Palacsintaxx blogja

Kezdőlap » Anime/Manga » Anime » Spice And Wolf 1-2. évad kritika

Spice And Wolf 1-2. évad kritika

Follow Palacsintaxx blogja on WordPress.com
2017. február
h k s c p s v
« jan    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
Reklámok

Sziasztok!

 

Újra itt, újra aktívan. Remélem örültök a viszontlátásnak .Először is szeretném megköszönni a feliratkozóknak az oldalon a támogatásukat, és a rendszeres látogatóimnak is a blog életben tartását ezen a fórumon. A következő pár sorban egy szívemnek kedves picit kevésbé akció orientált animét szeretnék bemutatni, ami remélem elnyeri a tetszéseteket. Véleményeket az animéről illetve magáról a kritikáról a kommentek szekcióban várok .  Érezzétek jól magatokat, jó olvasást.

Spice And Wolf 1-2. évad kritika
/Ookami to Koushinryou/

MANG3081 Inlay

Maga a Spice and Wolf életét egy japán light novellként kezdte meg még 2006 februárjában. A sorozatot maga a fantasy műfaj egy érdekes eddig kevés anime által bemutatott szegletében foglal helyet. Alapvetően a történet fő mozgató rugója, az alapja amely köré épül maga a kereskedelem. Annak is egy fiktív középkori Európában játszódó időszakát öleli fel. Ebből adódóan szerves részét képezi az utazás, az azzal járó problémák gondok, maguk a karakterek között zajlott párbeszédek. Egyéb közgazdasági szakszavakat és használ az anime ,természetesen nem mélyül el a dologban, így közgáz ZH-ra ne ebből próbáljatok felkészülni .

Az anime története Kraft Lawrence, egy 25 éves utazó kereskedő körül forog, aki megélhetés gyanánt különféle árukat szállít városok között, egy stilizált, a középkori Európához hasonló világban. Élete fő célja hogy elég pénzt összegyűjtsön egy saját üzlet nyitásához, miközben már 7 éve utazik, számos tapasztalatot begyűjtve. Egy este, Pasroe város közelében, a szekerében egy pogány farkas-istennőt talál, ki magát Horo a Bölcs Farkas néven nevezi. A szemre 15 éves lány, leszámítva a farkasfüleket és -farkat, a város aratás-istennőjeként mutatkozik be, aki megáldva a földet, számos jó termésű évet hozott a helyi közösségnek. Azonban, a föld termőképességének megtartása érdekében, néhány évente pihentetnie kellett a talajt, amit a helyiek „árulásnak” vették, és már különben sem tisztelték annyira, részben az egyház befolyása, részben az új módszerek és gépek miatt, melyekben jobban megbíztak, mint egy csupán legendának tartott istenségben. Ez, és a honvágya miatt haza akar térni a messzi északra, Joicuba; mivel úgy gondolja az emberek már elfelejtették, és kíváncsi, mi történt a világgal az itt töltött számtalan év alatt. Sikerül megegyeznie Lawrence-szel, így kijutva a településből. Útjuk során számtalan pozitív és negatív esemény történik velük. Olykor hatalmas vagyonra tesznek szert, máskor ezt a vagyont elveszítik.

spice-and-wolf-full-1015243

Az anime történet pénzügyi részét, magát a karakterek céljainak eléréséhez az utat remekül kiegyensúlyozza . A sikert később sikertelenséggel jutalmazza, így mindig van oka a nézőnek izgulnia a karakterekért, és nem követi el azt a sok hibát, melyet az animék/mangák többsége már a kezdetek kezdetén magában hordoz. Itt a főszereplők nem sérthetetlenek, nem is mindig aratnak sikert. Az út a végcélhoz rögös . Viszont amiben igazán az ereje rejlik a történetnek az a két főszereplőben kulminálódik, összpontosul.

A személyiségük az amely megfogja a nézőt. Érdekes látni azt ,ahogy a két karakter idomul egymáshoz mint egy tűzben edzett acél, amely idővel felveszi a számára szánt végső formát a kovács csapásainak hatására . Együtt megedződnek a történet folyamán, igazi társakká alakulnak. Első olvasatra talán a legtöbb kritikus a verbális párbeszédet emelné ki a történetből. S valóban fontos szerepe van az anime egészét tekintve.Mivel maga az anime kevés hanggal,cselekménnyel operál. A cselekmények többsége pedig harcmentes. A helyszínek picit üresnek tűnnek ,és a tájak sem mutatják azt az igazi szemet kápráztató változatosságot. Ahhoz képest ,hogy főhősünk kereskedő keveset látunk a körülötte zajló világból. Csak díszletet szolgálnak a párbeszédek számára. Mint írtam viszont magának a történetnek mégsem ebben rejlik az igazi erőssége.

A metakommunikáció az amely megfogja rögtön a néző figyelmét. Az ahogy látjuk, hogy a két főszereplő főleg Horo, hogyan játszik Lawrencel,ahogy egy-egy mosoly, egy egy farokcsóválás (nem rosszra gondolni) ,egy egy érintés mennyi kimondatlan érzést hordoz mint a két főszereplő egymás közti kapcsolatában. .Sokszor ezek az apró dolgok többet mondanak mint a kimondott szavaik. Ezekkel érzékeltetik a készítők az animében a szereplők érzéseit egymás iránt. Példának okáért a történet elején főhősünk folyamatosan zavarban van utazó társa jelenlétében . Ezt szóban nem mondja ki ,de teljesen leolvasható a történet nagy része alatt a viselkedéséről. Később a történet végén ez a zavar elmúlik ,gyakran Lawrence is él a testbeszéd eszközeinek olvasásával, és így könnyen rájön Horo valós szándékaira. Ezt az animében figyeljétek meg. Erre később egyébként utalás is tesz majd a főszereplőnk. A két évad alatt a szemünk előtt válik ez két karakter egymás társává. Főleg lélekben 😛 mivel a 2 évad nem volt elég a teljes kapcsolat kibontakoztatásában.

wmplayer-2008-02-07-13-07-32-61

Sajnos azt kell mondanom, hogy maga az anime nem bontotta ki a teljes történetet. Ennek oka az ,hogy beérték a mangát, így picit lezáratlanul marad a néző számár a cselekmény.

A rajzolása és az animáció minősége? Hmm mit mondhatnék erről, maga az animációk kidolgozottak, a karakterek ábrázolásának stílusa illik a mangához, és kifejezetten szép. Viszont a háttér és a tájak üresek. Egy kicsit több élettel meglehetett volna tölteni az egészet.Ez persze már csak szőrszálhasogatás a részemről.

Összegzés és értékelés:

Az animét kifejezetten élvezetes darabnak találtam. Azon kevés sorozat közé tartozik ami mentes a japán sablonoktól. (eltekintve talán Horo fékezhetetlen étvágyát az ételek iránt).Mind két évad zenéje kifejezetten kellemes. A japán szinkronszínészek remek munkát végeztek, a kevés hanghatás amivel dolgozik ugyan kicsit talán zavaró lehet a néző számára ,de hamar elfeledkezik ezen hiányosságáról a történetnek miközben belefeledkezve nézi az újabb és újabb epizódokat. Végső értékelésem : 8 pontot adok az általam lévő 10-es pontozású skálámból.  Egy olyan anime ami csak egy bizonyos keretközönségnek szól. Egy szűk réteget fog megfogni mivel nem pajzán, nincs benne sok vér, nem szakadnak le testdarabok, és nem rinyálnak benne állandóan. Kifejezetten felnőtteknek szóló darab, bár akár fiatalok is élvezhetik ha az igényességre vágynak.
Egy kötelezően megnézendő darab, jómagam az elmúlt 10 év alatt , már 3 alkalommal néztem újra.

wmplayer-2008-02-15-22-47-30-39

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: