Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Anime/Manga » Anime » Dragon Ball Z: Fukatsu no F kritika

Dragon Ball Z: Fukatsu no F kritika

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2015. július
h k s c p s v
« jún   Sze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Reklámok

Sziasztok!

Nos itt a legújabb Dragon Ball film kivesézésének ideje. Bevallom őszintén félve ültem le a képernyő elé megnézni az új moviet. Főleg úgy, hogy nem a megszokott angol szinkronnal tettem ezt, hanem valami spanyolra emlékeztető nyelvi szinkronnal és angol felirattal. Viszont nem is ez a lényeges kérdés. A fő téma az, hogy az új Dragon Ball movie visszatért e az elődei által kitaposott útra, és végre egy igazi badass harcokkal teli mozit láthatunk e , vagy inkább az újabb filmek irányvonalát követve egy gasztronómiai utazást tehetünk, nevetséges ellenfelekkel, és pocsékul leanimált jelenetekkel fűszerezett rémesen megírt forgatókönyvvel rendelkező mozit láthatunk e. Nos erre nehéz lenne válaszolni. Inkább azt mondanám, hogy egyik sem. Na de ,hogy miért mondom ezt? Nost a továbbra kattintva elolvashatjátok a véleményem a legújabb filmről.

Dragon Ball: Fukatsu no F kritika

Julto

Nos bevallom őszintén rettentően keserű szájízzel ültem neki a legújabb Dragon Ball filmnek, hiszen a Battle of Gods movie által kikövezett utat folytatta, pontosabban annak történetét. Ezzel a filmmel kitörölték “szerencsére” a Dragon Ball GT sorozatot , és egy új életutat generáltak a sorozatnak (többek között a Dragon Ball Super új évaddal, amelyből az első rész már le is ment… és ezzel a filmmel) .Nos ,hogy megérte -e ? S a rajongók ,hogyan állnak az új folytatásokhoz ? Sorozat tekintetében még véleményt nem tudnék alkotni. Annyi biztos, hogy az első rész rettentően unalmas volt. A fukatsu no f viszont egy ígéretesként jellemezhető középutat hozott, mint a régi sorozat rajongóinak mint az új moviekért fanatikusan rajongó nézőknek.

Nos mielőtt azonban konklúziót vonnánk le, először essen pár szó a történetről is.

dragon-ball-fukkatsu-no

Nem sokkal az előző Movie után vagyunk Goku és Vegita a gasztronómia kedvelő Chivavanyúl pusztítás istenének és annak mesterének (aki oda van minden fagylaltélt) tanítványai lettek. Együtt edzenek mivel más már nincs a galaxison belül aki túlszárnyalná őket. Mindeközben a földön Dermesztő seregének maradványaiból származó két tiszt sikeresen összegyűjti a sárkánygömböket amik segítségével feltámasztják régi kedvenc fő gonoszunk. Több kevesebb sikerrel ha fogalmazhatok így. Végül is a darabjaiból sikerül regenerálniuk a világmindenség leggonoszabb személyét, aki megpróbál a későbbiekben bosszút állni főszeplőinken, de először is saját erejét teszteli le az emberein. Tipikus Dermesztő. Rögtön egy gyilkossággal indít, majd később végez a két tiszt közül akik segítették feltámasztani az egyikkel, hogy a napja jó legyen. Majd kapunk egy kis rizsát arról, hogy ő valójában sohasem edzett, és Goku ezért volt képes legyőzni. Majd megállapítja azt,hogy elég lesz kb fél év arra, hogy még Gokut is túlszárnyalja és megölje. Nos a sorozat első 20 perce kb erről szól. Bevallom őszintén a sok zabálást kihagyhatták volna. Kapunk egy új főszereplőt is , amely a humorfaktort segíti, egy titkos ügynököt, ami valami galaxis rendőrségnél van és figyelmezteti barátainkat Dermesztő visszatérésével kapcsolatosan, mielőtt a csata elkezdődne.

A film valódi kezdete az a pillanat amikor Dermesztőék visszatérnek a földre, bosszút állni. Ez egy igazán jól sikerült jelenet, mivel itt még nem Goku és Vegita harcolnak a főgonoszunkkal, hanem régi kedvenc hőseink megmutathatják valóban erejüket, nincsenek elnyomva a már – már isteni hatalommal rendelkező csillagharcosok mellett. A közkatonákkal szemben, még öreg Zseniális Teknős mesterünk is kiállhat s be kell vallanom igazán tökösen teljesít meghajlott kora ellenére.

dragon-ball-z-fukkatsu-no-f

Még Krilin is leborotváltatja haját a harc kedvéért, így régi külseje tér vissza. Természetesen hőseink könnyűszerrel győzelmet aratnak Dermesztő és csapata felett. Egyedül talán Sátánnak vannak keményebb pillanatai az egyik tiszttel a többieknek csak a túlerővel kell problémázniuk ,de megoldják a helyzetet. Végül Dermesztő következik. Gohan rá is támad SSJ1 formában, ám egy csapással majdnem végeznek vele. Pedig öreg jeges barátunk még nincs is a végső alakjában.

Végül Bulmának sikerül értesítenie Gokuékat és innentől kezdve el is kezdődik a Fukatsu no F mozi valós dragon ball élménye.

Be kell vallanom többet nem szeretnék el elárulni a történetről, csak pár negatívumot . Nem akarok mindent elszpoilerezni. A lényeg az ,hogy most kivételesen a sorozat humorát nagyon eltalálták. Volt jó pár olyan jelenet ,ahol én is felnevettem. Komolyan mondom évek óta nem szórakoztam ennyit egy Dragon Ball filmen. A viccek, a beszólások ,a jelenetek nem voltak erőltetettek. Tényleg humorosak voltak, főleg a karakterek ismeretének tekintetében. A harci jelenetek többsége látványosnak mondható. Goku és Vegita között működik a kémia. Látszik, hogy már régen ismerik egymást , barátok lettek de egy kis ellenségeskedés megmaradt köztük, ami a beszólásokból kiderül a néző számára. Ők a film alatt végig remek párost alkotnak. S végre Vegita visszakapta régi tökösségét. Emlékszünk még a Battle of Gods ra ahol tulajdonképpen egy vinnyogó ribancot csináltak az egyik kedvenc főszereplőnkből. Itt most ilyen nincsen. Goku és Dermesztő között egy hatalmas összecsapást kapunk. Itt megemlíteném a karakterek külső megjelenését. Mint tudjuk Goku és Vegita új külsőt kapott. A hajuk lángkék lett . Nos fantázia hiányról árulkodik a dolog,de nem sült el rosszul. Kifejezetten tetszett . A régi sorozatban is az SSJ1 volt a kedvenc csillagharcos megjelenésem. A kék pedig jól áll , jobb mint a sárga, vagy a vörös. Dermesztő arany és lila megjelenése viszont valami nevetségesen fantáziátlan. Legalább próbálkoztak volna valamivel. Persze dermesztőtől megkapjuk a választ, hogy ő miért pont ezeket a színeket választotta. Viszont ez még így is édeskevés a nézőnek, hiszen a metamorfózison alapuló energia növekedéséhez egy új külső megjelenés is dukált volna kifestés helyett.

ecgNzq1-372x248

A harci animációk többsége látványosnak nevezhető lenne ,ha nem lennének kifejezetten egyszerűen megkoreografálva. Tehát az animációra magára nincs panaszom, a koreográfiára már annál inkább. Baromira egyszerű mozdulatokat láthatunk, és megint éltek a Battle of Gods os elemmel, tehát a fő csatát gyakran csak a távolból látja a néző hangrobbanásként megjelenítve. Nem is ez a legrosszabb a dologban . Semmi izgalom nincs sajnos a csatákban, nem érzed azt, hogy elfogják veszíteni a harcot. Nem izgulod végig a sorozatot. Remélem most értitek, hogy mire akarok gondolni.

Viszont mégis jó érzéssel tölti el az embert a film nézése. Végre ismételten láthatjuk karaktereinket. A film zenéje egész jól sikerült,de nem emlékezetes. Sajnos a szinkronról nem tudok véleményt alkotni még a fentebb olvasható okok miatt. Nekem egyébként is jobban tetszett az angol szinkron a sorozatokban és a filmekben mint a japán. A rajzolás módon erősen érződik a CGI , amit picit sajnálok. A sorozatnak mindig is jól állt a kézzel rajzoltság .

A történet maga jó és szórakoztató. Tetszett az ötlet ,hogy egy régi főellenséget hozzanak vissza. A választás pedig remekül sikerült, hiszen Dermesztőnek volt a sorozatban a legkidolgozottabb karaktere, és talán a nézőkben is ő hagyott maradandó emléket. Kétélű fegyver volt egyébként maga a főgonosz választás ,de jól oldották meg a készítők. A humora pedig tényleg zseniális az új Movienak, amely feledteti a negatív tulajdonságait. Tényleg szórakoztat. Higgyétek el nekem. Valóban egy szórakoztató animét kapunk. Számomra hihetetlen, mivel a japán humor sohasem tartozott a kedvenceim közé ,de amit csináltak benne. Srácok, akkor poénok vannak ,hogy az ember esze megáll, s azt veszi észre magát, hogy egy-egy jeleneten könnyesre neveti magát. Végre száműzték a sok fölösleges rizsát a moviből, és végre olyan tartalmas jelenetekkel töltötték meg az űrt, ami szórakoztatja a nézőt.

A film szinte teljes egészében pörög. Ez alól kivételt képez persze a felvezető 20 perc, amit mind említettem ki is vághattak volna. Viszont a moviban pár dolgot hiányoltam. Először is Vegita kifejezetten kevés szerepet kap, amit nagyon sajnáltam. Hiányzott Jamcha karaktere, végül is erősebb mint Zseniális teknős, nem értem ,hogy miért nem vett részt a csatában.

A film utolsó 5 perce viszont rettentő keserű szájízt hagyott bennem ismét. Az utolsó percek és itt most spoiler következik kedves olvasóm. Zseniális. Természetesen nagy titkot nem árulok el azzal, hogy végül hőseink győzedelmeskednek. Már már kezünkben érezzük a siker ízét, amikor Dermesztő egy hirtelen mozdulattal megsemmisíti az egész földet. Nem tehettek ellene semmit a többiek. Ez egy zseniális húzás volt a készítőktől.  Mindenki meghal szinte. Vegita egész a családja Bulmán kívül. A mindenható , és mindenki más a kezdeti kis csapaton kívül amit egy energiapajzs megvédett, hála a pusztítás istenének köszönhetően. S itt kellett ,hogy vége legyen a filmnek. Egy zseniális befejezés lett volna ,de természetesen ez nem hordozott volna magával happy endet, ezért a készítők adtak egy új képességet az egyik istenségnek, és 3 órával visszatekerte az időt ezzel Gokunak esélyt adva arra hogy megölje Dermesztőt.

Ez egyébként egy érdekes húzása a történetnek annak ellenére , hogy maga az ötlet nevetséges és pocsék. Ezzel Goku karakterének jelleme fejlődik. Hiszen eddig nem ölt. Most viszont ölnie kell, gyorsan és kegyetlenül . Nem kímélheti meg Dermesztőt, gondolom ez később a továbbiakban még fontos szerepet játszhat a következő részekben. Minden főbb karakteren egyébként megpróbáltak valamit fejleszteni a készítők. Goku és Vegita esetében az új mestereik rendkívül jól kielemezték őket  s felsorolták a hibáikat. Példának okáért, azt hogy Gokunak sokkalta kegyetlenebbnek kellene lennie, és nem megkímélni az ellenfeleit. Vegita esetében pedig a merevséget amivel rendelkezik .

Végső értékelés:

Nos mit is mondhatnék róla pro/kontra?  A film humora zseniális, végre kibontakozhatott picit a többi szereplő is. A harci koreográfia unalmas, viszont az animációra nem lehet panasz. Beerus és társa karaktere továbbra is fölösleges és csak a zabáláshoz értenek. Sokat morfondíroztam ,hogy milyen pontozást is érdemelne az újabb epizód a 10 -es skálámon. Hmm megkockáztatok rá egy erős 7,5 pontot. Ha a harcok jobban meglettek volna koreografálva, picit látványosabbak és izgalmasabbak lettek volna 8 pontot is adnék rá ,így viszont sajnos nem éri el ezt a szintet. Viszont maga a movie nem egy rossz folytatás. Kifejezetten szórakoztató a régi rajongók és az újonnan belépők számára is.

Reklámok

10 hozzászólás

 1. kossza szerint:

  Eddig nem érdekelt az új film, de talán mégis érdemes lenne megnéznem.
  Az új szereplő Jako volt, a Ginga Patrol Jako mangából?

  • palacsintaxx szerint:

   Igen ha jól emlékszem ő volt. Talán az egyik legviccesebb karaktere Gokuék mellett a movienak. Sajnos a mangát nem ismerem ,de elgondolkodtam rajta, hogy elolvasom a szereplő miatt.

 2. Mangekyo022 szerint:

  Bevallom, nekem nem tetszett a film…

  1.A harcok gyengék lettek s egyedül a Goku + Vegeta VS Frieza harc volt említésre méltó…. amíg nem rontották el azzal, hogy a nevenincs fodder (Sorbet) a kicsike gyűrűjével több kárt tett az új ultimate Goku-ban, mint Frieza az új ultimate alakjában. Nem tudom, miből lehetett az a gyűrű, de csinálhatott volna akkor Frieza belőle az összes katonájának.

  2.Yamcha, Buu, C-18 és jó pár néhány karakter röhejes kiírása – mely Buu-nál és C-18-nál 100-szor rosszabb, mivel
  a, Buu arról híres, hogy neki 8 (!) másodperc elég ahhoz, hogy “kpihenje” magát, szóval ha csak nem 8 másodperc volt a tényleges cselekmény és minden harc, akkor nem tudom, mi a francért ment el “hibernálni”.
  b, C-18 röhögve leverte anno Vegeta-t, szóval neki Frieza fodder-jei max egy hétvégi futásnak lennének jók (a gyereket nyugodtan lepaszolhatták volna).

  3.Gyakorlatilag az egész movie egy Jako reklám.

  4.Frieza kijelentése, hogy “soha nem edzett”…. nem azért, de ha ez igaz lett volna, akkor a teste nem hogy még csak szálkásnak sem kellene lennie, de úgy kéne kinéznie, mint egy Rie féle Moe-Loli-Tsundere-nek. Az meg, hogy 4 hónap edzés alatt erősebb lett, mint Cell és Majin Buu…. ha…. ha… ha…

  5.Kitaláltak 1 karaktert, Tagoma-t, csak hogy Frieza “poénból” kinyírja, mielőtt akármit megtudtunk volna róla.

  6.Whis képessége nem kicsit volt fájdalmas.

  7.Az “új átváltozások”…. ennél az erőltetett “Super Saiyan God Super Saiyan” marhaságnál még az SSJ4 is eredetibb volt, mert ott legalább nem csak a hajszín lett más, hanem több váltzoás is volt a testükön.

  8.A történet röhejes: feltámasztanak egy régebbi főellenfelet, hogy aztán még szánalmasabban kifingassák egy “új átváltozással”. Mert ugye az még nem volt elég szánalmas, hogy Trunks felkockázta mint a legot…

  Az igaz, hogy a Goku VS Frieza harc nem volt rossz, meg hogy a poénok is jók voltak, de a felsoroltak (plusz néhány egyéb dolog miatt) igen csak elhasalt nálam.

  Nem rossz, de nálam egy 5.5/10-nél semmiképpen nem volt jobb. Érezhető volt, hogy a f(anok) nosztalgia érzelmeit akarták kihasználni, ami nem baj, de nem mindegy, hogy hogyan.

  Amúgy a kritikád jó lett, jó volt olvasni! 😉

  Amúgy elkészültem a legújabb videómmal, amiben az ÖSSZES Zero No Tsukaima animéről beszélek. 😉

  • palacsintaxx szerint:

   szerintem főleg az előző részek ismeretében az 5.5 kevés. Ez egy kifejezetten szórakoztató egyszer nézős dragon ball movie volt 7,5 pontot lazán megérdemel a humora miatt. A történet mindig röhejes volt a dragon ball moviek történetében, kivéve pár jobb darabot, Mindig is a badass harcok voltak azok amik előre vitték a dolgot. Emlékezz csak az első Broly moviera . Egy csillagharcosnak pedig nem feltétlenül kell mindig új külsőt kapnia. Ha belegondolsz az eredeti kánon szerint csak az SSJ 3 as szinten változott meg jelentősebben a csillagharcosok külsője. A 2. szint az csak extra villámokat kapott míg az 1-2 közötti köztes szint felpumpált izmokat. Szerintem dermesztőnek valóban nem kellett edzenie. Ha belegondolsz alapvetően kifejtette még az eredeti szériában ,hogy a faja az metamorfózissal nyeri el az egyre erősebb energia szintet. Az alap dermesztőn sohasem láttunk dagadó izmokat. Ez a 8 másodperces pihenésről meg annyit, hogy az előző “új” generációs moviek ezt nem vették figyelembe. S ha jobban belegondolunk itt már két részre volt osztva csokievő szörnyünk nem? A gonosz énjétől megfosztva. Tehát az ereje fele akkora, lehet hogy nem is rendelkezik régi képességeinek nagy részével. Igen jako reklám de szórakoztató figura volt.

   A többivel egyetértek, nevetséges volt az a végső húzás Goku legyőzésére ,de ez van 😀

 3. cheatergs szerint:

  Biztos a megrögzött anime-szokásaim teszik, de a leírtakból nekem úgy tűnt, h ez még a movie-t is alulmúlja. Mangekyo összesítése erősíti ezt.

  OK, tartozhatnék annyival a DB-nek, h veteránként túlélem ezt a “rethought” hozzáállást, mint teszem azt az SM Crystalnál. Csak az legalább legalább az általános rajzszakkörös grafjával és a mangánál is ingoványosabb kiegészítéseivel megröhögtet. Hozzáteszem hasonszőrű társaságában nézem, ami hozzátesz a fílinghez.
  Ezeknél az új DB-knél meg végig azt érzem látatlanban, h Toriyama elfelejtette miről szólt a saját sorozata. Utoljára azt az évekkel ezelőtti non-canon OVA-t láttam, amiben Vegita vkije menekül a földre Frieza emberei elől. Arról viszont végig tudvalevő volt, h eyecandy, előkészíteni a terepet movie-nak.

  Meglátom. Talán a két mostani unalom után nekilátok ennek a két DB-nek.

  • palacsintaxx szerint:

   a fukatso no f et megnézheted, a többi új valóban szar. Egyszerűen pénzcsinálásra mennek. S mindenből a legegyszerűbb megoldást választják. Az új moviekhoz képest viszont kiemelkedően jól sikerült szerintem a dragon ball fukatso no f, viszont a régikhez hasonlítva, egy közepesen jó anime. Szórakoztat a magamódján, de harcok unalmasak, nincs benne az a pörgés és tökösség érzet.

 4. Mangekyo022 szerint:

  Amúgy milyen ez a “Dragon Ball Super” (fáj leírnom, mintha egy RPG játékot írtam volna le)? Egy ideje hagytam.

  • palacsintaxx szerint:

   Szia! Ne haragudj a lassú válaszért, egy hétig nyaraltam, tehát gép közelébe még a legmelegebb időben sem húzott a szívem 🙂 A dragon ball super első pár része alapján azt mondanám, hogy egy az egyben ismétli a Fukkatsu no F előtti mozi történéseit, gyengébb grafikával, pár filler epizóddal kiegészítve. Még nagyon nem mondanék róla semmit, majd meglátjuk hogy mi lesz a vége. Eddig amolyan elmegy szódával ,még bármi lehet belőle alapon. Most próbálják megalapozni a harci cicapatkánychivava isten hátterét.

 5. Mangekyo022 szerint:

  Közben az Attack On Titan film első helyről lekerült 5 helyre, s úgy kapja a fika maratont, mint egy Adam Sandler film. XD

  • palacsintaxx szerint:

   A sandler filmek többsége azért jobban mint az attack on titan film. Mit mondhatnék róla ? Magát a sorozatot sem szeretem, szerintem a története kifejezetten gyenge, s ezzel nem akarok senkit sem megsérteni, csak már unom az olyan történeteket ahol az embereket zabáló szörnyek bogarak, vagy óriás szerű valamik. Több logikai buktával fűszerezve. A történetben pedig több az üresjárat, fölösleges drámával mint bármelyik újabb animében mostanság. Egyébként pár új sorozat tetszik amik most indultak. Ugye az Arslan Senkiről már tettem említést (lásd csodát az is egy 80 as évekbeli fantasy manga/anime feldolgozás, és milyen remekül sikerült eddig, már le ment több mint 10 rész és oda ragaszt a képernyőhöz) , a másik pedig az Ushio no Tora (természetesen is kb 80as évek vége 90 es évek elejei manga feldolgozás, annak minden előnyével együtt. Tökös főhösök, remek humor, modern grafikai háttérrel megtámogatva) . Tök furcsa, hogy mostanában régi mangákat dolgoznak fel, illetve régi sorozatokat remakelnek , ami nem feltétlenül rossz, mert ezek rendre jó minőségűnek látszanak , és ugye a jó történet már adott, nem kell sok energiát belefektetniük . Az új manga alapú animék olyan üresnek érződnek. Mintha már nem lenne fantáziája a mangakáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: