Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Anime/Manga » Anime » Space Battleship Yamato 2199 kritika

Space Battleship Yamato 2199 kritika

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2015. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Reklámok

Sziasztok!

Palacsintaxx vagyok, s az AMP oldalán ezzel a kis irománnyal szeretnék indulni az anime kritika versenyen, oda már beküldtem elméletileg de még nem postolták ki ,így a saját blogomon publikálom először. Akik olvassák az írásaim a blogomon már tudhatják rólam, hogy két kedvenc műfajom (természetesen a fantasy mellett) a sport és a sci-fi . Utóbbin belül pedig inkább az űroperákat részesítem előnyben. Talán műfajilag ezek az alkotások azok amelyeket a legjobban kidolgoztak. Persze ezzel az is együtt jár sajnos, hogy nagyon kevés minőségi alkotás létezik ezen subműfajon belül, a japán anime piacon. Ugyanis többségében az űropera mint műfaji megjelölés nem feltétlenül helytálló egy anime esetében. Inkább az csak egy köretet képez egy romantikus,esetleg hárem ,ecchi vagy egyéb más tartalomhoz. Na de vágjunk is bele a kritika olvasásába. Egyébként ha érdekel titeket maga a műfaj , a cikk végén egy kis ajánlót is láthattok. Pár számomra egész szórakoztatónak és minőséginek tartott űropera animével kapcsolatosan.

Space Battleship Yamato 2199 kritika
(1.évad)

66d449a6c22a0d4470af99a63a45c8511405836974_full

Magával ezzel az anime kritika megírással egy igazán nehéz fába vágtam a fejszém. Mivel a Space Battleship Yamato univerzuma hatalmas . Szám szerint 6 movie és 3 tv sorozat tartozik ehhez az óriásira dagadt világhoz. Nem is beszélve a kritikánk tárgyát képező animéről ,amely a legújabb (2013-as )feldolgozása az anime első évadának. Mindezt az univerzumot Leiji Matsumoto alkotta meg 1974-ben. A nevét érdemes megjegyeznünk, hiszen a japán űropera műfaj koronázatlan királya. Több neves alkotás is fűződik hozzá. Érdemes itt megemlítenünk a Space Pirate Captain Harlock és Galaxy Express 999 sorozatokat (mindkettő 1977-es alkotások) . Ha nem is az eredeti sorozatokkal ,de aki szereti ezt a műfajt valamelyik művének újra feldolgozásával már biztos találkozott az évek során.

A legújabb feldolgozásban az eredeti 1973-1974 –es animét láthatjuk felújítva a képernyőnkön. Pár apróbb történetbeli változtatással például új karakterek behozatalával (magába foglalva pár női szereplőt, mivel az eredeti sorozatban hírtelen kiírták őket a történet folyamán),modernebb technikai dizájnt kapunk, nem is beszélve olyan grafikai hibák kijavításáról mint a Gamilasiak bekékítése. Az eredeti sorozat első felében az idegen faj ,amely megtámadta a földet még emberszerű volt teljes mértékben,később viszont bekékítették a bőrüket. Természetesen a sorozat külső megjelenítését az eredeti széria inspirálta, ez jól kivehető a karakterek külsejének megalkotásán, amely kifejezetten jól áll a sorozatnak. Az űrcsaták nagyon látványosak és hangulatosak lettek, a szinkronszínészek tökéletes munkát végeztek, a hang effektek pedig a néző füleit kényeztetik, ha fogalmazhatok így. A történet is pár apróbb változtatásokon esett át mint említettem gondolok én itt arra , hogy ugyan a szövegkönyv próbál az eredeti szériához hű maradni, mégis teljes jeleneteket átdolgoztak, illetve az új szereplők miatt extra jelenetek is bekerültek az újra feldolgozásra, amelyek jobbá tették az eredeti sorozatot. Még élvezhetőbbé . Természetesen ezeken kívül még több apróbb különbség is található a régi és az új sorozat között , de ezek felsorolását a kritika végére hagyom majd.

images

Alapvetően a Yamato esszenciája nem a grafikai megvalósításon belül van. Nem emiatt állja meg a sorozat jelenleg is a helyét a mai animék között. A történet és a világkép az amely miatt a mai napig maximálisan élvezhető ez a sorozat , minden korosztály számára.

A 22. század végén járunk az emberiség épp hogy csak kidugta a fejét a saját naprendszere határaira amikor is rádöbben, hogy nincs egyedül a világűrben. Egy ismeretlen és igen agresszív faj, a Gamilasziak (más kiejtésben gamilusziak, vagy az angol szinkron szerint gamiloniak) támadást indítanak a Föld ellen. Fiziológiájuk nagyon hasonlít az emberekéhez (felépítésüket tekintve emberek, csak kék a bőrük) látszólag minden ok nélkül katonai erőket felvonultatva a Föld lakosságának kiirtására törekszenek. Radioaktív meteor-bombákat irányítanak a Földre, melyek becsapódáskor nem csak hogy városokat tesznek a földdel egyenlővé, de radioaktív sugárzást kibocsátva a megmaradtakat is tovább fertőzik. Az időszámításunk szerinti 2199-es évre a Föld felszíne már kopár pusztaság. Az emberek a föld alá kényszerültek pár megmaradt város erődítménybe. A sugárzás erőssége miatt viszont még itt sincsenek biztonságban. Az emberi faj a kihalás küszöbén áll.

Az emberiség utolsó nagy csatája teljes vereséggel zárul. A plútó mellett szinte a teljes flotta odaveszett. Pár napra rá egy ismeretlen űrhajó hajt kényszerleszállást a Marson ,amelyet egy gyönyörű idegen nő vezet. Sajnos a becsapódás következtében az űrhajó utasa meghal mire főhőseink Kodai Susumu és Shima Daisuke odaérnek. Az utasnál viszont van egy „kapszula” ,amely egy üzenetet tartalmaz az emberi faj számára. Egy hajó és egy hiperhajtómű rendszer tervei vannak. Illetve egy üzenet , amely arra ösztönzi az emberiséget hogy látogassanak el az Iscandar nevű bolygóra. Ha ezt megteszik védelmet kapnak , és egy olyan technológiával lesznek gazdagabbak, amely segítségével újra terraformálhatják a Földet, ezzel visszaállítva annak eredeti szépségét.

space_battleship_yamato_2199_001

A terveket felhasználva a tudósok létrehozzák a Hullám Generátor nevezetű szerkezetet, amely nem csak az emberi űrhajókat teszi képessé a fénynél gyorsabb sebesség elérésére, de hatalmas erőt képvisel. Ugyanis fegyverként használva képesek felvenni az idegen fenyegetéssel szemben a versenyt.

Második Világháborúban a tenger mélyére süllyedt japán Yamato csatahajó roncsait felhasználva megalkotják az emberiség legfejlettebb űrhajóját. Az eredeti tervek szerint a Yamato űrcsatahajó az emberiség legjobbjait menekítette volna el a Földről a gamilasziak inváziója előtt, de a Starshától (Iscandar úrnője) kapott tervek birtokában rendeltetését megváltoztatták. A hajónak útra kell kelnie a távoli, 148 millió fényévre lévő Iscandar bolygó felé és elhoznia onnan a Cosmo Cleaner D, amely a terraformáló szerkezet neve. A hajó kapitánya a flotta Okita lesz aki az emberi faj legendás kapitánya s ezzel az úttal az utolsó küldetését teljesíti, a legénység pedig jórészt újoncokból áll. Így kerülhet a Yamato legénységébe a korábban a Marson kiképzett Kodai és Shima is. A Yamato hamarosan útra is kell a távoli Iscandar felé, az emberiség utolsó reményét hordozva.

Spaceship-Yamato-2199-10-minutes

Nos kedves olvasóim láthatjátok, hogy a történetben hatalmas potenciál rejlik. S legvadabb elképzeléseinknek is megfelel ezen a téren a sorozat. Remekül adagolja az izgalmakat a látványos csaták képében, a drámaibb helyzeteket , főleg a legénység tagjai közötti összetűzések képében. Végig izgulhatjuk a teljes utat . S a 26 rész alatt ,amely az első évadot foglalja csak magában, s csak az Iscandarra vezető utat láthatjuk benne ,vissza csak a későbbiekben térnek, egy percre sem hagyja a nézőt unatkozni.

Rengeteg fordulat van a sorozatban. Belső lázadások a hajón, a legénység széthúzása. Kiderül, hogy kik is valójában a támadók. Elég csak annyit mondanom, hogy valójában a Gamilas faj alapvetően egy birodalom inkább , több meghódított fajjal a hadseregében. A sorozat elsőfelében megismerhetjük a naprendszerünk bolygóit, később pedig más bolygókra is ellátogathatunk . A történet több szálon is fut. S a sorozat érdekessége az ,hogy ugyan próbálja negatív színben felültetni az emberifaj ellenségét, a végén mégis kiderül, hogy nem minden az aminek eredetileg látszik. S lehet, hogy a saját hibánkból robbant ki a háború, vagy mégsem ? Nos ezt kedves olvasóm neked kell kiderítened. Nem szeretném az élményt rontani. Mivel alap műről van szó.

space_battleship_yamato_2199_033

A sorozat érdekessége egyébként ,hogy a csaták amellett, hogy izgalmasak és látványosak ,egyszerre képesek taktikusak is lenni. Sok sorozat ezt a két tulajdonságot nem képes megfelelőképpen keverni.

Emlékezzünk csak vissza, a Legend of Galactic Heroes sorozatra (amely szintén egy alap és kötelező mű, mai szemmel nézve is nagyon élvezetes 80-as évek végétől egészen 2000-ig futott töretlen sikerrel, ha a második évadot is beleszámítjuk) ,amely az űrcsaták elé helyezte a taktikát és a politikai drámát. A kézi tusák látványosak voltak, és vérgőzösek, míg az űrcsaták unalmasak és repetitív elemeket tartalmaztak. A Yamatoban viszont mind a kézi, mind pedig az űrcsaták látványosak, és bővelkednek hadicselekben. Semmi sem akasztja meg az akció folyamatosságát, mégsem csak látvány orgiát kapunk,hanem lépés jól átgondolt.

vlcsnap-2013-04-28-23h33m27s40

A szereplők jelleme sem változott sokat az eredeti sorozathoz képest, mindenki szerethető , és mindenkit valami sajátos cél vezérli legbelül. Egyeseket az idegengyűlölet hajt, másokat az ,hogy az emberiségnek új otthont találjanak, megint másokat pedig , hogy a küldetést teljesítsék. Mondanom sem kell, hogy ez idővel sok konfliktushoz vezet majd a hajón. Némi jellemfejlődést is tapasztalunk a 26 rész alatt, amelyek az utolsó epizódokban kulminálódnak igazán. Nem csak az emberi oldalról figyelhető meg ez . A sorozat talán másik legnagyobb erénye a történetet tekintve, hogy nem csak az emberiségről szól a történet. Megfelelő , és elég mély kidolgozást kapott az ellenfél is. Ott is több karaktert ismerhetünk meg , beleláthatunk a társadalmuk hierarchiájába, a belső széthúzásba. S pár szereplő elég fontos szerepet játszik annyira a történeten belül,hogy náluk is tapasztalhatunk jellemfejlődést.

Összegzés:

A Space Battleship Yamato 2199 minden aspektusában méltó feldolgozása az eredeti műnek. Sőt képes volt arra ,hogy több legyen mint az eredeti sorozat. Értő és gondoskodó kezekkel nyúltak a sorozathoz, amelynek egy remek remake lett az eredménye. Számomra a 10 pontos skálámon ,egy erős 9,5 ponttal tudom jutalmazni. Számomra a félpont mínusz a zene miatt ment le. Nekem nem tetszik a Yamato zenéje. Sajnálom nem az én fülemnek való, azonban természetesen technikai oldalról nézve még így is jelesre vizsgázik a sorozat minden téren. A történet szempontjából is csak ugyanezt mondhatom, remek darab. Ugyan mai szemmel picit megsomolyogtató az-az elképzelés ,hogy egy csatahajóból építsenek egy űrhajót,vagy az hogy mi után kiírtották az emberiség nagy részét miért nem rohanják le a maradékot szárazföldi erőkkel ? Mégis azt kell mondanom ,hogy minden aspektusában ízig vérig sci-fi és űropera. Hatalmas és tényleg meglepő fordulatokkal. Vannak olyan húzások ,amelyekre EGYÁLTALÁN nem számít a néző . Nem él sablon elemekkel az anime. Ami picit humoros lévén az eredeti mű 1974-es ,tehát evidens lenne, hogy történetileg jelenleg is másoljanak róla. Mégsem ez történt. Így jelenleg is egy üde friss sorozat érzetét kelti a nézőben.

 

Mellékletek:

Ajánló: amit még érdemes megnézned, ha szereted az űropera műfajt, vagy csak most ismerkedsz vele:Legend Of Galactic Heroes , Macross sorozatok , Crest of the Stars és Banner of the Stars sorozatok (két név, de egy sorozatot jelöl, csak különböző évadokat) , Irresponsible Captain Tylor T

 

Különbségek az eredeti sorozat, és a jelenlegi feldolgozás között:

  • Okita kapitány sokkalta több szerephez jut a sorozatban mint az eredeti szériában
  • Az eredeti szériában a Yamato sokkal kisebb legénységgel indul útnak. 114 fővel, amelyet 999 re bővítettek az új szériában.
  • A Yamato méretei is megváltoztak az új szériában 333 m hosszú , az eredeti 263 volt.
  • Ahol korábban Yamatonak vak foltjai voltak, most már rakéta állásai vannak.
  • Az emberek és Gamilasiak közötti interakciók is kibővültek több olyan eseménnyel, amelyek az eredeti sorozatban nem voltak.
  • A fő fegyverzetnek két féle tüzelési módozata van, régen csak 1 volt.
  • Több nő van a fedélzeten, és Yuki karaktere többé már nem szükséges az gyengélkedőn.
  • Többet tudunk meg a Gamilasi társadalomról . Több vezetőt mutatnak be, politikai intrikákat is kapunk, és még sok más apróságot, amelyek egésszé teszik a történetet.

Remélem tetszett a kritikám. Mára ennyi voltam . Sziasztok !

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: