebb emberek is. Számomra az volt az egyik legdurvább, amikor 40-50 éves emberek bepelenkázva ücsörögtek az etetőszékben. Ez az USA-ban volt. A külvilágtól elszeparálódó, befelé forduló fiatalok szintén nem a japán kultúrából erednek és nem is japán jelenség. A fejlett országokban mindenhol megtalálható. A modern társadalom egyik betegsége. Manapság már sok pszichológiai vagy szociológiai tanulmány foglalkozik ezzel. Japánban annyi a különbség, hogy még összekapcsolódik az animeiparral, ezért feltűnőbb, így könnyebb rá lecsapni, van hírértéke. Otakuk meg nem csak az anime szubkultúrával hozhatók összefüggésbe, hanem a nyugati gamer, képregény, sci-fi, fantasy vonallal is. Tehát ezt sem a japán kultúrától kaptuk, mivel jóval általánosabb jelenség, hogy egyetlen országhoz kössük.

  A yuri/yaoi témához csak annyit tudnék még reagálni, hogy ez egy rendkívül összetett probléma és jelenleg sem lehetünk biztosak abban, mi okozza pontosan. Ennyire amúgy nem akartam belemenni. A genetikai vonatkozáson túl létezik hormonális eltérést firtató elmélet, ahogy pszichológiai hipotézis is. (Az adott személynek nincs lehetősége befolyásolni sem a génjeit, sem a hormonjait és erőteljesebb, negatív pszichés folyamatot sem.) Ez utóbbi kiemeli, hogy eredendően minden emberben megvan a hajlam az azonos nemű párválasztásra, ami a tudatalattiba épül be gyerekkorban, csak nem mindenkinél jön elő. Ez bizonyára rengeteg tényezőtől függhet. Mármint az, hogy mi hozza ki. Anno biológián is úgy esett róla szó, hogy a hajlam alapból megvan mindenkiben, csak úgy kell felfogni, mint egy skálát. Valakiben minimálisan van jelen mélyen elrejtve, valakinél kicsit erősebben, közepesen, másoknál enyhe formában kezd felszínre törni, végül pedig vannak olyanok, akiknél meghatározóvá válik. Van olyan elképzelés is, mely szerint a párválasztásban nem a nemi hovatartozás dominál, hanem a személy maga. Itt véltem túlzónak azon feltevést, amely szerint a yurit, illetve yaoit olvasók, nézők közül 10-ből 8-nál torzulásra lehet számítani nemi orientáció terén, illetve személyiségbeli eltéréseket okozhat. Újra megerősíteném, hogy videó játékok, zenék, könyvek, mangák, animék, filmek vonatkozásában is voltak ilyen irányú vizsgálatok, sőt perekre is sor került. Természetes, hogy az adott szakember annak az oldalnak ad igazat, amelyik alkalmazza, fizeti, mégis eddig a legtöbb komolyabb esetben megcáfolták, hogy a fent említettek bármelyike is erőteljes negatív hatást váltana ki gyerekeknél vagy az idősebb korosztályoknál. Egészséges gyerekre nem fejt ki káros hatást. Abban az esetben okozhat módosulásokat, ha alapvetően megvan az a bizonyos gén, a hormonális elváltozás vagy a pszichés alap, esetleg mindhárom. Abban az esetben ezeket felerősítheti. Azonban, ha a hajlam semmilyen mértékben nincs meg vagy csak nagyon alacsony szinten, nincs mit előhozni. Ugyanúgy, ahogy egy lelkileg egészséges személy nem lesz öngyilkos egy depresszív, akár öngyilkosságot is tartalmazó mű hatására. A probléma tehát nem a mű maga. Az csak felerősítheti a meglévő dolgokat, de az sem igaz minden esetben. Ami a 10-ből 8 személyt illeti, az 80%-ot jelentene. Ha sikerült jól értelmeznem, nem magára az animés közösségre értetted, csak azokra, akik szeretik az ilyen alkotásokat, mert sok animés távol tartja magát ezektől a műfajoktól. A 80% rengeteg. Ha csak azt nézzük, hogy a társadalomban milyen arányban vannak jelen az azonos neműek irányába vonzalmat táplálók, van 3% alatti, 2% alatti adat, de 4-10% közötti is. Ha a maximumot 10%-ban határozzuk meg, így kapunk 10/1 arányt. Na de ez nem egyenlő azokkal, akik yaoival és yurival foglalatoskodnak. Ha kizárólag azokra fókuszálunk, akik ilyesmit olvasnak vagy néznek, még abban az esetben is erőteljesen túlzó feltevés. Akik szeretik ezeket a műfajokat és a saját nemük felé fordulnak, főleg olyan emberek, akik már korábban eredendően érzékelték magukon a jeleket. Ezen pedig változtatni vagy nem lehet vagy lehet, de mentális problémákat okozhat. Aki animés és érdeklődik ezen műfajok iránt, olvas efféle mangákat, néz ezekhez kapcsolódó animéket, nem kezd el csak úgy vonzódni a saját neméhez. Ez akkor történik meg, ha alapból ilyen beállítottságú. Mint írtam, ha nincs hajlam, nincs mit felszínre hozni. A környezetemben sokan ismerkedtek meg eme műfajokkal, engem is beleértve és senkit nem befolyásoltak semmilyen irányban. Aki „más”, az pedig előtte is az volt. Ennél a résznél érzékeltem némi általánosítást. Azt elfogadom, hogy vannak, akikre nagymértékben hathat, de inkább elfogadóbbak lesznek e téren, nem pedig a torzulásukat okozza. Azzal is egyet tudok érteni, hogy vannak olyanok, akik ezt tartják egy idő után követendő mintának, de arányaiban véve elhanyagolható kisebbséget alkotnak. Az animés-japános szubkultúrán kívül még erőteljesebben látszik a „másság” divatja, mert ott aztán nem egy ember akad, aki még hirdeti is a dolgot vagy csak divatból tért át erre. Sokkal nagyobb hatást generál a nyugati mainstreambe ágyazott és erőltetett szemlélet. Az említett módosulások függnek a társadalmi normáktól, behatásoktól is. Valószínűleg a fiatalabb korosztályra jellemzőbb lesz kissé és az arányok országonként is változnak. Hol mi az elfogadható kategória. Japánban yaoi meg yuri ide vagy oda, még mindig kisebb lehet, mint egy nyugati országban már csak a kemény elvárások és megfelelési kényszer miatt is. Ott azért nincsenek pride-ok, nem reklámozzák úton-útfélen, nem állítják be követendő példának és nem úgy alakítják ki még a jelzőlámpákat is, hogy meleg párokat ábrázoljanak. Ha a külső behatásokat tennénk első helyre az orientáció megváltozásának terén, akkor az iskolába siető kisgyerekek 80%-ában beindulna valamiféle átalakulás, ha áthaladnak a zöldön. Ugyanez lenne igaz azokra a gyerekekre is, akiket az óvodából vezénylenek ki ilyen felvonulásokra szivárványos zászlót lengetni. Japánban ez elképzelhetetlen. Mindezekből az következne, hogy a nyugati gyerekek már általános iskola alatt változnának e téren, mivel roppant korán találkoznak ezzel a jelenséggel, mert mindenhonnak ez folyik. Ez nonszensz feltételezés. Ráadásként megjegyezném, hogy a legtöbb yaoi animében semmiféle komolyabb fizikai érintkezésre nem kerül sor. Mangában inkább előfordul ilyesmi, de szerintem az is kevés egy ilyen szintű átalakuláshoz. Különben is sokan nem magáért az azonos nemű kapcsolat miatt nézik, hanem a romantikus szál érdekli őket és el tudnak vonatkoztatni a szereplők nemétől, ahogy például én. Ezekből én úgy vélem, erősen cáfolható a 10/8-as arány.

  Az animék és mangák célközönségéről annyit, hogy való igaz, legnagyobb részt gyerekeket és a fiatalabb korosztályt célozzák meg, azonban van elég mű, amely elsősorban inkább felnőtteknek szól. Egész egyszerűen a gyerekeknek több idejük van az ilyesfajta kedvtelésre. A shounen műfaj meglehetősen szerteágazó. Vannak olyan shounen mangák és animék bőven, amik elsősorban a 12 éven aluli gyerekeket szólítják meg. Teszem azt Pokemon, Beyblade és társaik. Amire te gondoltál, hogy „nagyon apró gyermekeknek” szólnak, az a kodomo kategória, tehát 6 éves korig terjed. Amire én gondoltam a shounen 12 éves korosztálytól induló szegmensét öleli fel. Ez az életkor már nem gyerekeket jelent. A fiatal, tini szekcióra gondoltam. A kodomo mellett a shounen gyerekeket megszólító alkotásai sem tartalmaznak fanservice-t. Az idősebb korosztálynak készült shounenek már annál inkább, de ne feledjük, egy 16-18 éves fiú már nem igazán nevezhető gyereknek. Nem hiszem, hogy ennyi idősen erőteljes lelki torzulásokat okozhat, amit egy-egy mangában vagy animében lát az illető. Ha megnézzük, hogy nyugaton milyen műsorokkal gazdagítják ennek a korosztálynak a lelki fejlődését, érzékelhetjük, hogy a japánoknak még van mit tenniük azért, hogy lesüllyedjenek a szennykategória közelébe. Azzal azonban egyet kell értenem, hogy manapság igenis túlzásba viszik az ecchi jeleneteket, a fanservice-t és rengeteg a hárem anime. Utóbbi manapság futószalagon készül és nem értem, miért szárnyal a nézettségük, hiszen egy-két kivétellel mind egy kaptafára épül. Korábban ez nem volt jellemző, de már egyre meghatározóbb. Jómagam nem is rajongok ezért a műfajért. A bejegyzésben ki lett emelve, hogy arról van szó benne, amit a japán kultúra adott nekünk. Nos, én nem hiszem, hogy ehhez lenne bármi köze a japán kultúrának, így ez is cáfolható. Legfeljebb annyi, hogy a testiség ábrázolása könnyebben beépíthető egy nem keresztény közegbe, ahol ennek megvoltak az előzményei (de ez sem csak Japán esetében áll fent, nem egyedi jelenség). Ez lényegében a XXI., de már a XX. században is az eladhatóság alapfeltételévé vált világszerte. Jobban mondva a fejlett világnak nevezett konstrukcióban. Ez nem japán sajátosság, hanem egy világszerte érzékelhető tendencia. Elsősorban nyugatról induló irányzat, ami jó gyorsan behálózott mindent. Gondoljunk csak videoklipekre, kulturálatlanabb zenei stílusokra, reklámokra, divatirányzatokra. Emiatt szoktam úgy vélekedni, hogy Nyugaton megbukott a feminista mozgalom is, végül is az egész a nők, de olykor a férfiak tárgyiasítására épül. Gondoljunk a celebekre, a szoláriumos, barnító krémes, műanyag emberekre, akiknek semmi nem számít a materialista értékeken kívül. Egyszerűen az emberek eltárgyiasítása, elértéktelenítése zajlik. Ez pedig a globalizáció hatására megtelepszik más tájakon is. Ez nekem sem tetszik, az pedig kifejezetten szomorú, hogy már Japánban is ezzel lehet eladni akár a fiatalabb generációknak szánt műveket is. De nem japán képződmény. Világtendencia évtizedek óta, csak japán környezetben néha kissé bizarrabb képet ölthet, hiszen ott egy másfajta civilizációs attitűddel találkozik, elegyedik, így bizarrabb az eredmény. Azt a véleményt sem osztom, hogy az alkotóknak nincsenek egyedi ötleteik. Arról van szó, hogy sajnos sok egyedi ötletet nem mernek leközölni. Az animegyártás igen drága művelet és szeretnék visszahozni a befektetett összeget, így inkább hajlanak a bevált klisék ezredszerre való kiaknázására, mint egy új, bizonytalan kísérlet finanszírozására. Ez mindenhol így megy sajnos. Egyedi, kreatív művek vannak. Ezért léteznek alternatív mangakiadók, amelyek kifejezetten ilyen mangákkal foglalkoznak. Sok kiváló, ötletes mangából pedig nem készül anime a már előbb leírtak miatt. Pedig vannak bőven minden műfajban. Szerencsére ellenpélda is akad, és olykor-olykor megjelenik egy-egy remekmű még napjainkban is. Sokszor megesik, hogy a manga kiváló, de az anime adaptációt elrontják. Szóval jó művek vannak, csak háttérbe szorulnak az anyagi érdekek miatt vagy félresikerülnek az adaptációk a klisétenger következtében. Szintén nem japán jellegzetesség. Így van a nyugati filmgyártásban, zeneiparban, de még az irodalomban is. Az animeipar is folyamatosan változik, formálódik. Most egy ilyen tendencia uralkodik. Meglátjuk, később milyen irányba fordul. Reméljük, csakis pozitív változás lesz. Egyébként a 12-18 évesek számára készült shounen fight vagy shoujo animék között is vannak bőven, amikben semmi nyoma az erőltetett ecchinek vagy egyáltalán nem is szerepel semmi ilyesmi az adott mű repertoárjában. Kimi ni Todoke példának okáért. Japánban a romantikus kapcsolatok népszerűsítése jegyében egyre több olyan mű jelenik meg, mely a visszafogott, idealizált szerelmet kívánja bemutatni mindenféle fizikai elemtől mentesen. Rengeteg ilyen típusú manga, anime, live action és dorama jelenik meg. Úgyhogy van azért ellenpélda a túlzott perverzkedésre. Még annyit tennék hozzá, az sem igazán állja meg a helyét, mikor azzal hozakodik elő valaki, hogy mennyi értékelhetetlen animét adnak ki manapság, hiszen évtizedekkel ezelőtt is sok alacsony színvonalú mű jelent meg, csak akkoriban nem jutottak el hozzánk, csak kiemelkedőbb darabok. Most az nternetes lehetőségek miatt viszont a nagy alkotások mellett a kétes színvonalú animék tömege is eléri az érdeklődőket.

  Ami a volt pároddal történt, nos rendkívül sajnálom. Megrendítő, szomorú eset, amit minden bizonnyal nem egyszerű kiheverni. Meg is értem. Emellett felháborító is, hogy tudnak viselkedni az emberek. Ez tényleg szánalmas. Ez is ugyebár szerencse kérdése, hogy mikor botlunk ilyen vademberekbe. Valakinek sikerül elkerülni őket, valakinek nem, és sajnos mindenhol ott vannak. Nálunk is bőven.

  A Japán-Afrika részlet úgy fest, elég érdekessé vált. Nem vagyok egy önbizalomtól duzzadó ember és talán nincs is sok minden, amire kifejezetten büszke lehetnék, azonban a szövegértési képességeim mindig is átlagon felüliek voltak. Ez esetben két lehetőség van. Vagy fokozatosan épülnek le a meglévő képességeim vagy a fogalmazásod terén sántít valami. Ha nekünk kéne dönteni a kettő közül, nem hiszem, hogy reális eredményt kapnánk. Amit írtál, az olvasónak úgy jöhet át, mintha Japánban olyan szintű agresszivitás uralkodna országos szinten, mint a legrosszabb helyzetben tengődő afrikai országokban, azzal a különbséggel, hogy Japánban még háború nélkül is elborítja a társadalmat ez a szintű kegyetlenség. Így értettem. Én úgy látom, hogy ez nem megalapozott következtetés. Több afrikai országban békeidőben is jóval kegyetlenebb történésekre kerül sor nőkkel, gyerekekkel, valamely betegségben szenvedőkkel, másként gondolkodókkal (és még sorolhatnám) szemben. A cikkből úgy tűnt, azt szeretnéd érzékeltetni, hogy a békében élő Japánban olyan rossz a helyzet, mint háború sújtotta, katasztrofális állapotban levő országokban, tehát mintha még Japánban lenne a rosszabb, mert alapból olyan kegyetlen, mint más ország háború idején. Ezt rendkívül erős túlzásnak gondolom még mindig.

  Igen, én is párhuzamot vontam több helyen, de teljesen más célzattal. Én azért tettem, hogy jobban érzékeltessem a helyzetet, bemutassam, jóval összetettebb, árnyaltabb problémával állunk szemben. A komparatiszika egy tudományos kutatási módszer. Az összehasonlítás nagyban segít, hogy valamit jobban bemutassunk, illetve reálisabb képet alakítsunk ki. Hasznos összehasonlítani a dolgokat ilyen szempontból. (Vagy csak agyamra ment a szakdolgozatírás. 🙂 )Egész egyszerűen így kapunk teljesebb képet. Ezzel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a leírtak nem japán sajátosságok, nem egyedi, kizárólag Japánra vonatkoztatható tények, illetve nem is a japán kultúra hozadékai. Szerintem jól leírtam, hogy a felhozott tényezők szinte mindegyike előfordul máshol is, tehát nem szabadna kiragadni egy országot és újjal mutogatni, hogy na mindez innen jött. Mert nem. Vegyük például a feminin srácokat. Még egyszer kiemelném, hogy a cikk elvileg arról szól, hogy a japán kultúra mit adott nekünk. Ezt semmiképp sem adhatta a japán kultúra, mivel ez az amerikai fiúbandák világhódító térnyerésével indult. Ez olyan, mintha a K-popot valaki egyedi koreai sajátságnak állítaná be, holott az USA-ból érkezett Koreába, majd most onnan indul vissza Nyugatra. A világszintű érvényesülésért az adott játékszabályokat alkalmazzák. Mondjuk a feminin jelleg azért Ázsiára egyébként is jellemző megjelenés terén és nem csak napjainkban. Nem hiszem, hogy ez bűn volna vagy sértené bárki lelkivilágát. A stílus maga nem japán, csak egy nyugati vonal japán köntösben való tálalása. A swag-yolo gyerekeket sem nevezhetjük a magyar kultúra termékeinek, hiszen az egész stílus az USA-ból indult és vált globális irányzattá. Ehhez a példához hasonlóan igyekeztem bemutatni, hogy nem minden Japánból indult, csak ott is megjelent, ahogy sok más helyen. Ugyanígy voltam akkor is, amikor Japánt nevezted a pedofilok paradicsomának. Ez megint úgy jöhetne át, mintha ott a legdurvább a helyzet, holott ez nem igaz. Jelen van ott is, ahogy mindenhol máshol, sőt még igazán nem is kiemelkedő mértékben más országokhoz viszonyítva. Ha nem hasonlítunk össze, nem kapunk valós képet sem.

  Az emberiség ellenes bűnt ilyen kontextusban nem használjuk. Legtöbbször valamilyen háborús bűn esetében élünk ezzel a kifejezéssel. Ez szintén erős túlzás. A delfinek lemészárlása nem emberiség elleni bűn (attól függetlenül hogy brutális kegyetlenség). Az az állatvilággal és a környezettel szemben elkövetett brutális pusztítás. Azonban ezt sem a japán kultúra adta nekünk Ez ott valóban tradíció, de máshol is. Csak ha például Nyugaton történik hasonló, nem kapja fel a média. A bálnákat meg Izland is vadássza. Megint máshol (talán Grönlandon) a fókák között végeznek hasonló mészárlást. Tényleg mindezzel az a célom, hogy rávilágítsak, a leírtak nem csak Japánban vannak jelen, így nem a japán kultúra szállítja nekünk. Amit átveszünk azt meg úgyis Nyugatról vesszük át.
  Mellesleg a globalizáció idején különbséget kell tenni egy országon belül hagyományos nemzeti kultúra és identitás meg a globalizáció hullámain bejövő anomália között. Nálunk nem könnyű, tekintve hogy nem sok minden maradt az európai országok eredeti kultúrájából és a Nyugat közelsége miatt nálunk könnyebben összeolvadtak a dolgok. Kelten erősebb a határvonal. Van, ami a japán kultúrából jön, de az nálunk kevésbé érzékelhető. A többi nem abból következik. Vannak olyanok is, amik valóban beépültek a modern japán kultúrába, és ezt jól írtad, azonban ezek az égvilágon senkit nem veszélyeztetnek. Hogy most a japán popkultúrában vagy utcai divatban mi a meghatározó, Magyarországon senkit nem fog lelkileg tönkre vágni. Japánban sem.

  Azért emeltem ki, hogy általánosítások és csúsztatások vannak a cikkben, mert sehol nem írtad, hogy a japán társadalom egy kisebb rétegére fókuszáltál. Minden esetben a „társadalom”, illetve a „japánok”, „japán emberek”, „japán férfiak” kifejezést használtad, így érzékelhetővé vált az általánosító jelleg. Sehol nem találkoztam a cikkben azzal, hogy a japánok egy része ilyen meg olyan, inkább azzal, hogy ” a japánok jelentős része”. Ez pedig – akárhogy is nézzük -, általánosítás. Szintén általánosítás volt a yaoi/yuri témában is. Ezt nem hiszem, hogy lehetne cáfolni. 80%-os arány feltüntetése mi más lenne?
  Nekem két dolog hiányzott, s ezek okozták hirtelen kitörésemet is, de ebben a válaszodban kijavítottad őket, aminek rendkívül örülök és így már jóval elfogadhatóbbnak érzem az egész bejegyzést. Ezt külön megköszönöm! 🙂 Az egyik pont az előbb leírt rész. Ha ez az „apróság” bekerült volna az írásodba, szerintem nem is írtam volna hozzászólást. Úgy, hogy leírtad a válaszodban, hogy nem a teljes japán társadalomra gondoltál, máris sokkal jobbnak tűnik az egész, de mint írtam, az eredeti írásban nem volt utalás arra, hogy csak egy kisebb hányadra gondolsz. Szövegértési képességek ide vagy oda, a hangvétel és az írás stílusa, a szövegkörnyezet is okot adott arra, hogy általánosításnak, lehúzásnak érezze az olvasó. Értem én, hogy nem ez volt a cél, csak a kifejezőeszközök megválasztása ezt tükrözte. Ez volt a második gondom. De most már minden világos. 

  Végezetül összefoglalnám az általam megcáfolt részeket, ha nem jöttek át teljesen. Szerény személyem szerint bizonyos részeknél ez sikerült. 🙂
  1. Öngyilkossági ráta megcáfolva. Csúsztatás, hogy olyannyira magas volna és a magyar adatot sem éri el. (Nemzetközi szervezetek felméréseinek eredményei, nem japánok.)
  2. A yaoit, yurit kedvelők nemi orientációját torzítják e művek, s lelki deformálódásukat okozzák 10/8 arányban. Ez erőteljesen cáfolható. Kétlem, hogy létezik ilyen adat, de érdekes lenne készíteni egy felmérést, viszont azt tudni kell, hogy az ilyen társadalmi, szociológiai kutatások eredményei igen bizonytalanok az emberi tényezők miatt. Óriási a hibaarány. Pontos képet nehéz alkotni.
  3. Megcáfoltam, hogy a leírtak kizárólag a japán kultúra termékei lennének, s azt is, hogy például hazánk fiatalságára oly káros hatást fejtenének ki. Vagy akár magukra a japánokra. Vannak, amik ott kezdődtek, mint a szemnyalogatós történet. (Utána kell járnom, hogy mi ihlette, de elmondható, hogy ez meg nem kulturális sajátosság. Ezt nem lehet belevenni a japán kultúrába, hiszen egy hónapokra fellángoló divathullám nem épül be a kultúrába. Itt is éreztem némi tévedést. Igen, ott volt, pár hónapig, majd elcsitult és sehol máshol nem vették át. Nem volt ebben sem semmi ártó szándék. Néhány ember megőrült egy kis időre. Vannak ilyenek, másutt meg más őrület kap szárnyra. Tart egy ideig, aztán elmúlik. Senkinek nem tették kötelezővé, hogy szemeket nyalogasson vagy hogy engedje valakinek a szeme nyalogatását. Mellettük rendkívül kreatív irányzatokat is felvert a manga/anime szubkult, amelyek meglehetősen pozitívak.
  4. Megcáfoltam az agresszivitás és a pedofília eltúlzott mértékét (bár kétségtelenül jelen vannak), ahogy az agresszivitásra épülő művek célját is.
  5. Megcáfoltam, hogy a gyerekeknek készült animék túlcsordulnak az ecchitől, ahogy azt is, hogy szinte minden ezzel van tele. Még az idősebb korosztálynak készülő művek esetében sem mindent ez határoz meg.
  6. Megcáfoltam azt is, hogy nem lennének egyedi ötletek mangák vagy animék terén.
  7. Cáfolattal álltam elő az életképtelennek titulált, társadalomból kilépő fiatalok japán jellegzetességként való feltüntetésével kapcsolatban is.
  8. Cáfolni tudom a delfinek elleni szörnyű rémtettek kizárólagos japán voltát is.
  9. Egyértelműen cáfolni lehet, hogy a feminin srácok a japán kultúra kreálmányai, de azt ki kell hangsúlyozni, hogy a japán popkultúra és divatirányzatok még így is összehasonlíthatatlanul kreatívabbak, mint a nyugati, kifordult, olykor már-már beteges irányvonalak, melyeknek főként butító és birkanyáj-effektusra építő hatásuk van.
  10. Cáfolni lehet azt is, hogy minden külső hatás teljesen beépült volna a japán kultúrába, ahogy azt is, hogy ez gyorsan végbe menő folyamat.
  11. Végül azt is megcáfoltam, hogy a szövegben bárhol utalás lett volna arra nézve, hogy nem a teljes társadalomra vagy a társadalom nagyobb hányadára vonatkoztatsz.
  Én tényleg csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a fent említett tényezők nem kizárólag a japán kultúra termékei. Vagy egyáltalán nem is abból erednek vagy nem csak ott fedezhetők fel. Valójában csupán egy-két tényező az a felhozatalból, mely valóban csak a japánokhoz köthető. A többi semmi esetre sem.
  Köszönettel tartozom a civilizált, tartalmas virtuális vitáért és azért is, hogy válaszodban pótoltad a hiányosságokat, melyek félreértésekhez vezethetnek. Egyre inkább úgy vélem, hogy nem rossz cikk ez, csak a stilisztikai szempontok és az ezekből adódó félreértések bonyolítják a képet. Arról van itt szó, hogy kiemeltél olyan eseteket, amik valóban megtörténtek és a japán kultúrából eredőnek tüntetted fel mindezeket, pedig többségük nem ilyen. Bárhol máshol találkozhatsz velük, legvégső esetben más formában. A legnagyobb cáfolat pedig ez lenne.
  Különösen örömteli számomra, hogy valaki ilyen irányban is érdeklődést mutat. Livius és Josephus Flavius olvasása igen ritka lehet manapság. Ez értékelendő. (Jó művekkel találkozhatunk római történetíróktól, de azért nem szabad megfeledkezni a forráskritikáról sem. Mondjuk főleg Livius számít jó forrásanyagnak, mert kevésbé mutat elfogultságot bizonyos területeken.) Szóval ennek a részletnek is kifejezetten örültem. :)

  Így a legvégén szeretnék még egyszer elnézést kérni az előző, részemről (is) túlzó reakció miatt. Remélem, e válasz tekintetében sikerült elkerülni az érzelmi túlfűtöttségből áradó felhangokat.

  Továbbra is jó blogolást! 🙂

  • palacsintaxx szerint:

   ne haragudj, most nem olvastam végig az egész eszmefuttatást 🙂 Semmi baj, nem haragudtam, csak más a véleményünk ennyi. Liviust nem nevezném elfogulatlannak, kifejezetten érződik az írásaiból a saját véleménye amivel próbálja befolyásolni az olvasóját a történelem szemléletét illetően. Flavius sem volt politikailag független, hiszen nem véletlenül magasztalta fel az őt felemelő felszabadító császárt és annak apját.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: